Categories
Uncategorised

Kurssikerta 4 – Mitä opittiin vai opittiinko mitään?

Tämän kurssin neljäs kurssikerta koitti ja odotukset olivat maltilliset. Olihan edellinen viikko mennyt ihan kohtalaisesti, sitä edeltävät taas… vähemmän kohtalaisesti. Joudun ikävä kyllä luokittelemaan tämän kurssikerran niihin vähemmän kohtalaisesti eli suomennettuna huonosti menneisiin kertoihin. Aion tässä blogipostauksessa syventyä niihin syihin, miksi minulla meni huonosti ja aioin myös perusteellisesti pohtia sitä, miksi minulla on niin suuria ongelmia QGIS-ohjelman kanssa.

Neljännen kurssikerran teemana oli tutustua ruutu- ja pisteaineistoon ja tehdä niiden avulla erilaisia karttoja, esimerkiksi pääkaupunkiseudun vieraskielisten määrästä ja jakautumisesta. Ensitöiksemme loimme QGISiin ruudukon, johon käytimme Vector Grid-työkalua. Tosin minun tietokone käänsi koko QGIS-ohjelman suomeksi, joten minulla vastaava työkalu olikin nmeltään vektorihila, joka kuulostaa vain omituiselta. Ohjelmani suomenkielisyys loi muutenkin sekaannuksia, joista päästiin kuitenkin yli.

Tähän mennessä kaikki oli sujunut melko hyvin. Sitten alkoivatkin ongelmat…

Seuraavaksi tekemämme ruudut täytyi nimittäin jakaa pienempiin 250m x 250m ruutuihin ja tästä alkoi tuskan täyttämä puoli tuntia, jonka aikana lähes kaikkien, ellei jopa kaikkien muiden luokassa olleiden, ohjelma latasi ruudut ennen minua. Jostain syystä juuri minun tietokoneellani kesti ikuisuus (no okei ei ehkä ikuisuus, onhan se fyysisesti mahdotonta, mutta kuitenkin arviolta noin 45 minuuttia) sen lataamisessa.

Jossain tässä vaiheessa opettaja Paarlahti oli ehtinyt mennä jo reilusti eteenpäin ohjeistuksessaan ja huomasin, että monet muutkin opiskelijat olivat päässeet etenemään. Tiesin myös, etten pystyisi mitenkään muistamaan kaikkia ohjeita, joita Paarlahti antoi samalla, kun minun tiedostoni latasi itseään. Joudunkin tauon jälkeen suoraan pyytämään herra Paarlahtea näyttämään, miten homma kuului tehdä.

Niin hän näyttikin ja asiat alkoivat taas näyttämään valoisammalta… noin millisekunnin. Seuraavaksi oli nimittäin tarkoitus luoda ruutukartta, jossa näkyisi pääkaupunkiseudulla asuvien vieraskielisten ja ulkomaalaistaustaisten ihmisten määrä. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta jostain syystä se ei ollut. En vain saanut mitenkään kyseistä tehtävänantoa tehtyksi, vaikka tein sen ohjeiden mukaan. Pyysin myös opettaja Paarlahtea sekä molempia vierustovereitani, Miklas Kuoppalaa ja Matti Katajistoa auttamaan minua (molemmat heistä olivat tässä vaiheessa onnistuneet tehtävässään), mutta minua kukaan näistä kolmesta ei pystynyt auttamaan. Siitäkin huolimatta, että kaikki auttoivat minua ohjeistuksen mukaan.

Tässä kohtaa haluan itse pohtia omaa työskentelyäni ja sitä, miksi minulla on niin suuria vaikeuksia. Johtuvatko ne siitä, että QGIS-ohjelma ei toiminut viime kerralla? Tai siitä, että minulla oli jokin väärä asetus päällä tai olin jossain vaiheessa painanut väärää nappulaa tai syöttänyt väärän lukuarvon? En tiedä, mutta esimerkiksi 45 minuuttia kestänyt lataaminen ja se, että minun karttani ei valmistunut, vaikka tein omasta mielestä samalla tavalla kuin muut herättää kyllä kysymyksiä. Kolmas syy, joka pelottaa minua kaikista eniten, on se, että ehkä minä olen vain yksinkertaisesti huono QGISin käyttäjä. Tai ehkä joka kerta olen seurannut ohjeistusta vain 95% prosenttia ajasta ja missannut jotain tärkeää tuon 5% aikana. Oli miten oli, minulla on paljon parannettavaa seuraaville kolmelle jäljellä olevalle kurssikerralle ja, jos en kykene nostamaan tasoani, pelkään, että en pääse kurssista edes välttämättä läpi.

Jotta tämä postaus ei menisi pelkäksi negailuksi, on sanottava, että loput kurssikerrasta meni ihan hyvin. Ja kun sanon “ihan hyvin” tarkoitan, että jouduin hiukan taas pyytämään apua vierustoveriltani Matti Katajistolta (oikean karttaprojektioiden löytämiseen), mutta sain hommat kuitenkin tehtyä.

Toinen tehtävä oli siis käsitellä rasteriaineistoa. Meidän täytyi esimerkiksi luodoa korkeuskäyriä rasteriaineiston pohjalta ja luoda peruskarttalehden taustalle rinnevarjostus. Lopuksi meidän piti luoda Pornaisten peruskarttalehden päälle tiet ja talot, joka toimi valmisteluna seuraavaa kurssikertaa varten (kuva 1.). Tämä sujui yllättävän hyvin ja toivonkin, että onnistuin tallentamaan työni oikeaoppisesti, jotta pääsen jatkamaan oikealta pohjalta ensi viikolla.

Kuva 1. Rajattu Pornaisten kartta, johon merkitty mustat talot ja päätiet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *