Kaisa-talo avoinna keväällä myös sunnuntaisin 4.3.-29.4.

Kaisa-talo on avoinna sunnuntaisin klo 11:00-17:00 ajalla 4.3.-29.4. Poikkeuksena vain pääsiäinen pe-ma 30.3.-2.4., jolloin talo on suljettu.

Sunnuntaisin sisään pääsee Fabianinkadulta ja hissillä Kaisaniemenkadulta (1. krs) tai Helsingin yliopiston metrotasolta (K1).

Kaisa-talo toimii sunnuntaisin omatoimikirjastona

Kokoelmat, tilat ja laitteet ovat käytettävissäsi kaikissa kerroksissa. Varatun aineiston voit noutaa omatoimisesti avohyllystä, ja neuvontaa tilojen ja itsepalvelulaitteiden käyttöön saat tarvittaessa puhelimitse. Asiakaspalvelu sisääntulokerroksessa on suljettu.

Jos tarvitset vierailijatunnuksen yliopiston verkkoon tai kopiokortteja esimerkiksi tulostamista varten, sinun tulee hankkia ne aiemmin viikolla tai viimeistään lauantaina.

Pop up -infotilaisuus Kumpulan kampuskirjaston muutoksista ke 25.4. klo 13-15

Kirjasto muuttuu Kumpulassa – niin tiloiltaan kuin toiminnoiltaan.

Tule Physicumin aulaan kuulemaan ja kysymään yksityiskohdista

Helsingin yliopiston kirjasto järjestää yhdessä yliopiston opiskelijapalvelujen kanssa pop-up-infotilaisuuden opiskelijoille ja muille asiasta kiinnostuneille. Tule kyselemään yksityiskohdista ja antamaan vielä viime hetken ideoita.

 • Keskiviikkona 25.4. klo 13-15 pop up -infotiski Physicumin aulassa (Kumpulan kampus, Gustaf Hällströminkatu 2A)
 • Tapahtumasivu Facebookissa

Mistä on kysymys?

Kumpulan kampuskirjaston ensimmäinen kerros avautuu syyslukukauden alussa suht entisellään. Muutamia tilajärjestelyjä kuitenkin tapahtuu, kun tenttiakvaario siirtyy pois kirjaston tiloista Chemicumiin, ja ryhmätyötiloja siirretään paikasta toiseen. Myös kirjaston lainaus ja palautus uudistuvat.

Toinen kerros avautuu remontin jäljiltä myöhemmin syksyllä. Sinne tulee tutkijoiden työtiloja, varattavia neuvontatiloja sekä opiskelutilaa. Uudistuneista tiloista tavoitat jatkossa myös opiskelijapalveluita.

Lue lisää blogista Kumpulan kampuskirjasto uudistuu

Koekäyttö 12.5. asti: Basilica Online

kuvituskuvana koekäyttölogo

 

 

 

Basilic Online on elektroninen versio 17-osaisesta Basilicasta, jonka 1945-1988 välisenä aikana ovat toimittaneet H.J. Scheltema,  D. Holwerda ja N. van der Wal.  Basilica Online’n on toimittanut Prof. Dr. Bernard Stolte

Basilica on tärkein yksittäinen lähdeaineisto tutkittaessa Bysantin lakia koko Itä-Rooman Keisarikunnan ajan ja se on hyvin merkittävä apuväline laajemminkin Bysanttia koskevalle tutkimukselle.

Etäkäyttö on mahdollista HY:n käyttäjätunnuksin.

Koekäyttöä koskeva palaute ja kommentit: kk-tietopalvelu[at]helsinki.fi

Aineisto löytyy Helkasta: https://helka.finna.fi/Record/helka.3138461

Koekäytössä 1.-30.4.2018: Ogonek Digital Archive

Koekäytössä oleva Ogonek Digital Archive soveltuu erityisesti neuvostokauden tutkimuksen lähdeaineistoksi. Runsaan kuvituksensa ansiosta aineistoa voi hyödyntää myös visuaalisen kulttuurin tutkimukseen.

