Alumnien alkutaipale

Miten sosiologian alumniverkosto syntyi?

Kontaktin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Mäkinen lähetti keväällä 2004 sähköpostia minulle ja muutamille muille vastavalmistuneille ja kysyi kiinnostaisiko sosiologien alumnitoiminta. Vastasin, että kiinnostaa, ja pian Ilkalta tuli viesti: ”voimmeko sopia, että sinä ryhdyt alumnikoordinaattoriksi.” Hieman epäröin, mutta pian huomasin, että olin jo ryhtynyt sellaiseksi, kun rupesin rekrytoimaan porukkaa mukaan toimintaan.

Saatuani houkuteltua mukaan muutaman sosiologin aloimme järjestää ensimmäistä alumnitapaamista. Sosiologian alumniverkoston perustamistilaisuus järjestettiin 28.10.2004 viinibaari Gustus&Verassa. Toinen tilaisuus “Sosiologi minussa” järjestettiin alumnineuvoston voimin Yliopistomuseossa 19.4.2005. Sen jälkeen on järjestetty lukuisia tilaisuuksia, jotka ovat saavuttaneet suuren suosion.

Miksi alumnitoiminta on mielekästä?

Ensinnäkin, koska alumnitoiminta on hyvä tapa ylläpitää suhteita opiskelutovereihin, kun opiskeluelämän jälkeen on vaikea ylläpitää kontaktia kaikkiin ystäviin.

Toiseksi alumniverkoston avulla voi tutustua uusiin ihmisiin ja luoda uusia verkostoja. Sen lisäksi, että uusiin ihmisiin tutustuminen on hauskaa siitä voi myös olla hyötyä omia urapolkuja etsiessään.

Kolmanneksi sosiologien verkostoituminen voi myös edesauttaa sosiologien profiilin nostamista työelämässä. Mehän tietenkin itse tiedämme, että olisimme parhaita mahdollisia työntekijöitä lähes alalle kuin alalle, mutta työnantajat eivät valitettavasti aina ymmärrä sitä…

Neljänneksi sosiologian alumnien kautta yhteys entiseen opinahjoon sekä sosiologiaan säilyy myös heidän kohdallaan, jotka ovat työllistyneet muualle.

Viidenneksi sosiologian opiskelijat pystyvät alumniverkoston avulla helpommin saamaan kontaktipintaa työelämään. Valmiin verkoston avulla opiskelijoiden on helppo pyytää eri aloille työllistyneitä sosiologeja puhumaan erilaisiin tilaisuuksiin tai järjestää vierailukäyntejä eri organisaatioihin. Vuodesta 2008 lähtien Kontaktin hallituksessa on ollut nimetyt alumnivastaavat.

Helsingin yliopiston alumnien kautta voi myös ryhtyä mentoriksi, ja näin auttaa opiskelijoita löytämään omat urapolkunsa.

Maija Fast

Alumnineuvoston pj (2004- kevät 2011)