KK1: Alkusoittoa

Ensimmäisen kurssikerran tehokkaiden työtuntien jälkeen koin olevani varmoilla vesillä QGIS-ohjelman maailmassa. Sehän on työkaluna yksinkertainen, jos sitä vain osaa käyttää. Luentokerralla sain selkeällä ohjeistuksella klikkailtua valmiin kartan, joka kertoo olennaisen suhteellisen selkeästi.

Kartta kuvastaa typen päästöjen prosenttiosuuksia Itämerta ympäröivissä valtioissa. Vaikka kartta on suhteellisen selkeä, paranneltavaakin siinä olisi. Mielestäni visuaalisesti eniten häiritsevää on kartan järvien esittäminen, sillä ne tuntuvat leijuvan irrallisina ja massiivisina esitetyn tiedon päällä. Toisaalta en ole varma, miten niiden esittäminen onnistuisi paremminkaan. Ehkä olen värjännyt järvialueiden rajat sinisellä, joka on jättänyt jälkeensä liioitellun kokoisia vesistöalueita. Karttaa tehdessä ilahduin sen meriaiheesta, joten objektiivisuus jäi heti alkuvaiheessa narikkaan.

Ensimmäisen luentokerran kartta, joka kuvastaa typen päästöjen osuutta valtioittain Itämeren ympärillä. Kartta on tehty QGIS-ohjelmalla ja tiedot ovat HELCOMin keräämiä.

Toinen oivallus kartan selkeytystarkoituksiin löytyi toisen kurssilaisen, Johanna Enströmin blogista. Hän kertoo jättäneensä kartasta syvyyskäyrät pois, sillä ne eivät kuvaa typpipäästöjen määrää ja niiden pois jättäminen selkeyttää karttaa. Oikeassahan hän on, ehkä seuraavalla kerralla osaan itsekin ajatella kartan sisältämää tietoa kriittisemmin.

Lähteet: 

J. Enström, 2022. Johannan -Geoinformatiikan menetelmien blogi. https://blogs.helsinki.fi/joen/

Blogipostausta muokattu 24.1. 15:10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *