Ekskursio Viikkiin kehitysbiologian yksikköön

Pe 3.10. on aika vierailla Kumpulan ulkopuolella, kun suuntaamme kohti Viikin kampusta. Määränpäämme on kokeellisen ja laskennallisen kehitysbiologian huippuyksikkö.

Nyt on siis hyvä mahdollisuus nähdä miten biologian mallintaminen sujuu, millaisia mittalaitteita heidän tutkimuksissaan käytetään ja mitä tekemistä fyysikolla voi olla tälläisessä ryhmässä.

Yhteislähtö tehdään Physicum aulasta, pallon luota, klo 13.50. Viikkiin voi myös etsiytyä omin tein. Tapaamispaikkana toimii silloin Biokeskus 1:n aula (Viikinkaari 9 A) klo 14.15. Myöhästymiessäsi tai eksyessäsi soita 0400 475203.

Alla vielä lyhyt johdanto yksikön tutkimukseen:

“Huippuyksikössä tutkitaan kokeellista ja laskennallista kehitysbiologiaa. Yksikössä on erityistä osaamista eri elinten kehityksestä sekä yksilönkehityksen ja evoluution tietokonemallinnuksesta. Tutkimuksessa keskitytään erityisesti hampaiden, karvojen, maitorauhasten ja kärpästen siipien kehitykseen. Näitä elimiä yhdistää se, että ne kaikki kehittyvät alkion ulkokerroksesta ja niiden kehitystä säätelevät samankaltaiset mekanismit.

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää elinten muodon ja uusiutumisen logiikkaa. Olennaista on kysyä, mikä yksilönkehitystä ohjaavissa geeniverkoissa saa aikaan eri elimet? Mikä yksilönkehityksessä muuttuu evoluutiossa? Miten uudet elimet rakentuvat kantasoluista?

Pyrkimyksenä on saavuttaa ymmärrys niistä yleisistä periaatteista, jotka ohjaavat eri elinten muotoutumista ja siitä, miten geenien mutaatiot aiheuttavat elinten kehityshäiriöitä. Yksikössä rakennetaan erilaisia työkaluja elinten mallinnukseen sekä kuvannus- ja kasvatusmenetelmiä, joilla voidaan tutkia elinten kehitystä ja uusiutumista kokeellisesti. Tuloksia ja työkaluja voidaan hyödyntää perustutkimuksessa, opetuksessa sekä tulevaisuudessa myös elinten rakentamisessa kantasoluista.”

This entry was posted in Tapahtumat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *