Mapinfo tutuksi: Teemakartan laatiminen

Tutustuimme ensimmäisellä kurssikerralla MapInfon perustoimintoihin ja harjoittelimme koropleettiteemakartan tekoa ohjelmalla. Laadin tunnin päätteeksi teemakartan Helsingin pienalueiden asukastiheydestä. Tehtävänanto ensimmäisen kurssikerran blogimerkintään kuului seuraavasti: “Kirjoita päiväkirjamerkintä blogiisi siitä, mitä olet oppinut tällä kurssikerralla” , joten here it comes..

MapInfolla voi luoda suhteellisen helposti ja nopeasti teemakarttaesityksiä jos tuntee siihen tarvittavat komennot. Perustellun ja totuudenmukaisen esityksen aikaansaamiseksi kartan laatimiseen tulee kuitenkin paneutua teknistä toteutusta syvällisemmin, kuten Paarlahti meille muistutti maanantaiaamun tunnilla. Etenkin luokittelulla voidaan vaikuttaa suuresti kartan ulkonäköön ja viestiin, joten MapInfosta löytyviä oletusluokituksia ei pidä klikkailla ennen kuin on perustellut valintansa jollain tapaa.

Tarkastelin aineiston jakaumaa verkosta löytyvän histogrammityökalun avulla. Histogrammin perusteella aineisto näyttää vinosti jakautuneelta, kuten allaolevasta kuvasta näkyy. Tämän tiedon perusteella valitsin luokittelutavaksi kvantiilit, joka sopii vinosti jakautuneen aineiston luokitteluun. Kvantiilit pyrkii saamaan kuhunkin luokkaan yhtä monta havaintoa niin, että samanarvoiset tapaukset eivät päädy eri luokkiin.

histogrammi
histogrammi Helsingin pienalueiden asukastiheysaineiston jakaumasta

Itse kartan tekeminen onnistuu muutamalla hiirenpainalluksella. Avasin teemakarttojentekotyökalun, valitsin ensin haluamani väriskaalan koropleettiesitykselle, asetin kvantiilit (MapInfossa ”Equal Count”) luokitusperusteeksi ja klikkasin ok. Lopullista esitystä varten lisäsin karttaan pohjoisnuolen ja mittakaavan, ja yhdistin karttanäkymän samaan ikkunaan legendan kanssa. Lopputulos näkyy alla.

Helsingin pienalueiden asukastiheys
Helsingin pienalueiden asukastiheys (as/km²)

Kartta on mielestäni selkeä ja esittää ilmiötä totuudenmukaisesti. Mielestäni kartan väriskaala sopii hyvin asukastiheyden esittämiseen. Kellertävä väri erottuu harvaan asuttuna alueena ja väriskaala tummuu vihreän kautta siniseen asukastiheyden kasvaessa. Kantakaupunki, töölö, Pasila ja tietyt raideliikenteen varrella olevat pienalueet erottuvat tiheimmin asuttuina alueina tummansinisellä. Ratapihan ja rautatieaseman alue erottuu ydinkeskustan tiheän asutuksen keskellä harvemmin asuttuna vaaleanvihreänä alueena. Värien ja luokittelutavan ansiosta aineiston alueelliset erot havainnollistuvat kartalla ymmärrettävästi.

Kartan yleinen sommittelu on ihan ok, mutta olisi ehkä pitänyt rajata lopullinen kartta pienemmäksi Espoon puolelta. Yritin kyllä rajata alueen tarkemmin, mutta kärsivällisyyteni loppui MapInfon layout-ikkunan näkymän zoomailemiseen, joten tyydyin yllä olevaan versioon. Mitä siis opin ensimmäisellä kurssikerralla? No, opin ainakin sen, että MapInfoa ei ole aivan mahdotonta käyttää, ja karttojen tekeminen on itseasiassa hyvin nopea juttu jos aineisto on kasassa. Luokitteluun ja ulkoasuun täytyy silti muistaa kiinnittää huomiota.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *