Probiootit – johdanto

 Nykyajan ihminen saa ravinnostaan huomattavasti vähemmän hyviä bakteereita kuin satoja vuosia sitten esi-isämme ravinnostaan saivat. Yleisen hygienian paraneminen sekä ruoan säilöntätapojen muuttuminen on vaikuttanut ihmisen luontaiseen mikrobistoon yksinkertaistamalla sitä. Tämän on epäilty vaikuttaneen muun muassa allergioiden, diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien yleistymiseen.

Tutkituimmat probiootiset bakteerit ovat maitohappobakteereita ja bifidobakteereita. Maitohappobakteereja on käytetty muun muassa ripulin hoitoon ja antibioottikuurin jälkeiseen suoliston mikrobikannan tasapainottamiseen.  Mikrobeista etsitäänkin luonnollista vaihtoehtoa lääkehoidolle suolistosairauksien kohdalla. Probioottitutkimukset lähtevät liikkeelle tästä ajatuksesta, että suolikanavan mikrobiston muuttaminen vaikuttaisi myös ihmisen hyvinvointiin. Probiootteja on kokeiltu myös allergioiden hoidossa, sekä on myös todettu, että probioottien avulla voidaan lieventää atooppisten ihosairauksien oireita lapsilla.

Elintarvikkeissa yleisimmät probiootit ovat bifidus- tai laktobasillussukuisia mikrobeja.  Eniten tutkittu probiootti on Lactobacillus rhamnosus GG. Probiootteja löytyy luonnostaan hapanmaitotuotteista ja hapatetuista elintarvikkeista, kuten piimästä ja hapankaalista. EFSAn kanta probiootteihin on ollut jyrkkä ja nykyisellään yhtäkään hakemusta ei ole hyväksytty. Nykyisellään probiootisiksi väitettyjä bakteereita lisätään eräisiin maitoihin, juustoihin ja mehuihin, vaikka probioottien terveyttä edistävä mainonta on kielletty.

Probioottien nauttimisesta ei ole tutkitusti mitään haittaa, tosin ne eivät myöskään ole välttämättömiä. Probioottien käyttöä pidetään turvallisena niin terveillä aikuisilla ja lapsilla kuin niilläkin, joiden puolustuskyky on heikentynyt.

Probiootteina tutkittuja bakteereita

Probiootteja koskevat terveysvaikutukset keskittyvät erityisesti ruoansulatuskanavan toimintoihin. Tämän lisäksi on tutkittu myös probioottisten bakteerien vaikutusta hengitystieinfektioihin, allergiseen nuhaan, hammaskariekseen sekä naisten virtsatietulehdusten hoitoon. (Smith ym. 2010).

Useiden lactobacillus-suvun bakteerien on esitetty olevan probioottisia. Näitä ovat mm.

Lactobacillus rhanmnosus, Lactobacillus reuteri, L. paracesei ja L. acidophilus. Kaikki väitteet liittyvät ruansulatuskanavan toimintaan, esimerkiksi L. rhamnosuksesta sanotaan, että se tasapainottaa vatsan toimintaa ja ylläpitää suoliston mikrobitasapainoa. Bifidobakteereista probioottisiksi on esitetty ainakin seuraavia: Bifidobacterium bifidum, B. longum, B. infantis ja B. breve. (Eviran julkaisuja 8/2007).

Saccharomyces boulardii –niminen hiiva on usein tutkimusten mukaan probiootti, joka sekin liitetään ruoansulatuskanavan häiriöiden hoitoon. Mekanismin uskotaan liittyvän mm. hiivan kykyyn ylläpitää ruoansulatuskanavan mikrobitasapainoa ja estää patogeenien kolonisaatiota. (Kelesidis 2012).

