Viikko 6 – Hazardeja

Toiseksi viimeinen kurssikerta ja toiseksi viimeinen blogipostaus näistä aiheista. Seitsemän viikkoa menee melko nopeasti, vastahan tämän blogin kirjoittaminen aloitettiin. Mutta itse asiaan sitten.

 

Kumpulan alueen turvallisuus ja viihtyvyys

Tällä kurssikerralla teimme itse paikkatietoa ja hyödynsimme sitä oman analyysintekemisessä sekä interpolointipinnan muodostuksessa. Tämä oli mielenkiintoinen kokemus ja oli mukavaa päästä itse kokeilemaan paikkatiedon luontia. Sovellus, jota käytimme, oli Epicollect5, joka oli mukavan helppokäyttöinen, jota voisi helposti hyödyntää omissa tutkimuksissa. Jessika Isomeri (2022) blogissaan pohdiskeli sovelluksen käyttöä mm. yläkoulussa oppilaiden kanssa, joka mielestäni olisi loistava keino aktivoida koulun maantiedon tunteja ja näyttää maantiedon monipuolisuus sekä geoinformatiikkaa, joka ei ainakaan omana yläkouluaikana ollut esillä melkeinpä ollenkaan käsitteenä.

 

Hasardien maailma

Itsenäisenä tehtävänä tällä kertaa oli hasardikartat sekä oman sisäisen opettajan herättelyä. Ei minusta kyllä opettajaa tule (en ole itse tähän suuntaan meinannut), mutta never say never, aika näyttää, mitä minustakin muodostuu isona. Tehtävänä siis oli muodostaa oppimateriaalia kartan muodossa hasardeista ja niiden esiintymisestä maapallolla. Tehtävässä annettiin melko vapaat kädet ja harmillisesti juuri tällöin itselleni iski luovuuden puute, joka jäädytti tämän projektin hetkeksi (sen takia blogipostaus ei tule aivan täydellisesti ajallaan, mutta tulee kumminkin).

Päädyin esittämään materiaalissa maanjäristyksiä, niiden sijoittumista ja ihmiskunnalle aiheutuvia riskejä sekä niiden sijoittumista suhteessa tulivuoriin. Tuotokseni liitän tähän alle.

 

 

Kuva 1. Maanjäristykset globaalisti, jotka ovat olleet yli 6 magnitudia voimakkuudeltaan vuosien 1980-2022 välillä.

 

Kuva 2. Maanjäristysten aiheuttama riski ihmishenkien osalta.

 

Kuva 3. Maanjäristysten aiheuttamat riskit taloudellisesti.

 

Kuva 4. Tulivuorien ja maanjäristysten sijaintien vertailua globaalisti.

 

Pyrkimykseni oli keskittyä maanjäristyksiin. Halusin esittää hieman muutakin niihin liittyvää kuin sijainnit ja voimakkuudet, jolloin löysin rasteriaineistoa siitä aiheutuvista ihmiskunnanriskeistä (ihmishenkien menetys ja taloudelliset vahingot). Näiden riskien avulla halusin tuoda esille, että maanjäristyksistä aiheutuvat riskit ovat erisuuruisia paikasta riippuen esim. alueen taloudellinen tilanne sekä väestöntiheys vaikuttavat riskien suuruuksiin ja vaikka näistä puhutaan yleisesti oppitunneilla, havainnollistaa kartta vielä entisestään asiaa.

Koen karttojeni olevan osalta käyttökelpoisia opetuskäyttöön mm. maanjäristysten sijainnit ja niiden suhde tulivuoriin. Ihmiskunnan riskien esitys kartalla myös jonkin verran käytännöllinen, mutta noin suurena kartta voi olla epäselvä, ehkä rajaus lähemmäs auttaisi, mutta maapallon kartta antaa kokonaisuudessaan globaalin katsauksen riskialttiimpiin alueisiin. Näin jälkikäteen mietin myös kartoissa käyttämääni symbolia maanjäristysten kuvaamiseen, se on melko tumma ja olisi voinut olla mielestäni vaaleampi.

Kartoillani voisi myös opettaa litosfäärilaattojen reunojen sijaintia, eri maanosien ja alueiden suurimpia riskejä hasardien (tällä kertaa maanjäristysten) osalta. Litosfäärilaattojen esittämiseen karttaan olisi tosin kannattanut lisätä laattojen reunoja tai tehdä oma kartta niistä, jotta niitä voisi vertailla hyvin. Mm. https://reliefweb.int/map/world/earthquakes-global-overview-7-june-31-december-2020-dg-echo-daily-map-18012021 täältä löytyy vielä eri voimakkuuksien maanjäristysten luokittelu sekä mannerlaattojen reunat.

 

Mutta tässä kaikki tältä erää. Palataan pian vielä viimeisen kurssikerran yhteydessä!

 

Lähteet:

Isomeri, J. (2022). Viikko 6 – Meno menee hasardiksi. Jessikan GIS-hurvittelut -blogi. Viitattu 1.3.2021

Global Earthquake Total Economic Loss Risk Deciles, v1 (2000). SEDAC. < https://sedac.ciesin.columbia.edu/data/set/ndh-earthquake-total-economic-loss-risk-deciles>

Global Earthquake Mortality Risks and Distribution, v1 (2000). SEDAC. < https://sedac.ciesin.columbia.edu/data/set/ndh-earthquake-mortality-risks-distribution>

Earthquakes. USGS. <https://earthquake.usgs.gov/earthquakes/search/>

Volcanoes. NOAA. <https://www.ngdc.noaa.gov/hazel/view/hazards/volcano/loc-search>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *