Naisille punainen äänestyslippu, miehille sininen: vanhat tilastot kertovat

“Äänestettäessä, jolloin miesten ja naisten tuli käyttää eriväristä äänestyslippua, oli vastattava johonkin kolmesta seuraavasta kysymyksestä:

  1. onko kieltolaki pysytettävä täysikiellon pohjalla;
  2. onko kieltolaki muutettava ja säädettävä laki, joka sallii mietojen alkoholijuomien valmistuksen ja kaupan säännöstelyn ja verotuksen alaisena;
  3. onko kieltolaki kumottava ja säädettävä laki, joka sallii muidenkin kuin mietojen alkoholijuomien valmistuksen ja kaupan säännöstelyn ja verotuksen alaisena.”

Näin mainitsee XXIX vaalitilasto kieltolakiäänestyksestä vuonna 1931. Äänestyslippujen väriä se totta puhuen ei kerro. Sen sijaan käy ilmi, että kaikkein yksimielisimmin kieltolain purkamisen puolesta äänestivät Ahvenanmaan maaseutupitäjät. Kieltolain kannalla taas oli vahvimmin Vaasan ympäristön maaseutu.

Tilastokeskus on julkaissut Doriassa joukon vanhoja tilastojulkaisuja, joista vanhin on vuonna 1870 julkaistu “Suomen Väestö Joulukuun 31 p. 1865”  – väkiluku oli 1 843 245. Uusimmat taas ovat 50-luvun alusta. Jälleen yksi pilkahdus historiasta, jota ilman nettiä ei varmaan koskaan olisi tullut kohdanneeksi!