ETD 2007: Opinnäytejulkaisemista Uppsalassa

Opinnäytteiden julkaiseminen verkossa on yleistynyt maailmanlaajuisesti 1990-luvun puolivälistä lähtien. Mutta missä tällä hetkellä mennään ja millaisia ovat julkaisutoiminnan tulevaisuuden haasteet? Tästä sai hyvän kuvan Uppsalassa 13.-16.6.2007 järjestetyssä NDLTD:n vuosittaisessa opinnäytejulkaisemista käsittelevässä konferenssissa.

Uppsalan konferenssin rinnakkaisissa sessioissa pidettiin kymmeniä esityksiä, joista kuulin vain kolmasosan. Oheisiin merkintöihin on poimittu joitakin omia tulkintojani keskeisistä päivien aikana käsitellyistä teemoista sekä muutamia muita mielenkiintoisia huomioita yksittäisistä esityksistä:

ETD 2007(2): Kansainvälistä yhteistyötä

ETD 2007(3): Tieteellisen julkaisemisen tulevaisuus

ETD 2007(4): Esimerkkejä maailmalta

NDLTD eli viralliselta nimeltään Networked Digital Library of Theses and Dissertations on kansainvälinen järjestö, joka pyrkii edistämään nimenomaan opinnäytteiden verkkojulkaisemista. Tämänkertainen, nelipäiväisenä järjestetty ETD 2007: Added Values to E-theses oli mukavan pieni, erittäin kansainvälinen ja teemojensa puolesta suhteellisen hyvin fokusoitunut konferenssi. Osanottajia oli mukana puolentoista sataa yhteensä 37 maasta ja viidestä maanosasta. Vaikka konferenssi oli tällä kertaa näinkin lähellä, Suomesta oli Kansalliskirjaston joukkueen (minä ja Jussi Piipponen) lisäksi koko seminaarin ajan paikalla vain kansainvälisen ETD-yhteistyön veteraaneihin lukeutuva Rita Voigt TKK:lta.

Kokonaisuutena ETD 2007 oli oikein viihdyttävä konferenssi, jossa myös virallisen ohjelman ulkopuolella tapahtuvalle sosiaaliselle verkostoitumiselle (ja Uppsalan nähtävyyksiin tutustumiselle) jäi riittävästi aikaa. Seuraava ETD-konferenssi pidetään Aberdeenissa 4.-7. kesäkuuta 2008. Toivottavasti sinne saadaan Suomestakin mukaan runsaampi edustus

[Jatkuu seuraavassa merkinnässä]