Information om promotionen

Hatten och värjan

Doktorshatten

Medicine och odontologie doktorer som disputerat vid Helsingfors universitets medicinska fakultet bär grön doktorshatt. Filosofie doktorer som disputerat vid Helsingfors universitets medicinska fakultet samt psykologie doktorer bär svart hatt. Både de gröna och de svarta doktorshattarna pryds av Medicinska fakultetens emblem (kokard), som är Asklepios stav inuti en lagerkrans.

Nya doktorander skaffar själva sin doktorshatt för detta tillfälle, emedan hedersdoktorerna får sin hatt från fakulteten. Alla andra som redan har en doktorshatt, inklusive jubeldoktorer, följeslagare och gäster, bär sin egen hatt, oavsett färg och emblem. Doktorshatten bör beställas i god tid (3 mån) på grund av stor efterfrågan. Universitetet har inga lånehattar, men du kan kanske låna en av en kollega (hatten måste vara i rätt storlek och hållas på huvudet).

Doktorshatten och -värjan skall tas med till den obligatoriska övningen torsdagen den 9 juni 2022. Hatten och värjan lämnas sedan på universitetet för promotionen nästa dag. Alla måste tydligt märka sin egen hatt och värja (inklusive lånevärjan)!

Doktorsgästerna bär sin doktorshatt till solennitetssalen på sin vänstra arm och sätter den på sitt huvud då promotorn sätter sin hatt på sitt huvud.

Doktorsvärjan

I Finland används statens enda officiella civilvärja som doktorsvärja. Värjan är formgiven av Akseli Gallén-Kallela. Som doktorsvärja får man inte använda militära värjor, utländska doktorsvärjor eller andra värjor. Värjan skall ha Helsingfors universitets emblem och namngravering.

Värjan fästs vid byxornas/klänningens midja med en knapp, en ögla, eller ett speciellt bälte. För doktorsvärjan kan du antingen sy en knapp eller ögla på dina byxor eller aftonklänning (på vänster sida) eller använda ett speciellt värjebälte. Knappen eller öglan måste vara svart; materialet är valfritt. På en aftonklänning är ett bra alternativ att fästa värjan med ett svart sidenband som går över axeln eller ett bälte som döljs under klänningen. I det senare fallet måste det finnas en öppning för bältet i den vänstra sidsömmen.

Doktorer som promoverats tidigare bär inte värja. Vid denna promotion bärs värja endast av dem som invigs till doktorer (promovenderna, hedersdoktorerna och jubeldoktorerna) samt promotorn, ceremonimästaren och övermarskalken. Värjorna bärs vid promotionsprocessionen och i Domkyrkan/Nationalbiblioteket, men ingår inte i kvällsbanketten (kan lämnas i garderoben).

Lånevärjor finns till buds på universitetet. Lånevärjan måste reserveras i förväg eftersom det finns ett begränsat antal. Mer detaljerade instruktioner kommer att skickas till de godkända promovenderna. Vill du köpa en värja kan du göra det till ett konkurrenskraftigt pris av 280 €, direkt från au-holmberg.fi, med rabattkoden Lääkis22. Mera information finner du under Promovendernas anmälning.

Klädseln

Varje promotion är unik och återspeglas också på klädseln. Följande riktlinjer gäller endast vid denna promotion och de kan skilja sig från klädkoderna för andra fakulteters eller universitets promotioner.

Vi ber alla deltagare i promotionen att ta hänsyn till klädkoderna för varje evenemang i den mån de definieras i instruktionerna nedan.

Svärdslipningsmiddagen

Officiellt inleds promotionen med svärdslipningsmiddagen, i vilken promovenderna och deras följeslagare deltar.

Till evenemanget väljs frack med vit väst eller hellång, kulört aftonklänning (Obs! En svart aftonklänning kan göras kulört med en bolero, en scarf eller liknande i annan färg.) Även ämbetsdräkt kan bäras. Folkdräkt däremot passar inte in i klädkoden för någon av promotionens tillställningarn. Svärdslipningsmiddagens klädsel bärs redan vid övningen tidigare på dagen eftersom det inte finns tid för klädbyte mellan tillställningarna.