                                              

 Vaikutus sairauksiin, hammasterveyteen ja  allergioihin

Probiootit muuttavat suoliston mikrobikantaa ja häiritsevät muiden mikrobien kasvua suolistossa, sillä ne kilpailevat muiden mikrobien kanssa ravinnosta ja elintilasta suolen limakalvolla. Probiootit tuottavat myös ympäristöönsä toisia mikrobilajeja haittaavia happoja. Probiootit hoitavat suoliston limakalvoa pitäen sen ehjänä ja terveenä, jolloin taudinaiheuttajabakteerien on hankala päästä ruuansulatuskanavasta muualle elimistöön.

Probioottivalmisteita on yleisesti käytetty tasapainottamaan vatsantoimintaa ja ehkäisemään ripulia ulkomaanmatkoilla. Probioottien onkin tutkitusti todettu sekä ehkäisevän vieraiden mikrobilajien aiheuttamaa turistiripulia että lyhentävän sen kestoa. Vastaava vaikutus probiooteilla on todettu myös antibioottikuurin aiheuttaman ripulin ehkäisyssä ja hoidossa. Molemmissa tapauksissa suoliston luontainen mikrobikanta järkkyy aiheuttaen erilaisia oireita. Probiootit palauttavat mikrobikannan lähemmäs luonnollista tilaa ja hillitsevät haitallisten bakteerien kasvua viemällä niiltä elintilaa ja ravintoa. Probiooteista on todettu olevan hyötyä myös useille ärtyvän suolen oireryhmästä ja muista kroonisista suolistosairauksista kärsiville.

Probioottien käytön on todettu vaikuttavan myönteisesti myös moniin ruuansulatuskanavan ulkopuolisiin sairauksiin ja vaivoihin. Monissa tutkimuksissa on osoitettu säännöllisen probioottien käytön vähentävän lasten hengitystieinfektioita sekä lyhentävän niiden kestoa. Yksittäiset tutkimukset ovat osoittaneet probioottien olevan hyödyksi mm. naisten virtsatietulehdusten, laktoosi-intoleranssin ja yksittäisten syöpien oireiden hoidossa ja ehkäisyssä.

Myös eräiden probioottien ja hammasterveyden välillä on tutkitusti osoitettu olevan yhteys. Valion Gefilus-tuotteissa käytetty Lactobacillus rhamnosus GG:n (LGG) on todettu käyttävän hitaasti ravinnokseen sokeria ja vähentävän kariesta aiheuttavan Streptococcus mutans bakteerin lisääntymistä. Säännöllisen LGG:n käytön onkin osoitettu vähentävän lasten hampaiden reikiintymisriskiä. Vastaava vaikutus karieksen syntyyn on todettu myös esimerkiksi Lactobacillus reuteri Prodentis-maitohappobakteerilla. 

Probioottien on osoitettu myös ehkäisevän lasten atooppista ihottumaa. Myös vaikutusta lasten allergioiden ehkäisyyn ja hoitoon on tutkittu paljon, mutta hyötyä ei ole kaikissa tutkimuksissa voitu todistaa. Ainakin allergiaa sairastavien lasten suolistosta on tutkimuksissa löydetty vähemmän lakto- ja bifidobakteereja.

Kaikissa tapauksissa probioottien tehoon vaikuttaa kuitenkin yksilöllinen vastustuskyky ja suoliston muu bakteerikanta sekä sairauksissa itse taudinaiheuttaja. Tietty probiootti ei siis vaikuta kaikkiin ihmisiin välttämättä samalla tavalla. Myöskään kaikki probiootit eivät toimi samoin, vaan vaikutus riippuu bakteerikannasta. Probioottien ei voidakaan sanoa vaikuttavan lääkkeiden tai rokotteiden tavoin suoraan johonkin sairauteen, mutta niiden voi sanoa ehkäisevän ja lievittävän oireita monilla tai ainakin osalla ihmisistä. Eniten probiooteista on hyötyä, kun niitä käyttää säännöllisesti, sillä vaikutukset eivät ole pitkäkestoisia.

EFSA:n kanta ja  probioottivalmisteiden tuote-esimerkkejä

Ensimmäiset kaupalliset Lactobacillus rhamnosus GG maitohappobakteeria sisältävät elintarvikkeet lanseerattiin Suomessa vuonna 1990 brändillä Valio Gefilus®. Sittemmin Valio on lisensoinut oikeudet maitohappobakteereihin liittyvään teknologiaan, LGG® tuotteita koskevaan tietotaitoon sekä tavaramerkkiin LGG® usealle yritykselle ympäri maailman. LGG® on Valio Oy:n omistama tavaramerkki.

Valion väite Lactobacillus rhamnosus GG:tä koskien hylättiin vuonna 2011. Bakteeri oli  karakterisoitu riittävän hyvin ja katsottiin, että tavoiteltu fysiologinen vaikutus oli elimistön puolustuskyvyn ylläpitäminen haitallisia ruoansulatuskanavan mikrobeja vastaan, mutta EFSA:n mielestä riittävää tieteellistä näyttöä ei löytynyt. Valion väite koski artiklaa 13(5) eli perustui uuteen tieteelliseen tietoon. (Efsa journal 2011)

Tähän mennessä EFSA ei ole hyväksynyt yhtäkään elintarvikkeita koskevaa probioottiväittämää.

Suomessa on aiemmin markkinoitu probioottisia ainesosia sisältäviä tuotteita (ainakin maitoja, juustoja, mehuja, kauravalmisteita ja ravintolisiä) mm. seuraavilla väitteillä: ylläpitää suoliston mikrobitasapainoa, tasapainottaa vatsan toimintaa, tehostaa elimistön luonnollista vastustuskykyä sekä ylläpitää vatsan ja suoliston hyvinvointia. (Eviran julkaisuja 8/2007). Näitä ei kuitenkaan nykyisellään saa käyttää

Valio Gefilus tehojuoma:

Gefilus

Ainesosat

mangosose, appelsiinitäysmehu (tiivisteestä), omenatäysmehu (tiivisteestä), banaanisose, passiontäysmehu
(tiivisteestä), C-vitamiini, Lactobacillus rhamnosus GG, D-vitamiini. Lisätty C- ja D-vitamiinia.

 

Ravintosisältö (100 g:ssa)

Energia kj

231

kj

Energia kcal

54

kcal

Rasva

0,2

g

josta tyydyttynyttä

0

g

Hiilihydraatit

13

g

joista sokereita

12

g

joista laktoosia

0

g

Ravintokuitu

alle 1

g

Proteiini

0,4

g

Suola

1,5

g

Vitamiinit (100 g:ssa)

C-vitamiinia

40

mg

D-vitamiinia

1,5

µg

Valio Gefilus® tuotteiden mainostetaan tarjoavan vahvan annoksen vastustuskykyä. Tuotteet sisältävät Lactobacillus rhamnosus GG – maitohappobakteerin lisäksi C- ja D-vitamiinia. Yhden annoksen sanotaan riittävän ylläpitämään kehon puolustusjärjestelmän normaalia toimintaa. Tällaisen markkinoinnin seurauksena kuluttajalle syntyy mahdollisesti mielikuva siitä, että juuri tuotteen maitohappobakteeri antaa vastustuskykyä parantavia ominaisuuksia, vaikka EFSA ei ole hyväksynyt millekään maitohappobakteerikannalle terveysväitettä vastustuskyvyn parantamiseen. EFSA on kuitenkin hyväksynyt terveysväitteen C- ja D-vitamiinin kohdalla immuunijärjestelmän toiminnan parantavista vaikutuksista. Joten vitamiinien lisäämisellä Valio Gefilus® -tuotteisiin, niitä voidaan markkinoida vastustuskykyä lisäävinä elintarvikkeina. Vaikka periaatteessa EFSA:n hyväksyttyjen terveysväitteiden mukaan, Gefilus® -juomien vastustuskykyä parantavat ominaisuuden eivät esimerkiksi eroa tavallisen D- tai C-vitamiinilla höystetyn appelsiinimehun ominaisuuksista.

