Suomen kunnat ja eläkeikäiset asukkaat

Kurssi lähti käyntiin vauhdikkaasti tekemällä, ja tällä kurssikerralla suurin osa läpikäydyistä asioista oli minulle tuttuja, mutta kertaus tuli kyllä tarpeeseen. Qgis-ohjelmaa olen käyttänyt aiemmin parikin kertaa toisella kurssilla, mutta sen käyttäminen ei ollut varsinaisesti helppoa ensimmäisilläkään kerroilla. Oivalluksia koin varsinkin erilaisten luokittelutyyppien kohdalla, kun pääsin tarkkailemaan jakoa tarkemmin histogrammin kautta.

Viikon harjoituksena tein Qgis-ohjelmalla Suomen kunnista koropleettikartan, jossa esitän muuttujana kunnassa asuvien yli 65-vuotiaiden osuuden kunnan kokonaisasukasmäärästä. Tätä tietoa voi hyödyntää muun muassa siinä, kun tutkitaan muuttohäviö/-voittokuntia tai huoltosuhdetta. Teknisesti onnistuin mielestäni kartan tekemisessä, mutta en ole varma, olisinko saanut kartasta mahdollisesti totuudenmukaisemman erilaisella aineiston luokittelulla tai luokkien lisäämisellä tai vähentämisellä. Mielestäni tapa, jolla ne esitin tässä (luonnolliset luokkarajat) näyttää sellaisen kuvan, minkälaisena olen tilanteen kuvitellutkin, mutta tiedän karttojen vääristävän todellisuutta joskus.

Tekemälläni koropleettikartalla siis näkyy Suomi jaettuna kuntiin, ja kunnat luokiteltu sen mukaan, kuinka suuri osuus kunnan asukkaista on 65-vuotiaita tai yli 65-vuotiaita. Kartalla näkyy paljon vaihtelua, mutta myös selkeitä ryhmittymiä. Esimerkiksi pääkaupunkiseutu näkyy erittäin vaaleana, josta voidaan päätellä esimerkiksi se, että pääkaupunkiseudulla on paljon työpaikkoja, joka houkuttelee tänne paljon työikäisiä ja työikäisten mukana lapsiakin. Eniten tummia sävyjä, eli suuria prosenttimääriä, näkyy Itä-Suomessa ja Pohjois-Suomessa. Tarkemmin vielä Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin alueella. Eläkeikäisten suuri määrä verrattuna muuhun väestöön ei ole hyvä asia. Tämä johtuu siitä, että usein tällaisilla alueilla työikäisten suhteellinen määrä on pienempi kuin mahdollisesti muualla, joka johtaa vähempään määrään verorahoja, joilla taas maksetaan esimerkiksi terveydenhuolto kunnassa. Suomessa onneksi jaetaan tällaisille kunnille muualta verorahoja, jotta juuri esimerkiksi terveydenhuolto pysyy kasassa.

Omasta mielestäni kartta on helposti luettavissa myös sellaiselle lukijalle, joka ei ole asiaan niin perehtynyt. Värit on laitettu selkeästi ja omasta mielestäni loogisesti vaaleasta tummaan sävyyn sinisenä sekä legendasta näkyy tarvittava tieto tarpeeksi selkeästi ilmaistuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *