Materiaalien tuottamista ja Innoopeli-palkinto

Farmasian digiloikka on edennyt taas huimaa vauhtia ja digiloikkaprojektin loppu lähestyy (pelottavan) nopeaa. Olemme tehneet paljon opetusvideoita, joiden kuvaaminen ja editoiminen ovat olleet aikaa vievää. Lisäksi olemme suunnitelleet vielä viimeisiä sisältöjä, varsinkin lääkevalmistuksen moduuliin. Vaikka olemme saaneet paljon aikaan, tulee kevät olemaan myös työntäyteinen, jotta saamme kaiken suunnitellun toteutettua.

 

Moduuleihin 1 ja 2 tulevia interaktiivisia asiantuntijaluentoja sekä potilastapauksia on kuvattu sekä HUS Apteekilla että eri osastoilla sairaalassa. Olemme päässeet tekemään yhteistyötä monien asiantuntevien farmasistien kanssa mm. syöpäosastolla, teho-osastolla sekä neurologian osastolla. Saamamme apu on ollut tärkeää, emmekä olisi pystyneet toteuttamaan sisältöjä läheskään näin hyvin ilman HUS Apteekin asiantuntijoita. Kiitos heille!

 

Moduuli 3 tiimoilta pääsimme tutustumaan ja kuvaamaan Jorvin sairaalan uusiin lääkevalmistustiloihin ennen niiden käyttöönottoa. Oli hienoa päästä näkemään, millaiset uudet lääkevalmistustilat ovat ja saimme kuvata paljon hyödyllistä opetussisältöä kurssiamme varten. Tämän lisäksi moduuli 3:en on suunniteltu eri lääkemuotoihin keskittyviä lääkevalmistusvideoita, joiden kuvaaminen on tarkoitusaloittaa pikimmiten.

Digiloikkaajia tutustumassa Jorvin sairaalan uusiin lääkevalmistustiloihin.

 

Nyt myös VR-pelin ensimmäinen vaihe on valmis ja siitä tuli erittäin hieno! Alkuperäiset suunnitelmamme muuttuivat hieman ja kolme tietojenkäsittelytieteen opiskelijoista jatkoivat tammikuun aikana tämän VR-pelin ensimmäisen vaiheen viimeistelyä, että kaikki viimeisetkin bugit saatiin korjattua. Pelin toinen vaihe tullaan näillä näkymin toteuttamaan toukokuussa alkavalla OHTU-kurssilla uusien opiskelijoiden kanssa.

 

Esittelimme aikaansaannoksiamme ja koko digiloikkaprojektia 6.3. järjestetyssä Farmasian tiedekunnan opetuksen kehittämispäivässä ja esitystä ennen meillä olikin edessä yllätys. Koko digiloikkatiimimme palkittiin vuoden 2019 Farmasian tiedekunnan Innoopeli-palkinnolla! Tuntuu mahtavalta saada tunnustusta tekemästämme työstä.

Tutustu farmasian digiloikan esitykseen, joka pidettiin opetuksen kehittämispäivässä!

Osa digiloikkatiimistä vastaanottamassa Innoopeli-palkintoa.

 

Edessä on vielä loppurutistus kuluvan kevään aikana ennen digiloikkaprojektin päättymistä. Tehtävää on vieä paljon, mutta meillä on niin osaava ja innokas tiimi, että saamme varmasti kaiken tehtyä!

 

Opetusvideoita ja virtuaalitodellisuutta

Digiloikkaprojektimme on edennyt taas huimasti ja nyt olisi vuosikatsauksen aika. Varsinkin opetusvideoiden suunnittelu ja käsikirjoitus on edennyt paljon jokaisen moduulin osalta. Ensimmäiseen moduuliin olemme suunnitelleet lyhyitä asiantuntijaluentoja sairaala-apteekin tehtävistä ja tietoiskuja sairaalassa toteutettavien lääkehoitojen erityispiirteistä. Olemme olleet jo yhteydessä osaan asiantuntijoista ja videoiden kuvaaminen olisi tarkoitus aloittaa vuoden alusta. Toiseen moduuliin olemme käsikirjoittaneet videoitavia potilastapauksia yleisimmistä kliinisen farmasian palveluista. Käytimme niiden pohjana osastofarmaseuttien antamia tyypillisimpiä potilastapausesimerkkejä. Kolmanteen moduuliin on myös käsikirjoitettu erilaisia videoita eri lääkemuotojen valmistusprosesseista. 

