Mikitysminuutti 1 – Mistä tässä sarjassa on kyse?

Tervetuloa äänisieppojen eli mikrofonien käytön jännittävään maailmaan. Mikitysminuutit koostuvat noin minuutin mittaisista videoista tekstikommentein höystettynä. Esimerkit ja pohdinnat liikkuvat pitkälti puheäänen mikittämisen parissa yliopistomaisissa puitteissa. Tavoitteena on auttaa löytämään ratkaisuja, jotka tuottavat mahdollisimman ymmärrettävän ja rasittamattoman lopputuloksen. Jos mahdollista, niin lopputulos saisi olla puhujan tai puhujien kannalta mairitteleva ja jälkitöiden osuus mahdollisimman pieni. Lähestymistapa on tarkoituksella suurpiirteinen. Vaikka oikeasti jokseenkin kaikki vaikuttaa kaikkeen, niin esimerkeissä on korostettu jotakin tiettyä elementtiä kokonaisvaltaisuuden kustannuksella. Kun mikitätte, niin kuunnelkaa, säätäkää ja kuunnelkaa lisää!

Ääni solmiomikrofonista

Ääni pöytämikrofonista

Kiireisille voin kyllä paljastaa, että lähellä puhujaa oleva mikrofoni on useimmiten erinomainen idea. Vieläkin parempi idea on kuunnella, miltä mikrofoneista tuleva ääni kuulostaa. Sitä yleisö joutuu kuuntelemaan. Hyvin sijoitettu mikrofoni säästää huomattavasti aikaa ja vaivaa, koska se huolehtii samanaikaisesti taajuuskorjauksesta, äänenvoimakkuuden vaihtelujen eli dynamiikan hallinnasta että kohinanvaimennuksesta. Tästä syystä en ole siloitellut mikitysminuuttien ääniraitoja jälkikäteen vaan ne on enimmäkseen julkaistu sellaisina kuin ne ovat tallentuneet. Jossakin tapauksessa esimerkiksi kameran ja erillisen äänittimen tallenteiden välistä äänenvoimakkuuseroa on ollut tarpeen korjata jälkikäteen.

Käytetyt laitteet

  • Sennheiser MKE-1 pallokuvioinen miniatyyrimikrofoni
  • Sennheiser e912 -levymikrofoni
  • Canon XF200 -videokamera

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *