Avoimuus on in

Brages Pressarkiv (Suomen ruotsinkielinen sanomalehtiarkisto) piti 26.10. seminaarin aiheesta “Digitala spår“. Puheenvuoron pitivät dosentti Isto Huvila, toimittajat Jens Finnäs ja Sofia Mirjamsdotter, blogien arkistoinnista lopputyön tehnyt Emil Sandin. Kiitos Yleisradion ja nykyaikaisen tekniikan, seminaari nähtiin suorana netissä ja on edelleen siellä katsottavissa: http://arenan.yle.fi/video/1320160023233. Nopean tiivistelmän aiheista voi katsoa tästä: http://prezi.com/1xsze-u9qjb5/digitala-spar-en-sammanfattning-av-m11i/.

Omassa työssä taistelee milloin tekijänoikeuksien, milloin tietosuojan aiheuttamien kummallisten tilanteiden kanssa. (En toki halua vähätellä lainsäädännön myönteisiä vaikutuksia.) Siihen nähden oli ilahduttavaa, että seminaarissa sekä esiintyjät että yleisökommentit olivat ennen kaikkea vapauden ja avoimuuden puolella. Toimittajat näkivät, että heidän tehtävänsä on tulevaisuudessa tarjota uutinen, tausta ja data. Tällaista datalähtöistä uutisointia on viime aikoina ollut mm. vaalikoneiden ja asuntokauppasivustojen dataan perustuen. Pivot-taulukko tulee olemaan toimittajan tärkeä työväline. – Yhtymäkohdat siihem, miten datasta on tulossa oleellinen osa tieteellistä julkaisemista, ovat ilmeisiä.