Uusi matka-aikamatriisi 2023 ja GREENTRAVEL-projekti (available in English as separate post)

Digital Geography Lab esitteli uuden pääkaupunkiseudun matka-aika-aineiston 2023 ja juuri käynnistyneen GREENTRAVEL-tutkimushankkeen Tidekulmassa järjestetyssä julkaisutapahtumassa.

Pääkaupunkiseudun matka-aikamatriisi julkaistiin nyt jo neljättä kertaa. Matriisi on avoin paikkatietoaineisto, joka mahdollistaa matka-aikojen vertailun eri kulkutavoilla pääkaupunkiseudulla. Professori Tuuli Toivonen kertoi matriisin historiaa valaisseessa puheenvuorossaan ensimmäisen matriisin julkaisusta kuluneen jo 10 vuotta.

Teknologian kehittyminen ensimmäisten matriisien tuottamisen jälkeen on mahdollistanut uusien menetelmien käytön laskennassa. Christoph Fink esitteli miten uusi matriisi on laskettu ja miten se toimii. Elias Willberg valotti pääkaupunkiseudun nykyistä saavutettavuusmaisemaa sekä muutoksia saavutettavuuden alueellisissa rakenteissa kuluneiden 10 vuoden aikana. Mukana olivat myös vierailevat puhujamme Miikka Haimila ja Iiris Karvinen Helsingin kaupungilta. Haimila kertoi matriisin merkityksestä kaupungille ja sen avoimen datan toiminnalle. Karvinen osoitti suunnittelijan näkökulmasta miten matriisi on palvellut kaupungin suunnittelutarpeita.

Lopuksi Tuuli Toivonen esitteli uuden viisivuotisen GREENTRAVEL-tutkimushankkeen, jossa selvitetään liikkumisympäristöjen laatuun ja vihreyteen liittyviä mieltymyksiä sekä niihin kytkeytyviä hyvinvointivaikutuksia ja näiden alueellista, vuodenaikaista ja yhdenvertaista saatavuutta. Jatkoimme keskustelua aiheesta seminaarin jälkeen pidetyssä GREENTRAVEL-työpajassa, jossa keskityimme vehreyden rooliin kaupunkien liikkumisympäristöissä sekä tapoihin tuoda vehreys näkyvämmin osaksi liikkumisympäristöjen suunnittelua.

Tuuli Toivonen raottaa matka-aikamatriisin historiaa
Christoph Fink esittelee uuden matka-aika-aineiston yksityiskohtia
Elias Willberg kertoo miten saavutettavuus on muuttunut pääkaupunkiseudulla kuluneiden kymmenen vuoden aikana
Esiintyjät vastaamassa yleisön kysymyksiin

Esitykset

Klikkaa kuvaa avataksesi esityksen.

– – – – –

The Digital Geography Lab is an interdisciplinary research team focusing on spatial Big Data analytics for fair and sustainable societies at the University of Helsinki.