Rela Tabs

rela tabs

Verman Oy markkinoi Rela Tabs + D3-vitamiini – ravintolisää vastustuskyvyn parantamiseen. Valmiste sisältää Lactobacillus reuteri – maitohappobakteerin lisäksi D3-vitamiinia. Vitamiinin sanotaan olevan tärkeä luuston rakentaja ja vastustuskyvyn lisääjä.  Ravintolisän maitohappobakteerille ei ole annettu EFSAn hyväksyntää vastustuskyvyn parantajana.

 

Lähteet

Eviran julkaisuja 8/2007. Selvitys Suomen elintarvikemarkkinoilla käytettävistä terveysväitteistä.

Kelesidis. 2012. Efficacy and safety of the probiotic Saccharomyces boulardii for the prevention and therapy of gastrointestinal disorders.

 

EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to Lactobacillus rhamnosus GG and maintenance of defence against pathogenic gastrointestinal microorganisms pursuant to Article 13(5) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2011;9(6):2167.

 

Smith TJ, Margolis LM, Young AJ. 2010. Should Military Dining Facilities Offer and Promote Consumption of Probiotic-Containing Foods? Military Medicine. Oct2010, Vol. 175 Issue 10.

http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mika_vikana/probiootit_parempia_popoja_suojaksemme

http://www.tohtori.fi/?page=1245718&id=0469389

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=ltt02733

http://kiloklubi.fi/artikkelit/Probiootit-ovat-elimistön-pikkuapulaisia/827/

http://www.allergia.fi/allergia-ja-astma/allergian-itsehoito-ohjeet/probiootit/

http://fi.wikipedia.org/wiki/Probiootti

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=96

 

4,208 thoughts on “

  1. Mielenkiintoinen blogiteksti!

    Itse olin pienenä “probioottibuumin” aikaan 90-luvun puolivälissä tutkimuksessa jossa probiootteja annettiin ihon atopiasta kärsiville lapsille.

    Ymmärrän yrityksien kiivaan taistelun probiooteista ja niiden ominaisuuksien mainostamisesta, ja blogitekstissänne mainitsitte että EFSA ei ole hyväksynyt vielä yhtäkään probioottiväittämää mutta harva kuluttaja tietää asiasta. Tässä on hyvä blogiteksi jota voisi vaikka linkata eteenpäin jotta ihmset saisivat enemmän todellista tietoa probiooteista!

  2. Hyvä, että tutkimustiedon lisäksi tuodaan esille se, että terveysväitteitä ei vielä ole maitohappobakteerien vaikutuksille hyväksytty.

  3. Todella mielenkiintoinen blogiteksti. Mielenkiintoista oli huomata, että probiooteilla voi olla näin paljon hyödyllisiä ominaisuuksia. Etenkin probioottien mahdollinen käyttö allergioiden hoitoon ja ehkäisemiseen kuulostaa hyvältä. Alergiat ovat lisäntyneet etenkin lasten keskuudessa lisäntyneen hygienian takia. Ehkäpä probiooteilla voidaan tulevaisuudessa vähentää myös erilaisten lääkkeiden käyttöä.

  4. Mielenkiintoista, ettei probiooteille ole hyväksyttyjä terveysväitettä, vaikka noin paljon hyviä ja oikeina pidettäviä terveysvaikutuksia on havaittu. Itselleni asia tuli täytenä yllätyksenä. Tähän mennessä olen ollut siinä käsityksessä, että esimerkkinäkin mainittujen Valio Gefilus tuotteiden vastustuskykyä tehostava vaikutus perustuisi juuri probiootteihin, eikä vitamiineihin. Vaikka eihän se tarkoita, että tuotteisiin lisätyt probiootit olisivat aivan hyödyttömiä, vaikkeivät virallisen terveysväittämän alla olekaan.

  5. Mielenkiintoinen ja kattava paketti probiooteista! Omassa blogissamme tuli keskustelua kuluttajan harhaanjohtamisesta kun uutisoidaan terveysväitteitä jotka eivät välttämättä pidä ihan paikkaansa. Probioottien tapauksessahan Relatabs tavallaan ratsastaa vitamiinien avulla kun probiootteja ei saa mainostaa, eikös tämäkin ole kuluttajien harhaanjohtamista?

  6. Kiinnostava teksti, jossa oli pohdittu probiootteja monesta eri näkökulmasta. Itse mietin sitä, että probioottejahan suositellaan terveydenhuollossa (esim. lääkärit ja apteekit) tosi aktiivisesti käytettäväksi vaikkapa antibiootti- tai turistiripulin ennaltaehkäisyyn. Kyllähän niistä varmasti on moni hyötynytkin, vaikkei EFSA mitään terveysväitteitä olekaan hyväksynyt.

  7. Kiinnostava ja kattava blogiteksti! Minua jäi kiinnostamaan hiivapohjainen probiootti Saccharomyces boulardii, jota löytyy sekä lääkkeeksi rekisteröitynä, Precosa (tämä oli ennen reseptilääke, nyttemin saatavana myös ilman reseptiä), ja ravintolisänä esim. Boulardii Travel. Ravintolisävalmiste on uutuus ja se on tullut markkinoille tänä syksynä. Törmäsittekö blogia kirjoittaessanne onko tälle hiivapohjaiselle ravintolisälle haettu terveysväitettä? Voisiko terveysväittämä mennä läpi probiootille, joka alunperin oli saatavana (Suomessa) pelkästään lääkärin määräyksellä?

  8. Hyvä kirjoitus, jonka aikana havahduin taas kerran, miten kriittinen saa olla tuoteselosteita ja pakkaustekstejä lukiessa. Suuryritysten markkinointikoneistot todella osaavat hommansa -viis terveysväitteistä, kunhan on jotain terveellistä millä ratsastaa- mielikuva ratkaisee! Lainaus tekstin alkuosasta: “..vaikka probioottien terveyttä edistävä mainonta on kielletty.” Niinpä.

  9. Mielenkiintoinen blogi! En tiennytkään, että probiooteilla on noin monia hyviä vaikutuksia, niinkuin atooppisen ihottuman ja allergioiden ehkäisy.

  10. Bologissa oli paljon kattavaa tietoa probioottien hyödystä ja ne vaikuttavatkin lupaavalta tuotteelta. Kuitenkin minua ihmetyttää, että probiootteja suositellaan aktiivisesti terveydenhuollossa, koska niillähän ei ole mitään hyväksyttyjä terveysväitteitä…

  11. Mielenkiintoinen blogiteksti! On kiinnostavaa huomata, miten yrityksen huijaavat kuluttajia tuoteselosteillaan. Mielestäni probioottien terveysvaikutuksia mainostetaan edelleen todella paljon, vaikka EFSA ei olekaan hyväksynyt yhtäkään probioottiväittämää toistaiseksi. Uuttakin opin! En ole tiennyt että probioottivaikutuksen ovat noinkin yksilöllisiä kuin mitä blogi kertoo.

  12. Kylläpä probiootit vaikuttavat moneen asiaan! Itselle oli myös uutta tuo allergiaan ja atooppiseen ihottumaan auttava vaikutus, vaikkei siis väitteitä ole hyväksyttykään. Uskon, että tutkimustiedon lisääntyessä probiootitkin varmasti saavat lisää hyväksyttyjä terveysväitteitä! Niin paljon niistä kuitenkin on puhuttu ja muutamilla tutkimuksillakin osoitettu olevan hyviä ominaisuuksia.

  13. Once you’ve tried one of these supplements, you will know why they have become so popular in recent years. Probiotic supplements are an important part of a healthy diet and can promote the overall health and strength of your immune system.

  14. Once you’ve tried one of these supplements, you will know why they have become so popular in recent years. Probiotic supplements are an important part of a healthy diet and can promote the overall health and strength of your immune system.