Vasta-alkajan opas Dilemman vuosijuhlille

Vuosijuhlan kulku

Akateemiset vuosijuhlat ovat vanhimpia traditioita yliopistojen historiassa. Vuosien saatossa syntyneet perinteet ja etiketti ovat tärkeä osa illan ohjelmaa, ja niiden tunteminen auttaa virittäytymään oikeaan tunnelmaan juhlia varten. Koska filosofia on kaikkien tieteiden äiti, myös Dilemma rohkaisee juhlijoitaan lukaisemaan alla olevan ns. perinteisen vuosijuhlaetiketin ainakin kertaalleen.

Kuten arvata saattaa, tässä kaikessa on kyse silkasta muodollisuudesta. Akateemiset pöytäjuhlat ovat usein täynnä tavatonta pönötystä, jota tulisi välttää Dilemman vuosijuhlissa. Illallista nautitaan perinteisen pöytäjuhlan kaavalla, mutta sisältö tulisi ”tuunata” aivan niin dilemmalaiseksi kuin filosofeille sopii. Ensiarvoista olisi, että kaikki tuntisivat olonsa tervetulleiksi ja osallisiksi.

Varsinainen juhla alkaa kello 18.00 tervehdyksillä ja alkumaljoilla. Vieraaksi saapuneet opiskelijajärjestöjen edustajat esittävät mahdolliset tervehdyksensä Dilemman hallitukselle. Tervehdykset tulee kuunnella ja huonoille filosofeja halventaville vitseille nauraa säälivästi. Dilemmalle tuotujen lahjojen kekseliäisyys ja alkoholipitoisuus ovat hyviä keskustelunaiheita tervehdyksiä seuraaville vieraille.

Noin kello 19.00 siirrytään juhlapöytiin, jonka jälkeen vuosijuhlamarsalkka kertoo illan kulusta ja käytännöistä, kuten muun muassa konferenssin ja tupakointipaikkojen sijainnista, sekä esittelee illan laulunjohtajan. Vuosijuhlamarsalkka on illan isäntä, jolle voi esittää ohjelmaa tai muita käytännön asioita koskevat kysymykset. Marsalkan puhuessa on syytä hiljentyä kuuntelemaan, sillä hänen sanansa on juhlailtana laki. Dilemman vuosijuhlamarsalkkana toimii illan virallinen valvoja, kunniakas veturi ja Minervan Pöllön päätoimittaja fil. yo. Tero Ijäs.

Laulunjohtaja ehdottaa ja aloittaa pitkin iltaa tunnettuja akateemisia juomalauluja, joihin löytyy sanat ohjelman ohessa olevasta lauluvihkosta. Lauluja saa ja tulee ehdottaa myös omasta takaa, mutta niistä tulisi vinkata etukäteen laulunjohtajalle.

Kauaskatseisimmat ja etevimmät ottavat juhliin mukaan oman laulukirjansa, johon on kätevä kerätä myös pöytäseurueen terveiset. Vuosijuhlissa laulun laatua tärkeämpää on osallistuminen, yhteen ääneen aina hauskempaa. Laulun jälkeen nostetaan malja, joka kohotetaan ensin oman avecin kanssa (miehet oikealle, naiset vasemmalle), seuraavaksi toiselle puolelle ja lopuksi vastapäätä istuvan henkilön kanssa. Maljan nostamatta jättäminen on ikävä etikettivirhe, jolta välttyäkseen lasissa tulisi olla aina jotain juotavaa. Hätätilanteessa vesikin käy.

Konferenssiin ei ole suotavaa poistua ennen illan juhlapuhetta. Puhe tulee kuunnella huolellisesti ja puheen jälkeen juhlapuhujalle on perinteisesti kajautettu lauluvihosta löytyvä ”juhlapuhujalle”-laulu. Konferenssin tiedekuntien välinen kutsumerkki on lautasliinan pyöritys pään päällä, johon muut konferenssiin lähtijät yhtyvät ja poistuvat juhlasalista konferenssiin. Perinteinen konferenssitila on juhlapaikan naisten huone, jossa tarjoillaan taskumateista juomia uusille ja vanhoille tuttavuuksille, sekä laulellaan juomalauluja.

Dilemman vuosijuhlissa pidetään puheet, joiden pitäjät ja aiheet selviävät myöhemmin.

Virallisen ohjelman jälkeen tanssit alias jatkot alkavat tanssisalissa noin kello 22-23.

Jatkoilta siirrytään jatkosaunaan, joka on perinteisesti ollut sekasauna (varaa riittävän iso pyyhe mukaan). Tämän jälkeen voikin lähteä suoraan sillikselle.

Silliaamiainen on hyvin vanha perinne jo Turun akatemian ajoilta. Sillis on vuosijuhlien antoisin hetki: ensimmäistä kertaa myös syömiseen keskittymiseen tarjoutuu mahdollisuus. Sillistä kaikkinen herkkuineen ja voimanesteineen ei kannata missata, muuten kohtaa kaamea kapula!

Silliksellä nautitaan virvokkeita useita tunteja nestehukan torjumiseksi. Tämän jälkeen voimakkaimmat yksilöt jatkavat erikseen sovittavaan baariin jatkamaan juhlimista. Dilemman vuosijuhlat eivät ole vain yhden illan vitsaus. Näihin juhliin kannattaa varata aikaa, sekä juhlimiseen että toipumiseen.

Hieman etiketistä

Yleisesti vuosijuhlissa pukeudutaan juhlapukuun; daami pitkään iltapukuun ja herra frakkiin tai tummaan pukuun. Dilemman vuosijuhlissa pukukoodina on filosofien helpotukseksi pelkästään juhlapuku tai tumma puku. Jokainen voi itse valita, kumpaan pukeutuu ja millä juhlavuusasteella. Villapaidat ja muut filosofeille tutut vaatekappaleet on tarkoitus jättää kotiin vuosijuhlapäivänä: Kerran viidessä vuodessa tuntuu mukavalta juhlistaa merkkipäivää myös siistillä ja juhlavalla pukeutumiselle.

Juhliin on erittäin suositeltavaa varata mukaan myös oma laulukirja. Paikan päällä on vielä viimeinen tilaisuus ostaa itselleen valtsikan punaisia laulukirjoja, josta löytyy juhlaillan kohokohta, filosofien ja Dilemman oma laulu "Päädy Dilemmaan". Laulu löytyy myös pöydistä löytyvästä lauluvihkosesta.

Pääruuan yhteydessä tarjotaan viiniä. Ruokailun aikana ja muissakin tilanteissa laulunjohtaja ehdottaa ja aloittaa juomalauluja, joihin tulee välittömästi yhtyä. Kaikki kohotetut maljat tulee ehdottomasti juoda. Pääruuan aikana voidaan pitää puheita yliopistolle, Adornolle, äidille tai ainejärjestölle. Puheet on tapana kuunnella. Pääruoka kannattaa syödä ripeästi, sillä viimeistään tässä vaiheessa tilanne nopeasti riistäytyy käsistä. Pääruoalta ei saa poistua konferenssiin ilman pätevää syytä.

Omaan pöytäseurueeseensa tutustuminen on erittäin kannattavaa. Ikimuistoista iltaa on mukava muistella jälkikäteen. Vaikka lukemalla läpisigneerattua laulukirjaansa.

Tervetuloa!