Karttoja kartalle

Kansallisarkisto on testaillut kokeiluluontoisesti uusia tapoja asettaa kartta-aineistoja käyttöön. Sekä heillä että meillä Kansalliskirjastossa on kyllä karttoja verkossa saatavina; meillä nimittäin Suomen karttoja ja kartastoja sekä pienehkö otos Nordenskiöldin karttoja.

Kuten näkyy, karttoja on tarjolla, mutta esimerkiksi tiettyä paikkaa koskevan karttakuvan tutkiminen ei ole mitenkään helppoa. Kansallisarkiston testissä – http://digi.narc.fi/karttapohjainen_aineisto/ – on kokeiltu tarkempien kartojen linkittämistä yleissilmäyskarttaan sekä karttojen liittämistä Google Earthiin. Jälkimmäistä mahdollisuutta innostuin itsekin iltapuhteella testaamaan.

Kartan tarkastelu edellyttää siis, että Google Earth on asennettuna. Alla olevista linkeistä voi ladata itselleen tiedoston, joka avautuu Google Earthissa.

Kartan läpinäkyvyyttä voi vaihdella: komennolla Edit –> Get Info avautuu hallintalaatikko, jossa on liukusäädin “Transparency”.

kartta1808tn

Helsinki 1808, lähde: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201308194307

kartta1880tn

Helsinki 1880. Lähde: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201308194371

kartta1935tn

Helsinki 1935. Lähde: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201308194292

– – Karttojen oikaisu eli asettelu karttapohjan kanssa yhdenmukaisesti on käsityötä – mahdollisia virheitä voi kukin korjata oman kotinsa rauhassa! Mutta ehkäpä tästä saisikin jonkinlaiset talkoot aikaan? Karttojen kanssa puuhailee jo Wikimaps:

http://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Wikimaps

http://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiprojekti_Historialliset_kartat