Viimeinen kurssikerta

Karttoja vai mitä tällä kurssilla tehtiinkään?

Eihän siitä ole kuin kaksi kuukautta, kun kaikki kurssilla käyty oli tuoreena mielessäni. Viimeiseen asti olen vältellyt tämän blogin kirjoittamista, mutta nyt on sen aika. Kartta on ollut valmiina jo kuukausia, mutta jostain syystä en ole saanut kirjoitettua tätä blogia valmiiksi, kenties alitajunnassani en tahdo tämän kurssin vielä loppuvan. Toivon, että seuraavan kerran kun istun taas GIS-luokan koneen ääreen ja avaan QGIS:in muistaisin vielä kurssilla käydyt asiat, mutta tällä hetkellä QGIS tuntuu vain kaukaiselta muistolta.

Keep calm and carry on

Viimeisellä viikolla saimme vapaat kädet karttojen tekemiseen. Tehtävänä oli soveltaa kurssilla opittua visualisoimalla kartta valitsemastaan alueesta ja aiheesta. Olin edellisellä kerralla huomannut Googlen olevan hyvä apuväline vapaan datan löytämiseen. Valitsin alueekseni Lontoon, josta löytyikin paljon vapaasti tuotettua csv- ja zip-file-dataa, jota pytyin hyödyntämään kartassani.

Ensimmäisenä etsin Lontoon kaupunginosien rajat, joiden kautta sitten löysin muita data-aineistoja Lontoosta. Suunnittelin, että olisin verrannut asukkaiden kokemaa viihtyvyyttä esimerkiksi teattereiden läheisyyteen, mutta en saanut viihtyvyysaineistoa muutettua QGIS:iin sopivaksi. Valitsin aiheekseni Lontoon kaupunginosien tuloerojen yhteyden Lontoon suurimpiin viheralueisiin.  Yhdistin Excel-aineiston tuloveroista  QGIS:in Join- ominaisuudella Lontoon kaupunginosiin. Viheralueista löytyi dataa vain koko Iso-Britannian alueelta, joten valikoin Select by location -ominaisuudella vain Lontoon viheralueet kartalle. Korkeatuloiset kaupunginosat ovat kartan mukaan sijoittuneet pitkälti viheralueiden lähettyville. 1800-luvulla viheralueet olivat rikkauden merkki, joka näkyy myös nykypäivän Lontoossa. Monet hyvätuloiset asukkaat ovat seuranneet gentrifikaation trendiä “rosoisemmille” asuinalueille, jonka seurauksena asuntojen hinnat ovat nousseet suuresti näillä alueilla  muuttotrendin myötä. Koen, että onnistuin hyvin visualisoimaan kartan selkeäksi ja helposti ymmärrettäväksi. Olisin tahtonut tehdä useita erilaisia korrelaatiokarttoja Lontoosta, mutta huomasin yhteensopivien muuttujien löytämisen useiden yritysten olevan lähes mahdotonta. Tarkoituksenani oli tehdä visuaalinen kartta kaupunginosien väkivallan määrästä suhteessa pubeihin, mutta se jää kenties gisvelhon haaveeksi… Samaistuin Hetan ongelmaan kartan laatimisessa:

“Suurimmaksi haasteeksi muodostui siis punaisen langan löytäminen eikä niinkään karttaesityksen visualisointi.” – Heta Suutari 2022

Kuva 1. Lontoon kaupunginosien tulojakauma suhteessa suuriin viheralueisiin.

Tulin viime tiistaina Lontoosta kotiin, sillä minun oli käytävä varmistamassa, että tekemäni kartta piti paikkaansa. Ja voin todeta että kyllä, se piti.

Näin tämä kurssi on saatu päätökseen ja voin hyvillä mielin sulkea QGIS:in. En tiedä olivatko nämä hyvästit gisvelhoudelle vai vasta esimakua tulevasta, mutta tiedän että minun ei tarvitse palata enää tämän kaoottisen blogin pariin, vaikka nautinkin aika ajoin sen tekemisestä. Kiitos ja kuulemiin!

Lähteet:

H. Suutari (2022), Viikko 7: helpotus https://blogs.helsinki.fi/suutarih/2022/03/16/7-viikko-helpotus/ (Luettu: 25.3.2022)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *