Tietoja blogista ja kirjoittajasta

 

 

Tuija Laine, Suomen ensimmäinen kirjahistorian professori.

Helsingin yliopisto myönsi keväällä 2009 teologiseen tiedekuntaan, sen kirkkohistorian laitokselle (nykyiselle osastolle) kirjahistorian viisivuotisen pooliprofessuurin. Sen turvin oli tarkoitus vakiinnuttaa kirjahistoria oppialana suomalaiseen yliopistomaailmaan ja ensisijaisesti Helsingin yliopistoon.

Tässä blogissa kerrotaan Helsingin yliopistossa tehtävästä kirjahistorian tutkimuksesta ja siellä annettavasta kirjahistorian opetuksesta. Blogi sisältää kirjahistoriatietoa myös laajemmin – siinä esitellään muun muassa käynnissä olevia projekteja ja näyttelyitä sekä  käytettävissä olevia kirjahistorian verkkoaineistoja. Blogin avulla pääsee käsiksi myös hyödyllisiin kirjahistorialinkkeihin niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Kirjahistorian viisivuotinen pooliprofessuuri (2012-2016) päättyi vuoden 2016 lopussa eikä sille myönnetty enää jatkoa yliopiston säästöohjelman vuoksi. Kirjahistoria ei siis sen turvin vakiintunut Helsingin yliopistoon, Iso pyörä -uudistuksen myötä myös kirjahistorian 25 opintopisteen sivuainekokonaisuus lakkautettiin. Syksystä 2017 lähtien teologisessa tiedekunnassa on mahdollista suorittaa vain 10 opintopisteen kirjahistorian opinnot.

Kirjahistoriablogin ylläpito kuitenkin jatkuu kirjahistorian tutkimuksesta ja tapahtumista kertovana foorumina myös syksyllä 2017.

 

TUHAT-tutkimustietokanta

https://tuhat.halvi.helsinki.fi/portal/en/persons/tuija-laine(dd9be443-d1ad-4031-a7be-be00ad033d94).html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *