Radio

Yle tiedeykkönen: Apostoli Paavali oli uranuurtaja kirkossa, josta tuli aikaa myöten maailman suurin uskonto

Tiedeykkönen valottaa apostoli Paavalin ristiriitaista persoonaa ja kertoo hänen ajatuksistaan ja lähetystyöstään Rooman valtakunnassa ensimmäisellä vuosisadalla. Juutalaisesta Jeesus-liikkeestä alkoi Paavalin ansiosta muodostua kaikkien kansojen uskonto.

Riikka Suikkarin haastateltavina ovat Uuden testamentin tutkijatohtori Nina Nikki ja Uuden testamentin eksegetiikan dosentti Niko Huttunen Helsingin yliopistosta.

Julkaistu: 2.4.2021

Yle radion Ykkösaamu: Juudean erämaasta löytyneet kirjakäärölöydöt

Professori Jutta Jokiranta Ylen radion Ykkösaamun vieraana puhumassa siitä, mullistavatko äskettäin julkisuudessa esitellyt Juudean erämaasta löytyneet kirjakäärölöydöt Raamatun tutkimusta. Jokirannan osuus ohjelmassa alkaa kohdasta 1:04:35.

Ohjelman ensilähetys oli 18.3.2021

https://areena.yle.fi/audio/1-50748772

Kirjakerho: Professori Martti Nissinen puhuu pakolaisuudesta Raamatussa.

Raamattu kertoo monta pakolaistarinaa, ja pakolaisuuden kokemus onkin juutalaisuuden muodostumisen taustalla. Professori Martti Nissistä haastattelee Jani Tanskanen

YLE Tiedeykkönen: Jerusalemin temppelistä Baabelin torniin: juutalaisten esi-isien ja -äitien pakkosiirtolaisuus Nebukadnesar II:n mahtikäskystä

Tiedeykkönen kertoo ajasta, jolloin Uus-Babylonian itsevaltias Nebukadnessar II määräsi mahtikäskyllään juudalaiset eli varhaiset juutalaiset pakkosiirtolaisuuteen Babyloniin. Tuolloin vuosina 597 ja 587 eaa. huomattava osa juutalaisten esi-isistä ja -äideistä joutui jättämään kotiseutunsa Juudassa, nykyisessä Israelissa, ja vaeltamaan kohti Kaksoisvirranmaata, nykyistä Irakia.

Alueen vakavin nykytilanne on Syyriassa, jonka sisällissotaan on sekaantunut monen naapurimaan lisäksi suurvalloista erityisesti Venäjä ja Yhdysvallat. Jälleen suuret kansanjoukot ovat joutuneet jättämään rakkaat kotiseutunsa ja lähtemään kohti tuntematonta. Ohjelmassa luodaan katse myös Israelin tämän hetken tilanteeseen. Tällä kertaa palestiinalaiset on se ihmisryhmä, joka on ajettu ahtaalle vanhoilla kotiseuduillaan.

Ohjelman haastateltavina ovat Lähi-idän tutkimukseen erikoistunut vanhempi tutkija Timo R. Stewart Ulkopoliittisesta instituutista sekä assyriologi, muinaisen Lähi-idän kielten ja kulttuurien tutkija Tero Alstola Helsingin yliopistosta. Toimittaja on Riikka Suikkari.

Ohjelman ensilähetys 26.3.2021

Tiedeykkönen: Raamatun matka tekstikääröistä maailman käännetyimmäksi kirjaksi – ja mitä kaikkea matkalla tapahtui

Haastateltavana Suomen Akatemian Pyhät tekstit ja traditiot muutoksessa -huippuyksikön johtaja Martti Nissinen ja varajohtaja Anneli Aejmelaeus, molemmat Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan professoreita ja Vanhan testamentin tutkijoita. Toimittajana on Jaana Sormunen.

Ohjelman ensilähetys oli 14.4.2017.

Tiedeykkönen: Tutkijat ovat yksimielisiä: Jeesus on elänyt Galileassa, vaikka todisteita siitä on vähän

Haastateltavina ovat Uuden testamentin eksegetiikan tutkija Outi Lehtipuu ja varhaiskristillisyyden tutkija Raimo Hakola Helsingin yliopistosta. Toimittaja on Riikka Warras.