6. Oikein virkistävä alkoilu ja muuta mukavaa

Perjantai 24.2.2023 kuudes kurssikerta.

Tällä kurssikerralla pääsimme keräämään itse dataa Epicollect5-sovelluksen avulla, joka ladattiin puhelimeen. Liikuimme Kumpulan kampuksen lähialueilla ja arvioimme valitsemiamme kohteita numeroarvioinnilla sen mukaan millaiseksi paikan koimme. Ulkoilun jälkeen Arttu siirsi kerätyn datan Moodleen, josta saimme sen käytettäväksi tehtävää varten.

Tunnin ensimmäisen harjoitustehtävän tarkoituksena oli siis luoda kartta tästä itse kerätystä datasta. Tarkasteltavaksi muuttujaksi valittiin koettu turvallisuuden tunne Kumpulan alueella, jossa liikuimme. Kartan tietojen esittämiseen hyödynsimme interpoloimista, joka näyttää datan tiedon pisteiden ympäröivältä alueeltakin. Kartassa sininen väri siis ilmaisee sitä, että alue on koettu todella turvalliseksi ja punainen väri taas sitä, että aluetta ei koeta turvalliseksi. Voidaan huomata, että etenkin isojen teiden läheiset alueet koetaan epäturvallisiksi (Kuva 1).

Kuva 1. Koetun turvallisuuden tunne Kumpulan alueella.

Itsenäinen harjoitustehtävä

Seuraavaksi oli tarkoitus esittää kartalla luonnon hasardeja alueellisesti. Harjoittelimme tunnilla yhteisesti maanjäristyksiä koskevan datan tuomisen nettisivulta (https://ncedc.org/anss/catalog-search.html) notepadin kautta QGIS:in. Taustalle jäävä maailmankartta oli napattu kurssikerran aineistoista. Maanjäristysaineistoa tuotaessa täytyi olla tarkkana siitä, minkä koordinaatistojärjestelmän siirtovaiheessa aineistoon valitsee, sillä jos se on väärä niin pisteaineisto ei näy oikealla tavalla. Tällä kertaa sen täytyi olla WGS84.

Kuva 2. Tulivuoren purkaukset maailmalla.

Kuvan 2 kartta esittää ympäri maapalloa havaitut tulivuoren purkaukset. Siinä voidaan nähdä selkeästi tietyt alueet, joilla tulivuoria ja näin ollen niiden purkauksia esiintyy enemmän kuin muualla esim. Indonesian alue ja Pohjois- ja Etelä- Amerikan länsirannikko.

Kuva 3. Yli 5 magnitudin maanjäristykset maailmalla.

Seuraavaksi tarkastelin  yli 5 magnitudin maanjäristyksiä maailman laajuisesti. Niitä on runsas määrä lähes kaikkialla. Ajattelin, että voimakkaammat maanjäristykset voisivat olla antoisampia tämän tehtävän kannalta, joten seuraavaan karttaan valitsin vain yli 7 magnitudin maanjäristykset (kuva 4). Tästä yli 7 magnitudien maanjäristyksien esiintymistä voidaan nähdä yhteys tulivuorten sijainteihin. Siellä missä tulivuoria, on myös voimakkaita maanjäristyksiä, sillä tulivuoret sijaitsevat usein vulkaanisella alueella, jossa on aktiivista maan toimintaa.

Kuva 4. Yli 7 magnitudin maanjäristykset maailmalla.

Kartasta voidaan myös huomata Tyynenmeren tulirengas, joka on vulkaanisesti erittäin aktiivista aluetta. Huomataan myös, että Euroopassa ei pahemmin ole ollut yli 7 magnitudin maanjäristyksiä toisinkuin 5 magnitudin maanjäristyksiä on ollut vaikka kuinka paljon. Anna Liljefors oli tehnyt blogiinsa interpoloidun kartan maanjäristyksistä niiden magnitudimäärän mukaisesti, ja kartta oli kyllä hieno taideteos, joka kertoi asiansa mielenkiintoisesti.

Lähteet:

Liljefors, A. (22.2.2023) Anna’s blog: Harjoitus 6. Saatavilla: https://blogs.helsinki.fi/annalilj/2023/02/22/harjoitus-6/ (Luettu 27.2.2023)

Northern California Earthquake Data Center. Saatavilla: https://ncedc.org/anss/catalog-search.html (Luettu 24.2.2023)

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *