1. kurssikerta ja harjoitus

Viikon alussa oli ensimmäinen kurssikerta, jonka aikana tutustuttiin hieman paikkatietoon perustasolla ja käytiin nopeasti läpi esimerkiksi tietokantamuodon *.SHP:n sekä projektimuodon *.qgs:n.

Hyvin nopeasti alettiin harjoittelemaan uuden ohjelman, QGIS:n käyttöä. Itselleni ohjelmisto on jo melko tuttu, sillä olen ollut avoimen yliopiston kurssilla viime keväänä, jolla ohjelmistoa kokeiltiin ensimmäisiä kertoja kursseilla. Olin kuitenkin jo kerennyt unohtaa osan lisätoiminnoista ja esimerkiksi erilaisten laskutoimitusten tekeminen ja asetuksien vaihtaminen oli hyvä kerrata.  Samalla heti alkuun aukaistiin OpenStreetMap.  Viitaten Maiju Karhun kirjoitukseen, OpenStreetMap perustuu avoimeen dataan, sen avulla on helppoa ja edullista sekä luoda että julkaista karttoja.

Kuvassa 1 näkyy oma karttatuotokseni, johon olen melko tyytyväinen. Näin jälkikäteen mietittynä olisin kuitenkin voinut tehdä maarajoista ja muista mustista kohteista kartalla hieman pehmeämmät esimerkiksi tekemällä niistä harmaat, jolloin ne eivät hyppää kartasta silmille. Muuten olen kuitenkin tyytyväinen karttaan, koska sävyt sopivat hyvin yhteen ja ne ovat helposti erotettavissa toisistaan. Kokonaisuudessaan pidän karttaa melko onnistuneena.

Kuva 1: Itämeren typpikuormitus maittain esitettynä 

 

Blogi viittaukset:

Maiju Karhu, 18.1.2018

https://blogs.helsinki.fi/maikarhu/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *