Peleihin liittyvän verkkoaineiston teemakeräys

Kansalliskirjasto järjesti syksyllä 2015 yhteistyössä pelialan tutkijoiden kanssa verkkokeräyksen peleihin liittyvistä sivustoista ja verkkosisällöistä. Ajatus verkkokeräyksestä syntyi tutkijoiden ja alan toimijoiden kanssa käydyissä keskusteluissa. Fyysisiä pelitallenteita on Kansalliskirjastoon kerätty kulttuuriaineistolain velvoittamana jo vuodesta 2007, mutta pelitutkijoiden kanssa käydyissä keskusteluissa kävi ilmi, että itse pelien lisäksi tärkeätä tutkimusaineistoa ovat esimerkiksi sivustot, keskustelut ja videoblogit pelaamisen ympäriltä.

Verkkoarkistoon kerätään verkkoaineistoa .fi- ja .ax-päätteisiltä verkkosivuilta, minkä lisäksi tehdään teemakeräyksiä erilaisiin tapahtumiin tai aiheisiin liittyen. Kuluvan vuoden aikana teemakeräyksiä on toteutettu esimerkiksi Tubecon2015 -tapahtumaan, kevään 2015 eduskuntavaaleihin ja Euroopan pakolaistilanteeseen liittyen. Pelien osalta ensimmäinen teemakeräys tehtiin vuonna 2010, jolloin tallennettiin noin parinkymmentä peliaiheista sivustoa. Peliaiheisen verkkokeräyksen toistaminen oli siis aiheellista.

kuvankaappaus

Yksi tallennetuista verkkoyhteisöistä oli kuvaankin kaapattu Frozen Dawn

Koska nyt tarkoituksena oli pelaamiseen liittyvien sivujen tallentaminen, ottivat Kansalliskirjaston keräykseen osallistuneet pelaajat lähtökohdakseen oman harrastuneisuutensa. Itse olen harrastanut pelaamista yli 20 vuotta niin konsoleilla kuin pc:llä. Isona osana ovat koko tämän ajan olleet internetin lukuisat pelisivustot ja -mediat.

Kartoitin kaikki sivut jotka muistin. Mukana oli niin uutissivustoja, keskustelupalstoja kuin blogeja. Osa palstoista oli hiipunut ja osa hävinnyt kokonaan bittiavaruuteen. Yritin myös miettiä oman kiinnostukseni ulkopuolelta pelejä ja pelaamiseen liittyviä materiaaleja. Esimerkiksi vlogit ja pelaamista kuvaavat videot olivat suosiostaan huolimatta minulle lähes täysin tuntemattomia. Suomen kymmenen suosituimman tubettajan joukossa oli parikin peleihin keskittynyttä kanavaa. Koska tarkoituksena oli kerätä suuria määriä, jäi tutustuminen tällä kertaa määrän ja suosion ihmettelyyn.

Capture2

Vaikka tubetus on tuntematonta, niin Youtubeen on sisältöä tullut tehtyä Himopelaajat -videocastin muodossa. Allekirjoittanut on henkilö oikealla. Himopelaajatkin tallennettiin verkkokeräyksessä.

Oman pelihistoriani yksinpelipainotteisuuden vuoksi jouduin suorittamaan tiedonhakuakin yhteisöllisyyttä korostavien moninpelien osalta, kuten 2000-luvun hittimoninpeli World of Warcraftin kohdalla. WoW:sta löytyi keskusteluketjuja useammaltakin sivulta ja kiltojen omia keskustelupalstoja. Näiden kartoittamiseen käytin hyväkseni ystäviäni, joiden tiesin olleen aikoinaan intohimoisia WoW:n pelaajia. Tein hakuja myös muutaman muun tietämäni nettimoninpelin osalta sekä kahlasin läpi kulttimaineessa olevaa Punk In Finland -foorumia poimiakseni heidän pelikeskustelujaan.

Tiedän toisen Kansalliskirjastosta tallennettavien verkkosisältöjen kartoittamiseen osallistuneen työntekijän hyödyntäneen tehtävässä oman peliharrastuneisuutensa lisäksi teini-ikäisiä lapsiaan. Vaikeinta tallennettavien sisältöjen mietinnässä olikin, mitä muut keräävät tai jättävät keräämättä. Siksi pidän tärkeänä, että peleihin liittyviä teemakeräyksiä tehdään tulevaisuudessakin. Tallennettavien sisältöjen kartoittamiseen pitäisi saada lisää pelialan tutkijoita ja tekijöitä mukaan, ehkä jopa pelaajat voisivat osallistua tähän työhön?

Teemakeräyksessä tallennettiin peleihin liittyviä verkkosivustoja 1,3 teratavua ja videotiedostoja 3960 kappaletta.

Kirjastosihteeri Lauri Ojanen

IMG_3222_ka_jo

Kuva: Jussi Omaheimo