Tilastomeininkiä

Eli ajattelin kirjoittaa tässä oppimispäiväkirjan luvun tutkimuksemme tilastopuolesta, josta olin vastuussa. Tein valitsemastamme aineiston pohjalta yksisuuntaisen varianssianalyysin ja logistisen regressioanalyysin. Alunperin ajattelin opetella R:ää, mutta kandin aiheuttaman ajanpuutteen vuoksi tyydyin SPSS:ään.

Valitsin nämä menetelmät etenkin siksi, etten ole aikaisemmin niitä kokeillut, vaikka varianssianalyysin teoriassa tunsin. Normaali lineaarinen regressio oli myös tuttu, mutta logistisesta versiosta piti hieman lukea.

Tein logistiseen regressianalyysiin selitettävän muuttujan koodamalla 5-luokkaisen dikotomiseksi. Tein sen syntaxissa, mitä en ollut ennen harjoitellut. Tuo tapa onkin selvästi nopeampi, joten tämäkin oli hyvää oppia tulevaisuutta varten.

Luultavasti nämä analyysit eivät ole aivan tilastotieteellisesti järkeviä, mutta tämän kurssin puitteissa sain niistä itselleni hyötyä.

Tietoa kirjoittajasta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *