Kurssikerta 5. Huokaus

Viidennestä kurssikerrasta kirjoittaminen on ollut yllättävän vaivalloista. Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä vähemmän muistan mitä edes teimme tunnilla. Muiden blogeja lukiessani olen palannut niihin tuskan ja onnistumisten hetkiin, joita tarvittiin itsenäisten tehtävien suorittamiseen. Viides viikko on ollut tähän mennessä ehdottomasti hämmentävin.

No niin…  ja sitten itse asiaan. Teemana oli Pornaisten kaupunkikartan bufferointi. Edellisen kerran turhaksi koetun Pornaisten talojen klikkailun jälkeen lähdimme tutkimaan kuinka voidaan laskea vaikutusalueiden etäisyyksiä. Bufferointi osoittautui yllättävän helpoksi, ja kartalle ilmestyi epämääräisen muotoisia vaikutusalueita, jotka sisälsivät tietoa talojen asukkaista.

Seuraavaksi sovelsimme juuri opittua bufferoimalla Helsinki-Vantaan lentokentän meluvyöhykkeiden vaikutusta sen asukkaisiin. Asukkaiden vertailuun eri meluvyöhykkeillä auttoi intersection-analyysi, joka havainnollisti meluhaittojen vaikutusta asutuksen sijoittumiseen. Laskimme myös asukkaiden sijoittumista suhteessa juna-asemiin.  Pakko on kyllä myöntää, että lentokenttätehtävien tekeminen vaati paljon pähkäilyä ja uudelleen aloittamista. Kurssikavereista on ollut paljon apua tällä kurssilla!

Taulukot

Taulukko 1. Kurssikerran tehtävien tulokset.

Taajamia ja putkiremontteja

Taajamatehtävässä tuli tutkia pääkaupungin väestöä. Kaikissa tehtävissä oli samankaltaiset tehtävänannot, mutta niiden ratkaisut olivat kuitenkin erilaisia. Taajamatehtävässä tuli käyttää muun muassa nyt jo tuttua Join attibutes by location- komentoa. Asukkaista laskettiin kouluikäisten osuuksia taajama-alueella. Tässä tehtävässä kohtasin vanhan viholliseni matikan.

Kurssikerran itsenäisenä tehtävänä sai valita kolmesta vaihtoehdosta mieluisimman. Valitsin putkiremontti tehtävän. Aluksi se vaikutti mahdottomalta, enkä tiennyt mistä aloittaa. Tehtäviin oli kuitenkin melko samanlaiset ratkaisut, joten valikoimalla ja yhdistelemällä tietoa sain aikaiseksi koropleettikartan Helsingin putkiremonteista. Tehtävien tulokset ovat Taulukossa 1.

Lempi ominaisuuteni QGIS:issä on ehdottomasti Symbologyn Gratuated -ominaisuus, joka on niin kätevä ja helppokäyttöinen <3.

 

 

Kuva 1. Putkiremontti indeksi pääkaupunkiseudulla tehdyistä putkiremonteista.

Yhteinen matkamme

Minä ja QGIS kohtasimme ensi kerran aivan syksyn alussa ensimmäisellä GIS-kurssilla. Ensikohtaaminen oli jäinen enkä ajatellut, että tulisimme myöhemmin toimeen. Lepyin QGIS:ille, sillä meidät tutustutettiin toisillemme, ja annoin sille  uuden mahdollisuuden. Yhteiselle matkallemme on mahtunut onnistumisia, oivalluksia, turhautumisia sekä koneen virtajohdon irrottamisia. Olen oppinut, että usein vika on QGIS:issä eikä minussa. Joskus ymmärrämme toisiamme, ja lopputulos on priima jälkeä, mutta usein QGIS tuottaa minulle pettymyksen, ja luottamusta on vaikeaa rakentaa uudelleen. Kuitenkin yritän työstää turhautumistani QGIS:iin, ja myönnän, että joskus… vika on myös minussa. Kahdenkeskeinen suhteemme on vielä vaiheessa, ja vaikka tunnen QGIS:in jo paremmin, on minulla vielä paljon kehitettävää yhteistä tulevaisuuttamme kohti…

Janne blogissaan sisäisti hyvin turhautumiseni QGIS:iin:

“Suurin rajoittava tekijä QGIS:ille on varmasti sen käyttäjä. Ymmärrän, että paikkatieto-ohjelmaksi QGIS on oikeasti oikein hyvä ja suurin osa turhautumistani siihen on turhautumista omaan osaamattomuuteen. “.

Kiitos ja huokaus.

 

Lähteet:

Turunen. J. (2022). Geoinformatiikan Mystiset Menetelmät: QGIS Voittajani. https://blogs.helsinki.fi/janneturunen/ (Viitattu 27.2.2022).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *