Hermans, Outi et al: Arkistojen kätköistä aktiiviseen käyttöön – pääkaupunkiseudun historialliset ortoilmakuvat ja kartat avaavat menneen ajan uudelleen eloon

Kirjoittajat: Outi Hermans, Martti Helminen, Hami Kekkonen, Arend Oudman & Suvi Uotila

Töölönlahdelle rakenteilla oleva rautatie, vuodelle 1940 suunniteltujen olympialaisten kisapaikat, Malmin lentokentän rakentuminen, Pasila puutalokaupunginosana, panssarilaiva Väinämöinen ja toteuttamatta jääneet suunnitelmat Munkkiniemen yhdyskunnasta. Pääkaupunkiseudun kaupunkien avoimena datana julkaisemista vanhoista kartoista ja ilmakuvista löytyy paljon niin kiehtovia yksityiskohtia kuin laajempaa kokonaiskuvaa kaupunkien kehittymisestä vuosikymmenten varrella. Kaikki pääkaupunkiseudun kaupunkien avaamat vanhat kartat ja ilmakuvat löytyvät kootusti Helsinki Region Infoshare -palvelusta.

Helsinki Region Infoshare (HRI.fi) -palvelu on Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien yhteinen avoimen datan palvelu. Se on jo yli kymmenen vuoden ajan avannut kaupunkien julkista dataa kaikkien vapaasti ja maksutta hyödynnettäväksi.

Jo alkutaipaleellaan HRI sai pyyntöjä avata historiallisia karttoja ja ortoilmakuvia pääkaupunkiseudun kuntien alueelta. Asia herätti kiinnostusta ja innostusta ja pian käynnistyi työ, jossa monen osallistujan panostuksella saatiin auki nykyisin HRI.fi:stä löytyvät aineistot. Ison työn tässä Helsingin kaupungilla ovat tehneet projektipäällikkö Arend Oudman, kaupunkimittaus ja kaupunginarkisto. Tarvittiin monen alan asiantuntemusta ja paljon kiinnostusta, osaamista ja verkostoitumistaitoja niin, että eri organisaatioiden hallussa olleet historialliset ilmakuvat ovat löytäneet tiensä HRI:een.

Avoimena datana julkaistut vanhat ortoilmakuvamosaiikit ja kartat on skannattu, oikaistu ja sidottu nykykoordinaatistoon. Kuka tahansa saa ladata niitä itselleen ja hyödyntää omissa projekteissaan, myös kaupallisissa tarkoituksissa.

Datanavausten lisäksi työ laajeni niin, että kaupunkien karttapalveluista voi lisäksi katsella paljon muitakin historiallisia ortoilmakuva- ja kartta-aineistoja kätevästi suoraan selaimella. On ollut tärkeää saada aineistot selaimessa nykykarttojen kanssa päällekkäin tarkasteltavaksi. Alun perin kaupunkiympäristön toimialalle oli tärkeää saada näkymä ja tehdä arviota potentiaalisesti historiassa saastuneisiin maa-alueisiin kaupungin uusilla laajenemis- ja rakennushankkeiden alueilla.

Kaupunginarkiston työnä, Martti Helmisen johdolla, syntyi myös kiinnostus Helsingin 1944 pommitusten sijaintitarkasteluun. Vuoden 1943 ortoilmakuva ja vuoden 1940 opaskartta päällekkäin aseteltuina mahdollistivat kartan vuoden 1944 pommituksista. Se on nykyään Tuusulan ilmatorjuntamuseossa nähtävillä.

Vanhojen ortoilmakuvien ja karttojen tutkimuksessa ja muussa hyödyntämisessä on paljon mahdollisuuksia. Mielenkiintoinen esimerkki avointen aineistojen hyödyntämisestä on Antti Aholan tekemä Helsinki 1943 3D, jossa vuoden 1943 ortoilmakuva on yhdistetty Helsingin kaupunkimalliin ja tietoon rakennusten iästä. Lopputuloksena käyttäjä voi lennellä vuoden 1943 Helsingin yllä. Toinen kiinnostava esimerkki on Juuso Lehtisen tekemä Helsinki ennen ja nyt, jossa vanhat kartat on yhdistetty vanhoihin ja tuoreisiin valokuviin samoista paikoista.

Arkistoissa olisi vielä paljon materiaalia avattavaksi ja tutkittavaksi. Helsingin Historia –portaali on valmistumassa ja tulee varmasti lisäämään kiinnostusta kaikille avoimiin historiallisiin aineistoihin. Toivottavasti saamme jatkoa datojen työstötaidoille, avaamiselle ja hyödyntämiselle.

Tutustu palveluun: Hri.fi (haku: ortoilmakuvat, historialliset kartat)

Kaupunkien kartta- ja paikkatietopalvelut (selaa aineistot auki vasemmasta reunasta):

Sovelluksia:

Helsingin ensimmäinen asemakaava 1817, tekijä J. A. Ehrensöm (Lähde: HRI).