 

Tietojenkäsittelytieteen opiskelijoiden projektityönä tekemä VR-alue on edistynyt hyvin, ja siitä on saatu aikaan interaktiivinen peli, jossa opiskelijan laboratoriotyöskentelytaitoja mitataan. Olemme päässeet itsekin testaamaan peliä, ja yllätyimme, miten todentuntuinen ympäristö on, ja miten virtuaalitodellisuuteen uppoutuu. Projekti on nyt loppusuoralla, ja se valmistuu ensi viikolla. Projektin aikana saatiin valmiiksi pelin ensimmäinen vaihe, ja kevätlukukauden aikana kaksi tietojenkäsittelytieteen opiskelijaa jatkavat pelin toisen vaiheen tekemistä. 

VR-pelin testausta Kumpulassa.

Tässä tietojenkäsittelytieteen opiskelijoiden projektin puolivälissä tekemä esittelyvideo  

Uusia digitaalisia opetusmenetelmiä on testattu syyslukukauden aikana perusopetuksen opintojaksoilla. Opiskelijat ovat päässeet testaamaan esimerkiksi Thinglinkillä tehtyä virtuaaliapteekkia sekä Keelen yliopiston virtuaalipotilasta. Tällä hetkellä aseptiikan labratyökurssilla on testissä Sciarin AR-lasit, joiden kautta opiskelija näkee työohjeet. Tarkoituksena on tutkia, estävätkö AR-lasit opiskelijoiden tekemiä virheitä labratyöskentelyn aikana ja tukevatko ne oppimista. 

Vuodenvaihteessa tapahtuu myös henkilöstömuutoksia Ilonan loikatessa muihin tehtäviin ja Vilman loikatessa Ilonan paikalle. Kiitos Ilonalle kuluneesta kaudesta ja tervetuloa mukaan Vilma!  

Hyvää joulun odotusta kaikille!

Syksyinen tilannekatsaus farmasian digiloikkaan

Farmasian tiedekunnan digiloikka on jälleen ottanut aimoloikkia eteenpäin!

Moduulien 1 ja 2 sisältöjen suunnitelmia on kehitetty asiantuntijoiden antamien palautteiden perusteella, ja ne alkavatkin olla viimeistelyä vaille valmiita. Seuraavana vuorossa olisikin opetusvideoiden kuvaaminen ja muiden opetusmateriaalien konkreettinen työstäminen. Tähän liittyy muun muassa potilasnäyttelijöiden rekrytoimista ja yhteistyön syventämistä sairaalan henkilökunnan kanssa.

Moduulin 3 VR-ympäristön luominen etenee vauhdilla yhteistyössä Metropolian 3D-mallinnuksen opiskelijoiden sekä Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osaston opiskelijoiden kanssa. Tietojenkäsittelytieteen opiskelijat ovat päässeet projektissaan hyvään alkuun, ja Metropoliankin projektityökurssi on pian alkamassa. Myös yhteistyö Sciarin kanssa on edennyt, ja ohjelmistoa päästään testaamaan syksyllä alkavalla opintojaksolla.

Digiloikkahankkeen aikana olemme työstäneet opetusmateriaaleja, kuten opetusvideoita, myös muille opintojaksoille, ja osa niistä on jo päässyt opiskelijoiden käyttöön.

Alla olevasta esittelyvideostamme näet lisää kuulumisiamme!

VR:ään tähtäävä Farmasian digiloikka verkostoituu

Edellisestä tilannekatsauksesta onkin kulunut jo useampi kuukausi ja on taas aika kertoa hieman farmasian digiloikan etenemisestä. Olemme päässeet projektissamme hurjasti eteenpäin ja varsinkin verkostoituminen eri oppialojen sekä yritysten kanssa on ollut vilkasta. Nyt myös kliinisen farmasian osuus on lähtenyt rullaamaan vauhdilla. 

 

Sisällön ja opetusmenetelmien kehittäminen yhteistyössä HUS Apteekin kanssa 

Olemme saaneet koottua HUS Apteekilta erilaisia asiantuntijaryhmiä kurssin eri teemoihin ja olemme päässeet jo toteuttamaan ryhmäkeskusteluja heidän kanssaan. Näiden avulla olemme saaneet arvokasta tietoa digiloikkatiimillemme tuntemattomammista aiheista sekä tietoa, millaisia asioita HUS Apteekki kaipaisi opiskelijoiden sekä valmistuneiden farmaseuttien/proviisorien osaavan. Lisäksi asiantuntijoita hyödynnetään opetusvideoiden tekemisessä. 

Olemme pitäneet myös ryhmäkeskustelun HUS Apteekissa harjoittelussa oleville opiskelijoille, joilta saimme paljon ideoita kehittämämme kurssin sisältöön. Lisäksi saimme heiltä vahvistusta kurssin tarpeellisuuteen ja vaikuttaisi siltä, että kurssille olisi todella tarvetta. Pyysimme heiltä myös palautetta tämän hetkisiin suunnittelemiimme opetussisältöihin ja -menetelmiin.  

 

VR-yhteistyötä yli korkeakoulurajojen 

Tietojenkäsittelytieteiden opiskelijakontakti ei harmiksemme tuottanut meille haluttua tulosta, mutta VR-ympäristön toteutus ja suunnittelu etenevät silti kovaa vauhtia. Vaikka emme saaneet pro gradu -opiskelijaa mukaan projektiimme, saamme silti apua Tietojenkäsittelytieteiden opiskelijoiltaan. Tällä hetkellä näyttää siltä, että saisimme VR-ympäristön osaksi heidän syksyllä alkavaa projektityökurssiaan, jossa yksi opiskelijaryhmistä voisi valita projektimme toteutettavaksi.  

Lisäksi olemme pitäneet palaverin Metropolian 3D-animoinnin ja visualisoinnin opettajan kanssa, sillä Tietojenkäsittelytieteiden osastolla ei ole mahdollista toteuttaa tarvitsemiemme objektien mallinnusta. Metropolia oli iloksemme todella halukas yhteystyöhön ja nyt suunnitelmissa olisi toteuttaa tarvitsemiemme objektien mallinnus joko osana ensimmäisen vuoden opiskelijoiden mallinnuskurssia tai värvätä yksi ylemmän vuosikurssin opiskelija avuksemme. Tämän yhteistyön tarkempi toteutuminen selviää loppukesästä, jolloin kokoonnumme keskustelemaan 3D-animoinnin ja visualisoinnin sekä Tietojenkäsittelytieteiden vastuuhenkilöiden kanssa puhumaan projektin toteutuksesta.  

 

Silmiä avaavia digivierailuja ja -koulutuksia 

Kaikkien näiden kontaktiemme lisäksi olemme päässeet myös tutustumaan monien eri yritysten toimintaan. Olemme tutustuneet mm. HUS VR lab:iin, missä oli monia erilaisia VR sovelluksia, joita pääsimme kokeilemaan ihan käytännössä. Siellä meille toimintaansa ja innovaatioitaan esitteli DISIOR Analytics. Olemme kuulleet myös noin vuosi sitten perustetun startupyrityksen Sciarin toiminnasta ja heidän kehittämästä ohjelmasta. Heidän kanssaan heitettiin myös ilmoille ajatusta jonkinlaisesta yhteistyöstä, mutta siitä lisää myöhemmin. 

Pääsimme myös mukaan osallistumaan Maatalous-metsätieteellisen digiloikkaajille tarkoitettuun videoiden käsikirjoitus ja editointi -koulutukseen. Sen avulla olemme saaneet tehtyä ensimmäisen konkreettisen opetusvideon, ja lisää on tulossa. Jäseniämme osallistui myös Digiloikka Stagella -tapahtumaan, vaikkakin vain yleisön puolella, ja oli erittäin mielenkiintoista kuulla, mitä muut digiloikkaajat tai vaeltajat ovat saaneet aikaan. 

Kävimme vielä ennen juhannusta tutustumassa Kumpulassa uudistuneeseen videostudioon sekä Maantieteen digiloikan luomiin VR-kokemuksiin. Maantieteen digiloikkaajilta saimme myös apua laitteiden valinnassa heränneisiin kysymyksiin. Syksyllä avautuva videostudio tulee luultavasti soveltumaan hyvin farmasian digiloikan tarpeisiin, ja siellä tulemmekin kuvaamaan mm. verkkoluentoja. 

Kumpulan uudesta videostudiosta löytyy myös piirtotaulu, jota Farmasian digiloikkalaiset pääsivät testaamaan vierailullaan.

 

Farmasian digiloikassa tapahtunutta

28.3.2019 Ilona Niittynen

Farmasian digiloikka on lähtenyt mukavasti käyntiin. Projektin tavoitteena on luoda kolmesta moduulista koostuva lääkehoitoprosessi sairaalassa –verkkokurssi, jonka kohderyhmänä ovat sairaalafarmasiasta kiinnostuneet farmaseutti- ja proviisoriopiskelijat.

