Suomi24-aineisto

Suomen suurimman yhteisömedian Suomi24:n aineisto avattiin vapaaseen tutkimuskäyttöön huhtikuussa 2015. Aineiston avaaminen on osa tutkijoiden ja Aller Media Oy:n yhteistä Kansakunnan mielentila -hanketta, joka kisasi semifinalistina Helsingin yliopiston Helsinki Challenge -ideakilpailussa.

Suomi24:ssä on tärkeää ostopäätöksen tekoon, yhteiskunnallisiin valintoihin ja kuluttajatrendeihin liittyvää dataa. Palvelua käyttää 1,4 miljoonaa suomalaista viikoittain, ja kuukausittain sivustolla vierailee jopa 86 prosenttia suomalaisista internetkäyttäjistä (TNS 2014).

Helpoimmin aineistoon pääsee tutustumaan CSC:n Korp-liittymän kautta. Aineisto on käsitelty ja tallennettu tutkijoiden Kielipankki-palveluun helposti tutkittavassa muodossa. Aineistoon voi tehdä sanahakuja ja katsella lause- ja kappaleyhteyksiä, joissa haettu sana on esiintynyt. Hakupalvelun avulla voi myös koota tilastotietoja ja luoda kuvaajia haetun sanan käytöstä.

Suomalaisten yliopistojen tutkijat voivat Korpin kautta Haka-tunnuksilla myös ladata koko aineiston json- tai VRT-formaatissa itselleen.

CSC:n Taito-klusterin käyttäjät voivat käyttää aineistoa suoraan CSC:n suurteholaskentaympäristössä, hakemistossa /appl/kielipankki/Suomi24/ .