Categories
Uncategorised

Kurssikerta 5

Geoinformatiikan menetelmien 5. kurssikerta koitti tämän viikon maanantaina ja rehellisesti sanottuna minulla oli tavallista suuremmat paineet onnistua viime kerran mahalaskun jälkeen. Toinen vastaavanlainen fiasko putkeen olisi tuhonnut minun jo valmiiksi vähäistä itseluottamusta entisestään, joten teemana olikin olla skarppina jo alusta alkaen ja seurata ensimmäisen puolikkaan ajan tarkasti opettaja Paarlahden opetusta. Kun jälkikäteen pohdin tätä kurssikertaa ja sen lähtökohtia omalta osaltani, niin voin sanoa selviytyneeni siitä kohtalaisen hyvin.

Tällä kertaa harjoittelimme erilaisia QGISin ominaisuuksia, joista keskeisin oli bufferointi. Tämän avulla pystyimme luomaan buffereita eli vyöhykkeitä jonkin valitun kohteen ympärille. Herra paarlahden avulla me loimme ensin vyöhykkeen edellisellä kurssikerralla tekemäämme Pornaisten tieverkostoon ja saimme näin tarkasteltavaksi, kuinka monta ihmistä rajaamallamme Pornaisten alueella asuu suurten teiden läheisyydessä. Tämän jälkeen teimme samanlaisen operaation Pornaisten koululle ja terveyskeskukselle (kuva 1.).


Kuva 1. Pornaisten keskusta, jossa päääteiden, terveysaseman ja koulun ympärille on luotu oma bufferi. Lähde: Maanmittauslaitos

Tauon jälkeen meidän täytyi jatkaa bufferien tekemistä itsenäisesti. Minä päädyin muun muassa tekemään bufferin Malmin kiistellyn ja pian, ikävä kyllä, lopetettavan lentokentän ympärille. Sen avulla pystyin laskemaan, että 2 kilometrin säteellä eli lentokentän pahimmalla melualueella asuu noin 57 tuhatta asukasta (kuva 2.). Kilometrin säteellä taas asui noin 8 700 asukasta.

Kuva 2. Malmin lentokentän ympärille luotu yhden ja kahden kilometrin bufferi, sekä kahden kilometrin säteellä olevien asukkaiden määrä. Lähde: Maanmittauslaitos

Toisessa tehtävässä piti tehdä bufferi metro- ja juna-asemien ympärille bufferit ja laskea edellisen tehtävän tavoin kuinka paljon ihmisiä asuu  500 metrin säteellä juna- tai metrolikenteen asemista. Vastaus oli noin 106 000 asukasta, joka on prosentuaalisesti noin 22 % koko kartta-alueen asukkaista (kuva 3.).

Kuva 3. Pääkaupunkiseudun juna- ja metroliikenteen asemat ja niiden 500 metrin bufferit ja asukasmäärä. Lähde: Maanmittauslaitos

Kaiken kaikkiaan tämä kurssikerta oli onnistuneempi, kuin edellinen ja koin, että sain jotain aikaan sekä opittua jotakin. Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavaa ja toiseksi vimeistä opetustuokiota tällä kurssilla.

Lähteet:

Maanmittauslaitos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *