Taloyhtiöiden energiatoimien pullonkaulat

Taloyhtiöt ovat tärkeässä roolissa Suomen hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttamisessa. Taloyhtiöt tarjoavat yhteisöjä, joissa voidaan edistää kestäviä energiaratkaisuja rakennusten säädöissä, energiaremonteissa ja arjen käytännöissä. Vaikka energiatoimia pyritään edistämään aktiivisesti ja tarjolla on paljon ratkaisuja, kehitys on ollut hidasta niin taloyhtiöiden päätöksenteossa kuin palvelumarkkinoillakin. Esteiden purkamiseen tarvitaan aloitteellisuutta ja yhteistyötä.

Järjestimme maaliskuussa 2021 kaksi virtuaalista työpajaa, jotka kokosivat samaan tilaan toimijoita taloyhtiöiden asukkaista ja hallituksen jäsenistä palveluyritysten, teknologiakehittäjien sekä kaupunkien ja kuntien edustajiin. Ensimmäisessä työpajassa puhumassa olivatTuomas Viljamaa (vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja, Isännöintiliitto), Aleksi Heikkilä (projektikoordinaattori, Helsingin kaupunki), Pertti Vesterinen (taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja, Tampere), Kimmo Karvinen (toimitusjohtaja, GoodHouse), Pirjo Jantunen (yritysvastuupäällikkö, Helen) ja Mikael Lehtonen (taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja, Helsinki). Toisessa työpajassa puhumassa olivat Petri Pylsy (johtava asiantuntija, Kiinteistöliitto), Silva Vuopponen (projektipäällikkö, Ekokumppanit), Risto Lähteenmäki (taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja, Helsinki), Raimo Kivinen (myyntipäällikkö, Enermix), Mari Rajaniemi (ympäristö- ja energiapalveluiden johtaja, Realia Management) sekä Ville Elonheimo (taloyhtiön asukas, Joensuu).

Kaksituntisten työpajojen alustuksessa esittelimme vuosien 2020-2021 aikana tekemiemme yli 50 haastattelun pohjalta koottuja keskeisiä energiatoimien pullonkauloja. Alustuksen jälkeen etenimme kutsuttujen kommentaattoreiden laatimien, ratkaisuihin ja hyviin käytäntöihin keskittyneiden näkökulmien kautta keskusteluun haasteiden selättämisestä laajemmin. Työpajoissa käydystä keskustelusta laadittiin myös kooste, joka keskittyy pullonkaulojen keskeisiin ratkaisuihin.

 

Työpaja-alustus
Työpajakooste

 

Työpajat järjestettiin yhteistyössä Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) ja Hiilineutraalien kuntien (HINKU) kanssa.