Ogonek Digital Archive sisältää 230 000 artikkelia ja 440 000 valokuvaa, jotka tarjoavat näkymän neuvostokauteen suuresta isänmaallisesta sodasta kylmän sodan kautta perestroikan ja glasnostin aikaan, ja siitä aina Venäjän nykypäivään saakka.

Suosituksi tulleesta lehdestä on muodostunut venäläisen kulttuurin ja poliittisen keskustelun foorumi, jossa ei ole kartettu kriittisiä ja satiirisiakaan äänenpainoja.

Muut kuin Helsingin yliopistolaiset voivat käyttää aineistoja kirjastosta saatavilla vierailijatunnuksilla Kansalliskirjaston ja myös Helsingin yliopiston kirjaston toimipisteiden asiakastyöasemilla.

E-aineistojen käyttöehdot

Palaute ja kommentit: kk-tietopalvelu[at]helsinki.fi

Pääsy aineistoon Kansalliskirjaston hakupalvelun kautta.

 

Avoimen tieteen kioskit kutsuvat kampuksilla 16.-18.4.2018

Miten avoimen tieteen toimintatavat vaikuttavat tutkimuksesi näkyvyyteen ja saavutettavuuteen? Mitä kaikkien yliopistolaisten tulisi tietää avoimesta julkaisemisesta ja kirjaston tarjoamista palveluista sen tueksi? Millaisia alennuksia on mahdollista saada avoimen julkaisemisen maksuihin? Tule kioskeille kyselemään ja keskustelemaan kirjaston asiantuntijoiden kanssa avoimeen tieteen teemoista.

Erityisen mielellämme neuvomme sinua, miten voit toteuttaa avoimuutta rinnakkaistallennuksen kautta nyt entistä helpommin. Rinnakkaistallennus luo avoimuutta ja kirjasto tarjoaa tähänkin eväät.

Kioskien luukut ovat avoinna seuraavasti:

Biomedicumin aula, Meilahti
16.4. klo 11-13

Päärakennuksen aula, Keskustakampus
17.4. klo 11-13

Physicumin aula, Kumpula
17.4. klo 11-13

EE-rakennuksen aula, Viikki
18.4. klo 11-13

Toivotamme sekä uudet että vanhat asiakkaamme tervetulleiksi!

Lisätietoja: http://libraryguides.helsinki.fi/oa

Uusia Oxford University Pressin e-kirjoja käytössä vuoden ajan

Oxford Scholarship Onlinen kaikki e-kirjat ovat luettavissa Helsingin yliopiston verkossa 31.3.2019 asti.

Alustalla on yli 14 000 e-kirjaa kaikkien kampusten tieteiden aloilta, mutta valikoiman pääpaino on keskustakampuksen aloilla. Kokoelman valikoima täydentyy kuukausittain.

Kevättalvena 2019 valikoidaan käytetyimmät kirjat hankittavaksi kirjaston kokoelmaan pysyvästi. (Lisätietoja hankintatavasta –>)

Alanmukainen listaus löytyy täältä ->

Kirjat on luetteloitu HELKAan.

Linkki OSO-palveluun –>

Palautetta voit antaa osoitteeseen e-library@helsinki.fi

Kaisa-talon yöpalautusluukku poissa käytöstä ke-to 28.-29.3.2018

Pääkirjasto Kaisa-talon Fabianinkadulla sijaitseva palautusluukku uusitaan. Työt käynnistyvät keskiviikkona 28.3. iltapäivällä ja jatkuvat näillä näkymin torstai-iltapäivään 29.3. Muutostöiden aikana palautusluukku on pois käytöstä. Palautusluukun pitäisi olla toimintakunnossa jälleen kiirastorstai-iltana.

