Studier

Studier i allmän språkvetenskap erbjuder ett brett spektrum av teoretiska och metodologiska perspektiv på språkstruktur och språkanvändning. Särskild vikt läggs vid språklig mångfald inklusive språktypologi i ett globalt perspektiv samt vid dokumentation och beskrivning av hotade och tidigare odokumenterade och underdokumenterade talformer. Vår syn omfattar alla aspekter av språklig mångfald i tid och rum, inklusive historisk språkvetenskap och utomspråkliga sammanhang: etniciteter, kulturer och miljöer.

På kandidatnivå undervisas allmän språkvetenskap i den språkvetenskapliga studieinriktningen i Kandidatprogrammet i språk och på magisternivå utgör allmän språkvetenskap en egen studieinriktning i magisterprogrammet Språklig diversitet och digital humaniora (LingDig). Forskarutbildningen i allmän språkvetenskap hör till doktorandprogrammet i språkforskning (HELSLANG).

Följ dessa länkar för att se läroplanens struktur och kurslistor (giltiga 2023-2026): läroplan på kandidatnivå, läroplan på magisternivå. Mer information och länkar till detaljerade kursbeskrivningar hittar du på sidan om examens omfattning och struktur i instruktionerna för studerande. Och här hittar du en lista över kurser i allmän språkvetenskap som undervisas under läsåret 2023-2024. Information om undervisningstider och -platser hittar du på kurssidorna genom att söka på enskilda kurser eller på alla kurser i en studieinriktnings eller utbildningsprograms studieutbud.

Efter examen får studenterna en mängd olika befattningar där särskilda språkkunskaper krävs. En av studiebanorna förbereder dig för en forskarkarriär; många utexaminerade arbetar som forskare i Finland och utomlands. Du kan också arbeta inom politik, diplomati och utbildning samt inom forskningsadministration. Du kan hitta andra potentiella arbetsgivare inom publicering, media och journalistik, PR, IT-företag, affärskommunikation och offentlig förvaltning, och icke-statliga organisationer.