Nyt, kun olemme todella päässeet työn touhuun, pieni koordinaattorien esittely lienee paikallaan. Ilona on valmistunut vuosi sitten proviisoriksi, ja toiminut yliopistolla aiemmin farmaseuttien muuntokoulutuksen sekä apteekki- ja sairaalafarmasian erikoistumiskoulutuksen parissa. Nyt aikaa liikenee digiloikkahankkeen lisäksi HUS Apteekin kliinisen opettajan tehtäville. Tämä kaksoisagentin rooli tuleekin toivottavasti hyödyttämään sekä digiloikkahanketta että HUS Apteekkia. Ilona vastaa pääosin 2. moduulista, joka liittyy kliinisen farmasian palveluihin sairaalassa.

Sonja on gradua vaille valmis 5. vuoden proviisoriopiskelija, joka tekee digiloikkahanketta gradutyöskentelyn ohella. Hänen graduaiheensa tukee digiloikkaa, sillä se koskee aseptista käyttökuntoon saattamista, mikä on isossa roolissa moduulissa 3. Moduulia 1 Ilona ja Sonja työstävät yhdessä. Lisäksi suunnitteluun ja toteutukseen osallistuu joukko eri opintosuuntien opettajia ja asiantuntijoita.

Hurjaa vauhtia ovat edenneet etenkin moduulin 3 suunnitelmat.

Moduulissa 3 suurimmassa roolissa ovat aseptinen työskentely sekä aseptisen käyttökuntoon saattamisen harjoittelu sille tarkoitetulla VR-alueella. VR-alueen lisäksi moduuliin tulee 360-videoita sekä -kuvia muun muassa aseptisesta tilasta ja aseptisesta työskentelytavasta (pukeutuminen, käsienpesu jne.).

Aluksi kartoitimme hieman VR-ympäristön ja 360-videoiden hintaa niihin erikoistuneilta yrityksiltä. Hintapyyntö kuitenkin yllätti meidät melkoisesti, minkä jälkeen palasimme takaisin maanpinnalle. Tämän jälkeen jouduimme myös hieman yksinkertaistamaan VR-ympäristön sisältöä ja teimme sille pohjaksi kuvakäsikirjoituksen.

Olemme olleet yhteydessä Tietojenkäsittelytieteen osastoon, josta meihin otti yhteyttä projektista kiinnostunut opiskelija. Tällä hetkellä kartoitamme olisiko hänen mahdollista toteuttaa VR-alue (tai osa siitä) osana hänen pro gradu -työtään. Toisena mahdollisuutena on, että opiskelijat tuottaisivat meille VR-alueen ohjelmistotuotantoprojektina. Näiden ideoiden toimivuutta ja toteutusmahdollisuuksia kartoitetaan parhaillaan.

360-videoita ja –kuvia varten olemme hankkineet 360-kameran, joka tuottaa 3D kuvaa. Tällaista kuvaa pystytään myös hyödyntämään VR-ympäristössä. Kameran testaus on parhaillaan käynnissä, jonka jälkeen alamme selvittämään sopivaa editointityökalua.

Aseptista työskentelyä laminaarivirtauskaapissa.

Ilonan aloitettua projektissa 13.3. myös kliinisen farmasian moduulin suunnitteluvaihe on pyörähtänyt reippaasti käyntiin.

Tarkoituksena on kuvata 360-videoiden tai -kuvien avulla potilaan matkaa sairaalassa potilaan saapumisesta aina kotiutumiseen saakka. Matkan varrella päästään seuraamaan erilaisia farmaseutin kliinisiä työtehtäviä sairaalassa. Myös tässä moduulissa olemme perehtyneet mahdollisuuksiin havainnollistaa sairaalaympäristöä 360-videoiden tai –kuvien avulla. Esimerkiksi Thinglink-alustalle voitaisiin upottaa videoita asiantuntijahaastatteluista ja simuloiduista potilastapauksista. Lisäksi moduulissa tullaan luultavasti hyödyntämään virtuaalipotilaita lääkeneuvonnan harjoittelemisen tukena. Oppimisen tukena tulee olemaan myös erillisiä teorialuentoja.

Proviisori suorittamassa kliinistä haastattelua. Lähde: Yliopiston Apteekki