Studia Generalia-yleisöluennot jatkuivat taas täydelle salille

”Olen suomalainen”-ilta veti jälleen Porthania I:n ääriään myöten täyteen, kun arkeologi Petri Halinen, professori Aarno Palotie ja dosentti Lari Kotilainen puhuivat aiheesta omasta tieteenalastaan käsin.

Itä ja länsi – kohtaavatko koskaan?

Ei ole ihme ettei pohjalainen tänäkään päivänä ymmärrä savolaista, kun itä ja länsi olivat erilaisia jo kivikaudella, jolloin ihmiset liikkuivat tuhansiakin kilometrejä ravinnon perässä ja kauppaa käyden. Suomi asutettiin noin 11 000 vuotta sitten etelästä ja kaakosta Jo tuolloin oli suuria alueellisia aineellisen kulttuurin eroja.

– Ihmiset asuivat suurissa kylissä, joissa ”asunnot” olivat maakuoppia – näitä on löytynyt nykyiseltä Suomen järvialueelta ja Pohjanmaalta, Halinen kertoi.

Myös Tervolan Törmävaarasta on löydetty suuria painanteita kivikautisen kylän jälkinä. Itään taas tuotiin kuparia jo kivikaudella, kun muualle sitä saatiin vasta pronssikaudella.

Pohjois-Fennoskandiassa nykyisen Rovaniemen yläpuolella saamelainen kulttuuri kukoisti 800–1300-luvuilla jaa.

Hankalat geenit

Professori Palotie puhui suomalaisten hankalista geeneistä ja ”peruutuspeiliin katsomalla” selvitti yleisölleen syitä muun muassa vain meillä esiintyviin sairauksiin.

– Geenit ovat elimistön lähdekoodi.

Suomessa on ollut pieni perustajaväestö ja muuttoliike vähäistä. Olemme olleet eristyksissä. Tästä seurasi suomalaiseen tautiperimään kaksi pullonkaulailmiötä: Suomea asutettaessa tänne tuli pienen perustajoukon mukana vain pieni osa eurooppalaisesta tautiperimästä. Myöhemmin Suomen eri osia asutettaessa pienet asuttajien joukot rikastivat eri tautigeenien esiintymistä paikallisesti uusilla asuinalueillaan. Esimerkiksi 1500–1600-luvuilla Suomeen syntyi useita geneettisiä pullonkauloja, kun asuttajia tuli lisää eri maista. Suomalainen tautiperimä on syntynyt pitkästä isolaatiosta.

– Perimävaihtelusta voi päätellä, että olemme eurooppalaisia mutta oma joukkomme, Palotie kertoi.

Myös geenimerkit jakavat Suomea itään ja länteen. Itä-Suomessa on enemmän mielen sairauksia ja sydän- ja verisuonitauteja, kun taas lännessä paksunsuolen sairaudet ovat yleisempiä.

Kieli muuttuu – apua!

Lari Kotilainen puhui muuttuvasta suomen kielestä ja nauratti yleisöä esityksellään.

Kuuluisasta Volgan mutkasta kaikki lähti, myös kantauralin kieli 2000 vuotta sitten. Tällä hetkellä siitä on tiedossa 200 sanaa, mukaan lukien jängka, kala, muna ja pesä. Kielessä oli duaali, vain 7 sijamuotoa, astevaihtelu puuttui. Jos haluaa tutustua kieleen, Kotilainen suositteli opasta ”Kantauralia ulkomaan eläville”.

Kotilaisen  mukaan Volgan mutkasta lähti Suomen perukoille se ”coolimpi” porukka ja toi oman 2000 sanan kielen mukanaan. Kielessä on mukana sanoja balteilta, germaaneilta (äiti), slaaveilta ja ruotsista. Keskeistä kielessä olikin lainasanojen suuri määrä.

Myös kielessä Suomi jakautui kahteen kieleen: läntiseen ja itäiseen, josta kehittyivät hämäläis- ja lounaismurteet. Muinaiskarjalasta syntyivät itämurteet.

– Murteet poikkesivat toisistaan täysiin eivätkä puhujat ymmärtäneet toisiaan.

Agricolan ja reformaation vaikutuksesta tarvittiin kirjakieli, joka aluksi oli täysin länsimurteinen, kunnes itämurrekin otettiin kielen kehitykseen mukaan. 1800-luvulla suomen kielestä tuli se kieli, jonka me tunnemme. Lainasanat jäivät vähemmälle ja suomalaisuudelle annettiin arvoa.

”Larisdamus” esitti ennustuksia tuleviin kielen muutoksiin.

– Uusia sanoja tulee useita kielistä, muistakin kuin englannista. Japanista on jo sushi, manga, anime ja niin edelleen. Toki nytkin kaikki jo tietävät mitä tarkoittaa ”wallah”, eikö?

Kotilainen ennusti myös omakielisten uudissanojen syntyä, kuten fingerikone, kämmekkä, näpletti. Kielioppi muuttuu mutta hitaasti ja kirjakieleen tulee entistä enemmän puhekielen muotoja.  Murteet selviävät mutta muuttuvat ja polarisoituvat Helsinki-Oulu-akselille.

– Historia osoittaa, ettei kielen muuttuminen ole ongelma.  Kieli kuolee, jos sen puhujat eivät sitä arvosta.  Nykyajan ongelma ei ole englanti vaan englantiuskovaisuus.

Katso luennot verkkovideotallenteena
Luentosarjan Suomi – myytit ja todellisuus koko ohjelma