Vid svärdslipningsmiddagen bärs varken doktorshatt, värja eller utmärkelsetecken.

Promotionsakten och promotionsgudstjänsten

Promotionsakten är en högtidlig ceremoni, vilket avspeglar sig också i klädseln.

Vid promotionsakten bär promovender, hedersdoktorer, jubeldoktorer och andra deltagare i processionen och deras följeslagare traditionsenligt antingen frack med svart väst (utan ficknäsduk) eller en enkel hellång, långärmad icke-urringad svart aftonklänning (långärmad svart jacka är tillåten med aftonklänningen eller med festlig byxdress), inte päls, stora smycken, eller hatt. Handskar behövs ej. Skorna och strumpbyxorna skall vara svarta.

Andra gäster kan även klä sig i frack eller långklänning. För en gäst som bär doktorshatt rekommenderas detta. Gäster kan dock även ha mörk kostym, som helst skall vara svart då den ersätter en frack, eller en kortare aftonklänning (ankel- eller knälång, beroende på följeslagarens dräkt). Även ämbetsdräkt är möjlig men inte folkdräkt.

Det rekommenderas att alla, även följeslagare och gäster, lämnar sin handväska i garderoben som är bevakad under promotionsakten.

Doktorer som deltar som gäster eller följeslagare i promotionen kan bära sin egen doktorshatt vid akten. Utländska doktorshattar är också tillåtna. Hatten bärs på vänster arm när man går in i Solennitetssalen och sätts på huvudet när promotorn sätter sin hatt på huvudet. När Vårt land sjungs under promotionsakten tar herrarna av sig doktorshatten. Herrarna tar av sig hatten även i kyrkan. Doktorer som har promoverats tidigare bär inte värja.

Statliga utmärkelsetecken samt akademiska förtjänsttecken bärs i originalstorlek. Däremot används inte nations- eller andra band.

Promotionsmiddagen

Vid middagen klär man sig antingen i frack med vit väst eller hellång aftonklänning (festlig byxdress) i valfri färg. Vita klänningar bör inte användas utan reserveras för andra tillställningar. Till skillnad från många andra promotioner behöver man alltså inte bära svart aftonklänning vid middagen. Aftonklänningen kan ha ärmar eller vara ärmlös, huvudsaken är att den passar en akademisk kvällsgala. Följeslagarna och gästerna kan också klä sig i ämbetsdräkt.

Hattar och svärd lämnas hemma eller i restaurangens garderob.

Statliga utmärkelsetecken används enligt samma principer som vid promotionsakten.

De gamlas danser

Det är möjligt att dansa traditionella gamlas danser på kvällsfesten.

En avgiftsbelagd danskurs ordnas lördagen 7.5. och lördagen 14.5. kl. 13-15 i Hoplaxskolan i Munksnäs, Solnavägen 18, Helsingfors; ingång från innergården via Kadettvägen).

Danskursen består av två delar. På första delen (7.5.) lär man sig polones, mignon och cicapo, på den andra (14.5.) pas d’espagne och wienervals. Man kan också delta bara i en del av kursen, om det inte är möjligt att komma båda kursdagarna.

Danslärare på kursen är tävlingsdansare Kerttu Nieminen (född Sakki).

Kursavgiften är 10 euro (även om man deltar bara i en del av kursen).

Anmälan görs med hjälp av tilläggsinformationsformuläret, som skickas till alla promovender. Andra gäster anmäler sig per e-post.

Anmälningar och tilläggsinformation: anniina.sakki@hus.fi.

Utfärden

Promotionen avslutas med en utfärd som ordnas promotorn till ära. Promovenderna ansvarar för arrangemangen.

Utfärden är den friaste delen av promotionen och klädseln är också relativt fri. Jeans och reklamkläder är dock inte i stil med tillställningen. Studentmössa kan användas på utfärden, men inte doktorshatt eller värja.