Atlas.ti:stä

Atlas.ti kvalitatiivisen aineiston analyysiohjelma on sähköisten artikkelien käsittelyssä näppärä työkalu. Kirjallisuusosion puurtamisvaiheessa Atlas.ti:n käyttö helpotti työtä huomattavasti. Ennen kaikkea tekstin koodaamistoiminto on erinomainen tuki muistiinpanojen kaveriksi. Periaatteessa kysehän on pitkälti vanhasta kunnon yliviivauskynästä, mutta elektronisessa muodossa.

Itse en käyttänyt kovin syvällisesti Atlaksen tarjoamia muistiinpanotoimintoja, sillä koin helpommaksi tehdä muistiinpanot erilliseen word-tiedostoon. Sinänsä yliviivaustoimintoa voisi käyttää pdf-tiedostojen kanssa myös yksinkertaisemmalla ohjelmalla, mutta suurempia aineistomääriä käsiteltäessä Atlas.ti osoittaa voimansa, sillä kaikkia artikkeleita voi käsitellä samalla koodistolla ja samassa projektissa. Atlaksen projektien ansiosta pystyy helposti näkemään, mitkä asiat nousevat artikkeleista esiin sillä koodien esiintymistiheyttä voi näppärästi seurata vasemman reunan valikosta.

Itse koen nimenomaan Atlas.ti:hin tutustumisen olleen kurssin parasta antia. Aikaisemmin olen pärjännyt hyvin yksittäisten artikkelien kanssa pdf-ohjelmien työkaluilla, mutta etenkin gradua silmällä pitäen Atlaksen toiminnot tuovat ehdottomasti helpotusta elämään. Kyseinen ohjelma ei ole tullut opintojen yhteydessä aikaisemmin vastaan, joten hyvä että siihen pääsi tätä kautta tutustumaan.

-Antti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *