3. kerta – Kohti parempaa tulevaisuutta

Heippahei,

On kulunut about ikuisuus siitä kun kyseinen luento on ollut, mutta muuttokiireiden keskellä ei vaan ole ollut aikaa tehdä tätä kyseistä postausta. (Ja nyt olisikin taas jo yksi uusi rästissä…)

Heti aluksi aloimme käsitellä Afrikan aineistoa, johon liitimme Excelin tietoja. Ohjeissa pyydettiin miettimään, mitä kyseisellä aineistolla voitaisiin tehdä tai mitä siitä voidaan päätellä, kun on annettu tiedoiksi esimerkiksi konfliktien tapahtumavuosi, timanttikaivosten löytymisvuosi, niiden kaivausten aloitusvuosi, tuottavuusluokitus, öljykenttien löytymisvuosi, poraamisvuosi, tuottavuusluokitus ja internetinkäyttäjien määrä eri vuosina.

Heti ensin tulee mieleen, että voidaan tarkastella mahdollista korrelaatiota esimerkiksi korrelaatioiden ja timanttikaivosten tai öljykenttien välillä, koska näiden tiedetään olevan raaka-aineita, jotka aiheuttavat usein konflikteja. Kyseisestä aineistosta tällaista selkeätä korrelaatiota ei kuitenkaan löytynyt. Lisäksi voitaisiin tarkastella korrelaatiota öljykenttien ja/tai timanttikaivosten määrää korreloituna internetin käyttäjiin. Onhan internetin käyttökin tietynlainen esimerkki kehityksestä ja rikkaudesta. Siispä mikäli alueelta löytyy paljon ölykenttiä ja/tai timanttiesiintymiä, mutta internetin käyttäjiä ei ole juurikaan, voidaan sanoa, että tulonjako ei tapahdu tasaisesti vaan menee esimerkiksi päättäjien taskuun kun kansalaiset elävät köyhyydessä.

Tehtävä:

Viikon varsinainen tehtävä oli tuottaa tulvariskikartta Suomesta. Olin positiivisesti yllättynyt kuinka kivuttomasti harjoitus meni omalta kohdaltani. Ongelmia tuli vasta lopussa lisättävien pylväiden kohdalla (joka kuitenkin oli lähes mahdoton palanen myös Artulle, joten voin antaa tämän itselleni anteeksi…).

Valmista karttaa katsellessani voin todeta, että siitä näkee selkeästi missä on suurin riski tulville. Samoin näkee missä sijaitsevat joet ja järvet. (Hirveän hienoa olisi toki myös se, että en olisi epähuomiossa poistanut niitä legendasta…). Visualisoinnin puolesta pidän kartastani myös, mielestäni karttani vörit ovat silmälle miellyttävät ja pylväiden pelkät ääriviivat helpottavat järivalueiden hahmottamista. Kokonaisuudessaan olen siis karttaan erittäin tyytyväinen, legendassa on ensi kerralla hiomista.

 

Voin samaistua Tuuliin ja iloisesti todeta, ettei tämä QGIS ole enää pelkkää hepreaa ja itkun vääntämistä. Tunnen onnistumisen tunnetta useammin kuin kuristavaa tunnetta kurkussa kun pidättelen itkua. Kehitystä on siis tapahtunut ja olen valmis kohtaamaan myös tulevat haasteet!

Lähteet:

Tuulin blogi:

https://blogs.helsinki.fi/lahintuu/ (Luettu 6.2.2018)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *