If Book Then. The future of publishing, now. 2.2.2012 Milano, Italia

Osallistuin viime viikon lopulla Milanossa pidettyyn kirja-alan tulevaisuutta käsittelevään seminaariin If Book Then, the future of publishing, now. Tilaisuuden järjesti italialainen verkkokirjakauppa Bookrepublic. Seminaarin ajankohta oli kannaltani mitä mainioin, sillä Kansalliskirjaston FinELib-yksikkö osallistuu tänä vuonna Viestinnän keskusliiton koordinoimaan eReading-hankkeeseen. FinELibin osaprojektin tavoitteena on tutkia yhdessä kustantajien, kirjastojen, välittäjien ja tutkijoiden kanssa miten e-kirjoja saadaan kirjastojen asiakkaiden käyttöön ja tutkia lukijoiden kokemuksia e-kirjojen käytöstä.

Milanon seminaarin puhujajoukko oli kansainvälinen. Asiantuntijat Yhdysvalloista ja Euroopasta (Iso-Britannia, Espanja, Italia, Saksa, Alankomaat) tarjosivat monipuolisesti eri näkökulmia e-kirjoihin. Esitykset olivat tasokkaita ja esiintyjiä oli ilo kuunnella. Alla muutamia poimintoja esityksistä:

 • laskeva trendi painettujen kirjojen myynnissä
 • hinnat laskussa
 • laadukas ja monipuolinen metadata lisää e-kirjojen myyntiä
 • Amazonin osuus julkaisutoiminnasta kasvaa
 • digitaalisuus on muuttanut markkina-alueen globaaliksi
 • Euroopassa muutokset ovat nopeampia kuin Yhdysvalloissa
 • käyttäjien osto- ja lukutottumukset muuttuvat
 • tarvitaan uusia liiketoimintamalleja, esim. painetun ja e-kirjan hinnoittelu erilaista
 • digitaalisuus mahdollistaa nopeat palvelut kirjailijoille, lukijoille (esim. myyntitilastot)
 • myynti ilman välikäsiä mahdollistaa mm. lukutottumusten seuraamisen
 • suljetusta ekosysteemistä siirrytään avoimeen (sisältö ja laitteet riippumattomia toisistaan)
 • ”self-publishing” ja ”social reading” tulossa
 • piratismille tarjottava laillisia vaihtoehtoja
 • cloud DRM

Esityksistä jäi erityisesti mieleeni Javier Celayan ja Sascha Lazimbatin esitykset. Javier Celaya kävi esityksessään läpi e-kirjamarkkinoita Euroopassa ja Yhdysvalloissa ja esitti miten e-kirjamarkkinoilla tulisi toimia menestyäkseen. Sascha Lazimbat, joka taustaltaan on musiikkialan ammattilainen, vertaili esityksessään musiikin ja kirja-alan eroja ja yhtäläisyyksiä ja kertoi, mitä kirja-ala voisi oppia musiikkialan kokemuksista. Uusia liiketoimintamalleja esittelivät mm. Penguin Book Country, BookRiff, Small Demons, Readmill ja 24Symbols.