Pääkirjaston sulkeuduttua keskiviikkona voit palauttaa kirjoja kampuskirjastojen palautusluukkuihin Kumpulassa ja Viikissä. Lainat merkitään palautetuiksi seuraavana aukiolopäivänä.

Kumpulan palautusluukku sijaitsee Physicumin pääoven oikealla puolella seinässä, harmaan sivuoven vieressä. Viikissä voit palauttaa kirjat pääsisäänkäynnin vasemmalla puolella olevaan palautusluukkuun.

Kirjaston nimissä on lähetetty huijausviestejä

Helsingin yliopiston kirjaston nimissä on lähetetty asiakastietojen vanhenemiseen liittyviä huijausviestejä. Englanninkielisessä huijausviestissä kehotetaan uusimaan asiakastiedot viestissä olevasta linkistä. Huomaa, että kirjaston oikeassa viestissä ei ole hyperlinkkiä, vaan siinä Helka-tietokannan osoite on tekstinä. Katso alta huijausviestin ja aidon viestin erot.

Jos olet klikannut huijausviestin linkkiä

Jos olet saanut huijausviestin, klikannut linkkiä ja antanut kirjastokorttisi tiedot, on kirjastokortti syytä poistaa käytöstä heti ja vaihtaa uuteen. Ota yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun.

Jos olet klikannut linkkiä ja antanut Helsingin yliopiston käyttäjätunnukset, ota yhteyttä Helppariin (p. 55555, helpdesk@helsinki.fi).  Helpdeskin ohjeita: Miten kalasteluviestin tunnistaa

Kirjaston nimissä lähetetty huijausviesti näyttää tältä

Dear Student,
Our records show that your access to Helsinki University Library System is about to expire. Due to security precautions established to protect Helsinki Libraries System, you have to renew your library account on a regular base, so please use the following link login.helsinki.fi/libraries/access/reactivation.htm

After your successful authentication, your access will be restored automatically and you will be redirected to the library homepage. If you are unable to log in, please contact the library help desk for immediate assistance. We apologize for any inconveniences this may have caused.

Thank you,
Helsinki University Library
P.O Box 53, 00014 University of Helsinki
Telephone: +358 29 4123196

Helkan verkkosivuston lähettämä aito viesti näyttää tältä

Otsikko: Käyttäjätunnuksesi palvelussa helka.finna.fi vanhenee 07.03.2018
Hei Liisa! Käyttäjätunnuksesi, joka sisältää mm. suosikkilistat ja tallennetut haut, on vanhentumassa 07.03.2018. Voit jatkaa käyttäjätunnuksesi voimassaoloa helposti kirjautumalla sisään kirjastokortillasi osoitteessa helka.finna.fi ennen tilin vanhentumista. Mikäli et käytä tätä tiliä tai käytät eri kirjautumistapaa, voit jättää tämän viestin huomiotta.

Tuhat ja yksi kysymystä E-Thesiksestä ja Heldasta

E-thesis-palvelun ja digitaalisen arkiston Heldan palveluosoitteisiin Helsingin yliopiston kirjastossa lähetettiin vuoden 2017 aikana 1868 kysymystä, kommenttia ja toivetta.

Asiakkaiden yhteydenotot jakautuvat kolmeen pääryhmään: opinnäyteprosessiin liittyvät viestit, väitöskirjojen julkaisemiseen ja väitöstietojen keräämiseen liittyvät viestit sekä digitaalista arkistoa koskevat viestit.

Digitaalisen opinnäytteen polku

Tietoasintuntija Jussi Piipponen neuvoo opiskelijoita Meilahden kampuspäivässä
Opiskelijoita neuvotaan Meilahden kampuspäivässä

Suurin osa Helsingin yliopistossa kirjoitettavista pro graduista jätetään, käsitellään, arvioidaan ja säilytetään digitaalisena E-thesis-palvelun avulla. Lisäksi muutamat yliopiston tiedekunnista käyttävät järjestelmää kandidaatintutkielmien käsittelemiseen. Helsingin yliopiston kirjasto sekä opetus- ja opiskelipalvelut (OPA) ylläpitävät yhdessä E-thesiksen digigradu- ja digikandiprosesseja ja antavat tukea järjestelmän käytössä.

Vuoden 2017 aikana järjestelmässä käsiteltiin noin 2300 gradua ja noin 700 kandidaatintutkielmaa. Tuelle on tarpeensa, vaikka useimmissa tapauksissa opinnäytteen käsittely sujuu ongelmitta. Digigradu- ja kandiprosesseihin liittyviä kysymyksiä tulee kirjastoon niin opinnäytteitä jättäviltä ja jättäneiltä opiskelijoilta, opinnäytteitä arvioivilta opettajilta kuin opinnäytteiden käsittelyä hallinnoivilta opintotoimistojen työntekijöitä.

Tyypillisiä yhteydenottoja ovat opiskelijoiden kysymykset tarkastuksen etenemisestä. Myös gradun jättöön voi liittyä ongelmia. Opinnäytteiden tarkastajat puolestaan tarvitsevat usein apua arvioitavien opinnäytteiden paikallistamisessa. Lisäksi teknisesti hankalimmat opiskelijapalvelujen ongelmatilanteista ohjautuvat kirjaston selvitettäviksi.

Väitöskirjasta tiedeviestinnäksi E-Thesiksessä

Kaikki Helsingin yliopiston noin 500 vuotuisesta väittelijästä käyttävät kirjaston tuottamaa palvelua. Kirjasto ylläpitää väitöstietolomaketta, jonka avulla kerätään kaikkien väitöstilaisuuksien ja väitöskirjojen tiedot. Kirjasto saa lomakkeen avulla väitöskokoelman kuvailutiedot. Yliopiston viestintä puolestaan käyttää tietoa väitöstiedotteiden pohjana. Lähes kaikki väitöskirjat julkaistaan myös digitaalisessa arkistossa Heldassa.

Väitöskirjaprosessiin liittyvät kysymykset ovat hyvin merkittävä osa Heldan ja E-Thesiksen palveluosoitteeseen saapuvista yhteydenotoista. Toistuvia väittelijöiden lähettämiä kysymyksiä ovat esimerkiksi väitöskirjan julkaisemisen aikatauluun liittyvät tiedustelut.

Säilytys- ja jakelualusta digitaalisille julkaisuille

Digitaalisessa arkistossa Heldassa on opinnäytteiden ja yliopiston tutkimustietojärjestelmän kautta tallennettujen avoimien tutkimusjulkaisujen lisäksi myös muuta aineistoa. Yliopiston yksiköillä on muun muassa omia julkaisusarjojaan, joille halutaan tarjota Heldassa pysyvä digitaalinen julkaisu- ja säilytyspaikka. Myös näihin julkaisuihin liittyviä kysymyksiä ja toiveita selvitetään kirjastossa.

Kirjasto tarjoaa digiarkistopalvelua myös useille sopimusasiakkailleen, kuten yliopiston ulkopuolisille tutkimuslaitoksille ja julkishallinnon organisaatioille. Sopimusasiakkaiden kysymyksiin vastataan niin ikään kirjaston asiantuntijoiden voimin palveluosoitteissa.

Come and work with your data management plan! Spring 2018 DMPTuuli workshops

In the workshops, we will concentrate on the best practices of research data management and hands-on training of data management planning (DMP). During the workshop, we go through the Academy of Finland’s current DMP template.

Events are open and free of charge for all UH students, researchers and staff members.

DMPTuuli workshops / Spring 2018

City Centre Campus
DMPTuuli workshops in the 5th floor IT class of Kaisa house (5057)

Friday 6.4.2018, 12 pm-2 pm
Monday 9.4.2018, 10 am-12 pm
Wednesday 11.4.2018, 10 am-12 pm
Tuesday 17.4.2018, 2 pm-4 pm

Enrollments:  https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/87929/lomake.html

Viikki Campus
DMPTuuli workshops at Infocenter Korona, Viikinkaari 11 A, class 139

Wednesday 11.4.2018, 2-4 pm
Thursday 19.4.2018, 10-12 am
Wednesday 25.4.2018, 2-4 pm

Please bring your own laptop!

Enrollments: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/88219/lomake.html

Kumpula Campus
DMPTuuli workshops at Kumpula campus library, G108b

Thursday 12.4.2018, 10-12 am
Friday 20.4.2018, 2-4 pm
Enrollments: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/88219/lomake.html

Meilahti Campus
DMPTuuli workshops at Terkko Health Hub (Haartmaninkatu 4), PC-classroom, 1st floor

Wednesday 9.5.2018, 1-3 pm

Enrollments: https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/88383/lomake.html

The primary language of the workshop will be English. Help and instructions are also available in Finnish.

NB! If this is the first time you are writing a DMP or otherwise new to these issues, it is recommended that you start with the RDM basics lecture or otherwise acquaint yourself with the basic terminology and DMPTuuli. The DMPs are drafted with DMPTuuli (https://www.dmptuuli.fi/). Please, sing up for DMPTuuli account in advance!

The workshops are organized by the University of Helsinki DataSupport. Further help in research data management is provided by the University of Helsinki DataSupport via email at datasupport@helsinki.fi or phone: 02 941 23000 (in use only during the Academy of Finland’s September call)

More information about the RDM, DMP and the events (RDM basics, DMPTuuli workshops) in DataSupport ResearchGuide: http://libraryguides.helsinki.fi/rdm/dmp

Koekäyttö 6.5.2018 asti: kokeile e-kirjojen lukemista VitalSource Bridge -palvelussa

kuvituskuvana koekäyttölogo

 

 

 

 

Nyt voit kokeilla VitalSource Bridge -e-kirja-alustaa, jolla käytettävissäsi on tusina eri alojen kurssikirjaa 4. opetusperiodin loppuun saakka.

VitalSource Bridge -palvelussa on seuraavat Pearsonin kustantamat kirjat:

 • Biology: a Global Approach 11th ed. / Campbell, Neil A.; Reece, Jane B.
 • Computer Networking: A Top-Down Approach 7th ed. / Kurose, James F.; Ross, Keith W.
 • Computer Organization and Architecture: Designing for Performance 10th ed. / Stallings, William; Jesshope, Chris; Zeno, Peter
 • Concepts of Genetics 11th ed. / Klug, William S.; Cummings, Michael R.; Spencer, Charlotte; Palladino, Michael
 • Digital Marketing 6th ed. / Chaffey, Dave; Ellis-Chadwick, Fiona
 • Essential Organic Chemistry 3rd ed. / Bruice, Paula Yurkanis
 • Fundamentals of Database Systems 7th ed. / Elmasri, Ramez; Navathe, Sham
 • International Economics: Theory and Policy, Global Edition 11th ed. / Krugman, Paul R.
 • Introduction to Econometrics 3rd ed. / Stock, James H.; Watson, Mark W.
 • Microeconomics: Theory and Applications with Calculus 4th ed. / Perloff, Jeffrey M.
 • Public Speaking: an Audience-centered Approach 10th ed. / Beebe, Steven A.
 • Using Multivariate Statistics 6th ed. / Tabachnick, Barbara G. ; Fidell, Linda S.

Pääset lukemaan kirjoja ilman oman tilin luomista, mutta se mahdollistaa merkintöjen tekemisen ja säilyttämisen sekä offline-sovelluksen lataamisen.

Kerro käyttökokemuksestasi tällä uudella alustalla. Palautetta voit antaa osoitteeseen e-library@helsinki.fi