Kurssikerta VII

Kurssikerralla seitsemän saimme vapaat kädet oman kartan tekoon. Työtä varten meidän tuli etsiä itse aineistoja netistä, muuttaa ne oikeaan muotoon sekä luoda niillä jokin kartta. Heti työtä aloittaessani huomasin saman asian kuin Minerva Laitinen kertoo blogissa huomanneensa. Työn kannalta suurin vaiva piti nähdä aineistojen keruun eteen. Netistä löytyy paljon erilaisia tiedontuottajia, mutta läheskään kaikki tieto ei ole helposti käytettävissä. Halusin luoda tällä kurssikerralla nimenomaan maailmankartan, mutta monien tiedontuottajien ja -jakajien sivuilla haluamani tiedot oltiin esitetty valtioittain. Minun olisi siis pitänyt käydä jokainen valtio läpi yksitellen ja kerätä niistä haluamani tiedot. En uskonut tämän olevan järkevää ajankäyttöä, joten päädyin valitsemaan helpompia tietokantoja.

Kuva 1 esittää maailman valtioiden asukaslukuja vuoden 2018 tietojen perusteella. Samassa kartassa on myös esitetty yli miljoonan ihmisen kaupungit sinisillä pisteillä.

Kuva 1. Maailman valtioiden väkiluvut ja suurimmat kaupungit.

Tietokantojen työstäminen oli tällä kerralla suhteellisen työlästä. Minun piti korjata manuaalisesti esimerkiksi valtioiden nimiä, jotta ne vastaisivat pohjakarttani valtioiden nimiä. Tämän toimenpiteen yhteydessä havaitsin myös sen, että osa valtioista puuttui tietokannastani. Suurin osa puuttuvista valtoista oli niin pieniä, että niitä ei olisi muutenkaan nähnyt kartalta. Silmään kuitenkin pistää Tansanian tietojen puuttuminen. Tarkastin lataamani tietokannan useaan kertaan, mutta Tansaniaa ei tosiaan löytynyt sieltä. Päätin sijoittaa sen siis kategoriaan ”ei tietoa”.

Hankalaa oli myös päättää ilmiötä parhaiten kuvaavat luokkarajat. Halusin, että asukasluvultaan suurimmat ja pienimmät valtiot erottuvat selkeästi toisistaan. En myöskään voinut tehdä liian montaa luokkaa, sillä muuten luokkien erottaminen olisi ollut hankalampaa. Suurimmassa tekemässäni luokassa asukaslukuen välinen ero pahimmillaan on jopa miljardin ihmisen suuruinen. Olisin voinut luoda tässä tapauksessa vielä yhden luokan, johon kuuluisivat esimerkiksi yli miljardin ihmisen valtiot.

Karttani palvelee tarkoitustaan parhaiten, jos sitä tarkentaa esimerkiksi maanosiin tai valtioihin. Tällöin yksittäiset kaupungit ja niiden nimet erottuvat hyvin. Kokonaisuutena karttaa voi olla hieman haastavaa tulkita, sillä siihen on laitettu paljon tietoa pieneen tilaan. En taaskaan saanut mittakaavaa toimimaan, joten en viitsinyt laittaa tähän karttaan ollenkaan mittakaavaa. En tiedä miten saisin oikean mittakaavan näkyviin, mutta aion yrittää saada se vielä selvitettyä. Minulla on vielä paljon työtä edessä paikkatieto-ohjelmien parissa, mutta aion yrittää parhaani niiden kanssa tulevaisuudessakin!

 

 

Lähteet:

Laitinen, M. (2020). Levottomuuden Etelä-Afrikassa. Luettu 30.3.2020. https://blogs.helsinki.fi/minerval/

Natural Earth (2020). 1:110m Cultural Vectors. https://www.naturalearthdata.com/downloads/110m-cultural-vectors/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *