Ainelabra 2.0

Uudet aineopintojen laboratoriotyökurssit ovat jaksoissa III (ainelabra I) ja IV (ainelabra II). Kursseja on edelleen kaksi, ja pääainefyysikoiden on edelleen tarkoitus suorittaa ne molemmat. Kokemukset sekä Ainelabran tiiviskurssilta että tämän vuoden isoilta ainekursseilta (Termofysiikan perusteet, Termodynaamiset potentiaalit, Tieteellinen laskenta II) ovat osoittaneet, että ainekurssit tulevat nyt ääriään myöten täyteen, joten jos kaikki halukkaat eivät mahdu kurssille keväällä, täytyy miettiä ratkaisuja: joko kesäkurssia tai kurssin vetämistä myös 2016 syksyllä.

Kurssiuudistus ei ole pikkuparannus tai kasvojenkohotus, vaan kaikki on suunniteltu alusta asti uudestaan. Tehtävien töiden määrä vähenee nyt radikaalisti, sillä uusi kurssi painottaa suunnittelua ja käytännön taitoja, ei reseptimäisiä työohjeita. Selostustuksia vaativia töitä tulee edelleen olemaan neljä, ja näiden lisäksi ensimmäisellä kurssilla tehdään posteri ja toisella puhe. Töiden yhteismäärä on siis 6 (3+3). Vapautuva aika käytetään valmisteluun, suunnitteluun ja laskuharjoituksiin, jotka antavat valmiuksia käsitellä mitattua dataa.

Laskuharjoituksissa käsitellään kulloinkin vuorossa olevaa teemaa. Ensimmäisen kurssin teemat ovat tieteellisen tiedon kommunikointi (graafinen esitys, abstrakti, posteri, selostus/artikkeli), mittauksen suunnittelu ja laitteiston ominaisuudet, data-analyysi ja virheanalyysi (laitteistojen epävarmuus, virheen kasautuminen). Toisessa kurssissa syvennetään: teemoina ovat tutkimuskysymyksen asettaminen ja mittauksen suunnittelu, mallinnus, data-analyysin syventävä osa, päättely ja tulosten kommunikoiminen tieteellisessä puheessa. Kakkososassa yksi töistä on vapaa: tutkimuskysymyksen saa (rajatun aihealueen sisältä) valita itse. Fysiikka on rajattu niin, että kurssi todella sopii toisena vuonna suoritettavaksi, niin kuin se opintojen ajoitusmallissa on.

Kaikkia töitä ei ole vielä lyöty lukkoon erityisesti kakkoskurssin osalta, mutta alustavat suunnitelmat on, ja ensimmäiset laitteet laitetaan tilaukseen näillä näppäimillä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *