12.3. Mikä on normaalia?


Mikä onkaan normaalia – vai onko sellaista? Millaisiin maailmankuviin käsityksemme “normaalista” nojaavat? Muuttuvat maailmankuvat -sarjan päätöstilaisuudessa ravistellaan sellaisia ilmiöitä ja käsitteitä, joita pidämme helposti itsestään selvinä: sukupuolta, ikää, terveyttä ja vammaisuutta, äidinkieltä ja ruokaa. 


Ylilääkäri Kaisla JoutsenniemiYlilääkäri Kaisla Joutsenniemi:
Mitä sukupuolta olet?

“Sukupuoli-identiteetti ei ole kaikille itsestään selvä. Nykyroolit ja -normit kapeuttavat kaikkien elämää. On aika väljentää nykyrooleja ja -normeja, jotka kapeuttavat kaikkien elämää.”

 

 

Dosentti Antti Häkkinen


Dosentti Antti Häkkinen:
Kuinka vanha olet?

“Ihmiset pyrkivät noudattamaan kussakin kulttuurissa vallitsevia ”kulttuurisia käsikirjoituksia” tai ”sosiaalisia polkuja”, jotka määrittelevät mitä ihmisen kussakin iässä tulee tehdä tai toimia. Nämä ”hyvän elämän mallit” on tuotettu ja määritetty ensin sukujen, sitten kirkon ja nykyisin ehkä valtion toimesta. Mallien muuttuminen on aina ennen kytkeytynyt isoihin yhteiskunnallisin muutoksiin. Väitän, että elämme jälleen mallien murtumisen aikaa.”

 

Professori Simo Vehmas. Kuva: Linda TammistoProfessori Simo Vehmas:
Oletko vammainen?

“Inhimilliseen moninaisuuteen, kuten vammaisuuteen liittyvät ongelmat ovat pitkälti yhteiskunnallisesti ja kulttuurisesti luotuja. Siten niitä voidaan niin halutessa myös poistaa. Vammaisuus voidaan nähdä yhteiskunnallisena kiusankappaleena tai sitten mahdollisuutena paremman ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan luomiseksi.”

 

Professori Salla KurhilaProfessori Salla Kurhila:
Mikä on äidinkielesi?

“Ihmisen äidinkieli riippuu siitä, minkä kriteerien avulla äidinkieli määritellään:  Painotetaanko periytyvyyttä, asiantuntijuutta vai ryhmäkuuluvuutta? Monikielisyys on maailman mittakaavassa yleisempää kuin yksikielisyys.”

 

Yliopistonlehtori Raisa ValveYlipistonlehtori Raisa Valve:
Mitä syöt?

“Syömiseen liittyy voimakkaita fysiologisia, emotionaalisia ja kulttuurisia tekijöitä. Siksi on erittäin vaikeaa määritellä, milloin syöminen on normaalia. Onko normaalia se, että ei halua syödä lainkaan? Tai että syö vain tiettyjä ruokia?”

 

 

 

Studia Generalia Muuttuvat maailmankuvat
Mikä on normaalia?

Torstaina 12.3.2015 klo 17.00-19.00
Porthania (Yliopistonkatu 3), luentosali PI
Luennot myös verkossa suorina lähetyksinä ja jälkikäteen.

Voit osallistua yleisökeskusteluun, kommentoida ja kysyä:

  • paikan päällä kättä nostamalla
  • tekstiviestitse: p. 050 415 4892
  • Twitterissä: #studiageneralia
  • kommentein tässä blogissa.

Tilaisuus on osa Studia Generalia -luentosarjaa Muuttuvat maailmankuvat. Luentosarjan järjestää Helsingin yliopiston Avoin yliopisto, ja se on osa Helsingin yliopiston 375-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Luentosarjan ohjelma ja linkit verkkoluentoihin
Helsingin yliopiston Avoin yliopisto

Vapaa pääsy. Tervetuloa!