Uutuuskirjoja Terkossa 08 / 2012

 

 

 

 

 

 

 

Sairaan hyvä lääkäri / Satu Salonen, Markus Färkkilä.

 

  • Mitä potilas oikein ajattelee? Entä lääkäri?
  • Valelääkäreitä, valepotilaita ja arvauskeskuksia?
  • Mistä lääke mielensäpahoittajille?

“Potilasvalitukset ovat muutamassa vuodessa lisääntyneet. Lääkäreiltä tilataan hoitoja, palveluja ja toinen toistaan kummallisempia todistuksia. Kustannukset kasvavat siinä missä tyytymättömyyskin. Lääkäri Markus Färkkilä ja hänen entinen potilaansa Satu Salonen tarttuivat härkää sarvista osoittaakseen, että potilaan ja lääkärin hyvä vuorovaikutus on paras ja kustannustehokkain lääke. Asenneilmapiirin ja valtiontalouden kiristyessä raha ei ratkaise kaikkea. Vuorovaikutuslääkityksen onnistumisessa myös potilaalla on oma tehtävänsä.

Sairaan hyvä lääkäri on riemastuttavan rohkeaa keskustelua potilaan ja lääkärin välillä. Ristiriidoilta vaikuttaneet näkemyserot hioutuivat kirjan teossa niin, ettei lukija enää havaitse, milloin äänessä on lääkäri ja milloin potilas. Kun he kohtaavat toisensa arvostavan myötätuntoisesti, vuorovaikutuslääkitys onnistuu.

Niin pääjohtajan, ministerin ja professorin kuin rakennustyömiehen, keittiöapulaisen tai mielenterveyseläkeläisen kokemukset havainnollistavat potilas–lääkärisuhdetta potilaan näkökulmasta, mutta ensi kertaa se valaistuu myös lääkärin näkökulmasta. Sairaan hyvä potilas kohtaa sairaan hyvän lääkärin.”

 

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ujostelemattomat : kätilöiden, synnytysten ja arjen historiaa / Kirsi Vainio-Korhonen.

“Kirsi Vainio-Korhosen Ujostelemattomat (WSOY) on ensimmäinen suomenkielinen historiateos, Suomen  varhaisten ammattikätilöiden elämästä ja uutta tietoa naisten asemasta 1700-luvulla.

Ujostelemattomat vie naisten elämänpiirin intiimeimpään historiaan, kätilöiden maailmaan. 1700-luvun varhaismodernien uraäitien seurassa pääsemme kiristämään kureliivejä, testaamaan puhdistavia yrttejä, toteamaan arsenikin vaikutukset aborttilääkkeenä ja löytämään yllättäen isätkin synnytyshuoneesta.

Anatomiaan perehtyneillä lapsenpäästäjillä oli merkittävä rooli lapsikuolleisuuden vähenemisessä. Kätilöt olivatkin naisista ainoita, joilla oli lupa liikkua öisen kaupungin kaduilla.

Kätilön ammatti oli naisille myös ainoa opintie kohti henkilökohtaista ja juridista valtaa. 1700-luvulla kätilöiden koulutus, ammatinharjoitus ja ammatti-identiteetti ei juuri poikennut miespuolisten aikalaisten vastaavasta. Sekä naimattomat että naineet naiset saattoivat muodollisesti ja omalla oikeudella kouluttautua kätilön työhön ja käyttää valan vannoneina viranhaltijoina tähän ammattiin lain mukaan auktorisoitua valtaa. Yhteiskunnassa näyttää siis tuolloin olleen sellaista juridista ja julkista tilaa, jossa naimatonta naista ei mielletty holhotiksi eikä aviovaimoa edusmiehisyyden alaiseksi.

Turun yliopiston Suomen historian professori, FT Kirsi Vainio-Korhonen on naishistorian sujuvasanainen popularisoija, joka on keskittynyt erityisesti Suomen Ruotsin vallan aikaan. Hän on julkaissut esseekokoelman Suomen herttuattaren arvoitus sekä teoksen Sophie Creutzin aika.”

 

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ergonominen laboratorio / Nina Nevala… [et al.]

 

“Laboratoriot ovat kalliita erikoistiloja, joiden suunnittelu on vaativa tehtävä kokeneillekin ammattilaisille. Suunnittele viisaasti! Laboratorion tärkeimpien käyttäjien eli työntekijöiden asiantuntemusta ei pidä jättää käyttämättä.

Kirja kertoo:

  • ergonomisten laboratorioiden suunnittelusta
  • toimivista tilaratkaisuista
  • muunneltavista työpisteistä
  • helppokäyttöisistä työvälineistä ja
  • keinoista, miten itse kukin voi vaikuttaa omaan ja koko työyhteisönsä hyvinvointiin.

Runsas 4-värikuvitus havainnollistaa hyviä ratkaisuja. Kirjan lopussa on kaksi uutta tarkistuslistaa työterveyshuollon työkaluksi työpaikkaselvityksiin.

Teos on kattava tietopaketti laboratorioiden työntekijöille, esimiehille, työsuojelusta vastaaville ja työterveyshuoltohenkilöstölle. Laboratorioiden suunnittelijat voivat käyttää kirjaa ergonomiatiedon ja inspiraation lähteinä. Laboratorioalan opiskelijoille kirja sopii oppimateriaaliksi.”

 

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kansallista vai paikallista ? : puheenvuoroja sosiaali- ja terveydenhuollosta / toimittaneet Hennamari Mikkola, Jenni Blomgren & Heikki Hiilamo.

“Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä kasvavat terveyteen liittyvät erot ovat yhteinen huolemme. Palvelujen rakenteesta, rahoituksesta ja sisällöstä käydään kiivasta keskustelua. Käsitykset ongelmien laajuudesta, syistä ja ratkaisuehdotuksista perustuvat usein tosiasioiden sijaan mielikuviin. Mitä mieltä kansalaiset ovat sosiaali- ja terveyspalveluista? Vaikuttaako palvelujärjestelmä väestöryhmien välisiin terveyseroihin? Tukevatko palvelut työurien pidentämistä? Kuinka rahoitusvastuun tulisi jakautua kunnallisen järjestelmän ja sairausvakuutuksen kesken? Tarvitaanko sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmään vuosisadan mullistus? Kansallista vai paikallista? on Kelan tutkimusosaston vastaus sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen ajankohtaisiin tietotarpeisiin. Kansalaiskeskustelun herättäjäksi ja päätöksentekijöille tarkoitettu kirja perustuu laajaan tutkimuskirjallisuuteen sekä Kelan käytössä olevien tutkimusaineistojen ja rekisterien hyödyntämiseen.”

 

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yli 60-vuotiaiden sepelvaltimotautia sairastavien avokuntoutuksen kehittäminen ja vaikuttavuuden arviointi (Sydän 60+) / Juhani Julkunen, Piia Pietilä, Mila Gustavsson-Lilius, Risto Sala, Tuula Sauliala, Veijo Notkola.

“Sydän- ja verisuonisairaudet ovat edelleen suurin kuolleisuutta aiheuttava yksittäinen sairausryhmä maassamme. Ikääntyneiden valtimosairaudet ovat paitsi kuolleisuutta, myös merkittävä fyysistä toimintakykyä ja itsenäistä selviytymistä rajoittava sekä usein laitoshoitoa vaativa sairausryhmä. Intensiiviset kuntoutuspalvelut ovat kuitenkin parhaiten työikäisen väestön saatavilla. Suuret ikäluokat ovat siirtyneet yli 60-vuotiaisiin ja tämän ikäryhmän sydänkuntoutukseen tarvitaan kustannustehokkaita ja testattuja malleja. Toistaiseksi sellaisista on vain niukasti tutkimustietoa. Hankkeen tavoitteena oli kehittää perusterveydenhuollon käyttöön soveltuva avokuntoutusmalli yli 60-vuotiaille sepelvaltimotautia sairastaville sekä selvittää intervention vaikuttavuus. Lisäksi pyrittiin selvittämään voidaanko kehitetyn mallin avulla pienentää sepelvaltimotaudin hoitoon liittyvää sosiaalista eriarvoisuutta.”

 

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adverse cutaneous drug eruptions / editor Lars E. French.

“An indispensable tool for understanding, diagnosing and managing this common clinical problem.

The skin is one of the most frequently involved organs in adverse drug reactions. Occurring with an incidence of 1-5% for certain types of drugs, cutaneous drug eruptions are mostly benign in nature, and comprise the maculopapular type of eruption and urticaria. However, about one third of them require hospital treatment, leading to a considerable burden for the health care system.
In this book, a selected group of experts provide an up-to-date, condensed and clinically relevant overview of the field of cutaneous drug eruptions, ranging from epidemiology and genetic predisposition to available therapeutic measures, including rapid drug desensitization. Reflecting the great progress made in recent years in this field, this publication will be a useful tool for a better understanding, diagnosis and management of cutaneous drug eruptions, not only for general physicians, dermatologists and clinical allergologists, but also for nurses and scientists.”

 

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

 

 

 

 

Update of gynecologic oncology / consulting editor Carolyn Y. Muller ; consulting editor William F. Rayburn.

“This issue of the Obstetrics and Gynecology Clinics provides an update in Gynecologic Oncology. Vulvar/Vaginal, cervical, uterine, and ovarian cancer are all covered, along with early detection and screening, and genetics and hereditary risk. There is also an article on trends in cancer care in North America, which discusses cancer care and cost and sustainability as well as practice evolution.”

 

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chronic disease management / guest editors Brooke Salzman, Lauren Collins, Emily R. Hajjar

“This issue covers topics central to the management of the patient with a chronic disease by taking a comprehenisve look at: Successful/Innovative Models in Chronic Disease Management, The Patient-Centered Medical Home, Self-Management Education and Support, Major Pharmacologic Issues in Chronic Disease Management, Health Information Technology, Community-Based Partnerships for Improving Chronic Disease Management, and Effective Strategies for Behavioral Change, Diabetes Management, CHF Management, Asthma Management, and Depression Management.”

 

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pediatric surgery / guest editors Kenneth S. Azarow, Robert A. Cusick

“A comprehensive review of pediatric surgery for the general surgeon! Topics include pediatric pain management, hernias, hydroceles, and undescended testes, appendectomy, merckel’s and intussusceptions, pyloric stenosis, childhood obesity, neonatal bowel obstruction, short gut syndrome and vascular access, abdominal wall reconstruction, gastroesophageal reflux disease, pediatric chest, CDH and protective ventilation strategies, chest wall deformities, congenital and pediatric neck lesions, vascular and lymphatic malformations, pediatric malignancies, teratoma and ovarian lesions, and more!”

 

Saatavuus Helka-tietokannassa