Venäjän ympäristön tutkimusryhmän tutkimustavoitteet

Suurista luonnonvaroistaan huolimatta Venäjän poliittisesti motivoinut sitoutuneisuus fossiilisiin polttoaineisiin on heikentänyt maan asemaa maailman johtavana puhtaan energian ja cleantechin eli puhtaan teknologian tuottajana. Mitä mahdollisuuksia ja haasteita globaali ilmasto ja energiapolitiikka tuottaa Venäjän energia ja ympäristösektoreille? Millä tavoin Venäjä itse voi vaikuttaa kehitykseen? Missä määrin ilmasto ja energiapoliittiset valinnat vaikuttavat Venäjän yhteiskuntapoliittisen status quon säilymiseen suhteessa päätöksistä aiheutuviin yhteiskunnallisiin ja taloudellisiin jälkiseurauksiin.

Venäjällä on mahdollisuus kehittyä maailman johtavaksi uusiutuvan energian ja ilmastopolitiikan ajajaksi ja keskeiseksi ympäristöystävällisesti kestävän kaasun tuottajaksi. Venäjän suurvaltaisuustavoitteet, ympäristöpalvelut ja energiapotentiaalin yhdistäminen useiden sektoreiden osalta voisi saada aikaan tämän, myös Venäjän yhteiskunnan kestävyyttä vahvistavan, muutoksen. Toisaalta taas, Venäjän epäonnistuminen resurssikirouksen karistamisessa johtaisi kestävyyden rappeutumiseen, houkuttelisi Venäjää käyttämään energiavarantojaan geopoliittisena aseena ja heikentää maan asemaa globaalin ilmastohallinan johtajana.

Monitieteisyys

Aleksanteri-instituutin Venäjän ympäristön tutkimusryhmä tutkii yhteiskunnan ja ympäristön sotkeutumista monivaiheisella lähestymistavalla. Toisin sanoen yhteiskunnan ja luonnon välistä vuorovaikutusta selvitetään venäläisten paikallisyhteisöjen realiteeteista Venäjän rooliin kansainvälisessä ympäristöyhteistyössä sekä maailmanlaajuisessa ympäristöhallinnossa ja luottamusmiesasemalla. Tutkimusryhmän maantieteellinen painopiste on Venäjä, mutta  ymmärtääksemme sen roolin ympäristöasioissa, meidän on katsottava ja sisällytettävä myös kokemuksia koko Euroopan ja Euraasian jälkisosialistisesta kontekstista. Sen lisäksi, sovellamme monitieteellistä teoreettista näkemystä Venäjän ja jälkisosialististen maiden tutkimuksessamme tuomalla yhteiskuntatieteisiin ja luonnontieteisiin moniajallisen yhteyden, mutta myös valitsemme monialaiseen kosketukseen ulottumalla tietoteknisen tuotannon perinteiset akateemiset muodot pyrkimyksissämme ymmärtää, miten meneillään oleva maailmanlaajuinen ympäristömuutos vaikuttaa Venäjään ja jälkisosialistisiin maihin ja päinvastoin, ymmärtääksemme näitä monialaisia ​​prosesseja ja niiden keskinäistä vuorovaikutusta eri konteksteissa,

Tutkimuskysymys

Tärkein tutkimuskysymys, johon pyrimme vastaamaan tutkimusryhmänä, on: Mitkä ovat yhteiskunnalliset vaikutukset ja vastaukset meneillään olevaan ympäristömuutokseen Venäjällä ja jälkisosialistisissa maissa? Lähestymme tätä kysymystä kolmesta erityisestä ajankohtaista: varauus ja varat; ihmiset ja luonto; energia ja ilmasto. Tila ja varat koskevat ympäristöhallintoa ja fysikaalista urbaania ja maaseudun tilaa ja siten myös luonnonvaroja. Ihmiset ja luonto yrittävät selvittää ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksia sekä ihmispopulaatioiden terveyttä ja luonnollisia ekosysteemejä. Energia ja ilmasto pyrkivät ymmärtämään Venäjän ja jälkisosialistisin maiden roolia turvallisuuden ja sinnikkyyden lähteenä sekä riskejä ja konflikteja kautta kietomisen välisen energia-asioiden ja globaalin ilmastonmuutoksen.