Nuorisobarometri julkaistiin 21.5., teemana katsomukset ja hengellisyys

Valtion nuorisoneuvoston tekemän nuorisobarometrin 2023 julkaisutilaisuus pidettiin Tiedekulmassa 21.5.2024. Barometrin teemana ovat katsomukset ja hengellisyys, joten aihe on uskonnonpedagogisesti mielenkiintoinen.

Nuorisobarometrin mukaan uskonnollisuuden merkitys vähenee nuorten keskuudessa, mutta toisaalta mahdollisuus sen tunnustamiseen koetaan tärkeäksi. Nuorisobarometrin julkaisutiedotteen mukaan “Nuorten uskonnollisuudessa on tapahtunut muutoksia 2000-luvun aikana. Vielä vuoden 2006 Nuorisobarometrissa uskonnollisena itseään piti 41 prosenttia nuorista. Nyt ilmestyvässä vuoden 2023 Nuorisobarometrissa luku on 22 prosenttia. Vastaajista 60 prosenttia piti itseään ei-uskonnollisena. Ei-uskonnollisina, mutta hengellisinä itseään piti 6 prosenttia vastaajista.”

“Hyvin uskonnollisina itseään pitävien osuus oli 10 prosenttia vastaajista. Samansuuruinen osuus nuorista kertoi rukoilevansa päivittäin. Valtaosalle nuorista uskonto ei näy päivittäisessä elämässä mitenkään.  Vastaajista 63 prosenttia ilmoitti, että käy harvemmin kuin kerran vuodessa uskonnollisessa tilaisuudessa muutoin kuin häissä, hautajaisissa, ristiäisissä tai kouluajalla. ”

Nuorisobarometrin pääsee lukemaan täältä.