Valtavaan aineistoon perehtyminen ja tutkimuskysymysten hahmottelu ei ole äkkiseltään yksinkertainen asia. Tulkintoja tehdessä on tarpeen tietää paljon muutakin kuin sana- ja kommenttimäärät, myös aineiston syntytavoista. Tässä raportissa luomme katsauksen Suomi24-keskustelufoorumin aineistoon, joka on ollut saatavilla Kielipankissa keväästä 2015:
Lagus, Krista, Pantzar, Mika, Ruckenstein, Minna ja Ylisiurua, Marjoriikka (2016). SUOMI24 – Muodonantoa aineistolle. Kuluttajatutkimuskeskus, Valtiotieteellisen tiedekunnan julkaisuja 2016:10. Helsinki: Helsingin yliopisto.
Raportissa kuvataan aineiston syntytapaa ja kontekstia, eli Suomi24-informaatioarkkitehtuuria, aineiston määriä ja luonnetta, aineiston tallennusmuotoja, ja tapoja, joiden avulla tutkija voi aineistoon perehtyä. Lisäksi viritämme esimerkinomaisesti tutkimuksellisia näkökulmia, joihin aineistotyöskentelyllä voisi edetä.
Digitaalisten tekstiaineistojen laajamittainen yhteiskuntatieteellinen tutkiminen on vasta aluillaan. Raportti tarjoaa taustan, jota vasten laajasta aineistosta tehtyjen yksittäisten hakujen tuloksia voi suhteuttaa ja tulkita. Lisäksi aineiston käyttöesimerkkien ja erilaisten lähestymistapojen esittely voi tarjota virikkeitä aineiston hyödyntämiselle omassa tutkimuksessa.
Aineistoraportin tavoitteena on tuoda esille kvantitatiivisen ja kvalitatiivisen aineistotutkimuksen mahdollisuuksia. Toivon mukaan näihin tarttuminen voi myös edistää analyysityökalujen kehittymistä tavalla, joka palvelee entistä paremmin paitsi eri tieteenalojen tutkijoita, myös journalisteja ja aiheesta kiinnostuneita kansalaisia.
Päivitysilmoitus: My thoughts for February 5th 2016 – Looking for signs