En annorlunda praktikdag

Piip, surr, ring ring, pling… Redaktionen på Yle Österbotten har inte varit så livlig som idag. Nyheten om sprängningarna i Bryssel nådde oss direkt efter morgonmötet. Vi hade en klasskompis som hade känt på sig att något stort och hemskt kommer att hända medan vi är på praktik, och det visade sig stämma. Hemska, hemska saker händer i världen.

Som nybörjare är det intressant att se hur redaktionen jobbar då det händer något. En lokalredaktion, vars framgångsrikaste artikel handlade om en ny hybridskogsmaskin, övergick till en bubblande och effektiv maskin med span på världen. Datorer pipar, telefoner ringer, plingar och darrar, människor jagar folk via telefon. Däremellan kommer en och annan fråga om lunchen – det är nog en rätt så liten redaktion långt borta från där hemskheterna sker ändå. Yle i Helsingfors har nog mycket mer att stå i just nu…

När något sådant här händer ändras medierna direkt. Sändningar planeras om, man sänder live, lägger in flera nyhetsuppdateringar och det pratas inte längre om “vanliga” nyheter. Ingen lämnas oberörd.

I morgon är det vår sista praktikdag för den här gången. Jag och Max tänker bjuda på choklad (som är väldigt populärt på Radio Vega Österbotten). Jag hoppas också att alla andra som varit på praktik har lärt sig massor och gjort bort sig lite (så att jag inte är den enda, men också så man lär sig). Ha en riktigt skön påsk, de hemska nyheterna till trots, så ses vi snart i skolan igen!

Kram, Johanna

Author: Deleted User

Special user account.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *