Uutuuskirjoja Terkossa 04 / 2013

 

Gastroenterologia ja hepatologia / toimittajat: Martti Färkkilä, Helena Isoniemi, Katri Kaukinen, Pauli Puolakkainen

”Lääketieteellinen kehitys maha-suolikanavan sairauksien tutkimuksessa ja hoidossa on viime vuosina ollut nopeaa. Myös tautikirjomme on muuttunut: helikobakteeripositiivinen ulkustauti on yhä harvinaisempi, mutta tulehdukselliset suolistosairaudet ovat lisääntyneet voimakkaasti. Sairastuvuus ja kuolleisuus maksakirroosiin ovat Suomessa Euroopan huippua. Kirroosisairastuvuuden myötä myös maksasyöpä lisääntyy voimakkaasti. Väestön ikääntyminen lisää kaikkia maha-suolikanavan syöpiä ja asettaa diagnostiikalle, seulonnalle ja hoidolle uusia haasteita.

Uudistetun kirjan sisältö on kokonaisuudessaan päivitetty ja etenkin maksasairauksien ja tulehduksellisten suolistosairauksien käsittelyä on laajennettu.  Mukana on lukuisia uusia artikkeleita, mm. Lihavuuskirurgia,  Suolensiirto ja Systeemisairaudet ja maksa.  Kirja jakautuu kahteen osaan, joista ensimmäisessä käsitellään maha-suolikanavan oireita sekä diagnostiikka- ja päivystysongelmia. Toisessa osassa käydään systemaattisesti läpi GI-kanavan sairaudet, diagnostiikka ja ajantasainen suomalainen hoitokäytäntö ja samoin maksasairaudet. Kirjan luettavuutta on parannettu runsailla taulukoilla ja kuvituksella sekä hoitokaavioilla.

Gastroenterologia ja hepatologia -oppikirja on tarkoitettu laajalle lukijakunnalle opiskelijoista erikoislääkäreihin. Selkeine hoito-ohjeineen se tarjoaa tietoa myös muiden erikoisalojen edustajille ja gastroenterologisten potilaiden hoitoon osallistuvalle hoitohenkilökunnalle.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Sosiaali- ja terveydenhuoltolainsäädäntö 2013 / toimittaja: Tuomas Kokkonen

”Sosiaali- ja terveydenhuoltolainsäädäntö 2013 -teokseen on koottu kattavasti alan keskeinen lainsäädäntö ajantasaisena. Teoksen käyttöä helpottaa laaja asiahakemisto.

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskeva jakso on jaettu seitsemään alaosastoon:
* Sosiaaliturva
* Sosiaalihuolto ja -palvelut
* Kuntoutus
* Terveystoimi
* Lääkkeet ja lääketieteelliset tutkimukset
* Alkoholi, huumausaineet ja tupakointi
* Viranomaiset, rahoitus ja henkilöstö.

Lisäksi mukana on Suomen Laki I:n, II:n ja III:n muissa osastoissa olevia sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyviä säädöksiä sekä säädöksiä, jotka ovat lakikirjoissa viitteinä.

Vuoden 2013 painoksessa on mukana uusi vanhuspalvelulaki ja 1.9.2013 voimaan tuleva uusi biopankkilaki sekä siihen liittyvät muutokset muussa lainsäädännössä. Lisäksi teoksessa on huomioitu kansaneläkelain ja takuueläkelain muutokset. Myös lapsilisälakiin, sairausvakuutuslakiin ja vammaisetuuksista annettuun lakiin on tullut muutoksia. ”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Eläkeikäisen väestön terveyskäyttäytyminen ja terveys keväällä 2011 ja niiden muutokset 1993-2011 = Health behaviour and health among the Finnish elderly, Spring 2011, with trends 1993-2011 / Anna-Leena Holstila, Satu Helakorpi, Antti Uutela

”Raportissa esitetään Eläkeikäisen väestön terveyskäyttäytyminen ja terveys (EVTK)-tutkimuksen tulokset keväältä 2011. Tulokset muodostavat koko maan 65 84-vuotiasta väestöä kuvaavan aikasarjan, jonka luvut ovat keskenään vertailukelpoisia vuodesta 1993 alkaen. Raportin tekstiosassa kartoitetaan eläkeikäisen väestön terveyskäyttäytymisen ja terveyden pitkän ja lyhyen aikavälin muutoksia mm. tupakoinnissa, ruokatottumuksissa, alkoholin käytössä, liikunnan harrastamisessa ja toimintakyvyssä.

This report presents results from the Health Behaviour and Health among the Finnish Elderly survey of spring 2011. The results are comparable to the results of previous years surveys, from 1993 onwards. The purpose is to obtain information on the current health behaviour and health of the elderly population and on long- and short-term changes. The survey examines key aspects of health behaviour and health such as smoking, food habits, alcohol consumption, physical activity and functional ability. The tables are also given in English.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Neutropenia / editor Christoph Klein ; consulting editors George P. Canellos, Nancy Berliner

“This issue of Hematology/Oncology Clinics is guest edited by Dr. Christoph Klein and focuses on the topic of Neutropenia. Article titles include: Homeostasis and migration of neutrophil granulocytes,Granulocyte-colony Stimulating Factor (G-CSF) receptor signaling,New Granulocyte-colony Stimulating Factor (G-CSF) Receptor Signaling Pathways ,Neutrophil elastase (ELANE) – Genetics and Pathophysiology,Autosomal recessive variants of Severe congenital neutropenia (SCN),Leukocyte Adhesion Deficiency (LAD), and Genotype-phenotype correlations in Severe congenital neutropenia (SCN).”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Impact of genetic targets on cancer therapy / edited by Wafik S El-Deiry

  • Comprehensive coverage how genetic targets impacts cancer therapy over a full spectrum of different cancers
  • Contributors are top experts on their topics
  • An emerging trend in cancer is an interest in the impact of genetic targets to current cancer therapies

“The volume provides a forum for original peer-reviewed short communications, full-length research and review articles on new research findings and developments on the topic of genetic targets on cancer therapies. As the field is highly important it requires co-operation between research communities from all over the world to share their knowledge and experience in order to move the field forward. Each chapter includes a discussion of the impact of the tumor microenvironment and cancer stem cells and cover current knowledge in this area as it pertains to the disease, including emerging therapy targeting the microenvironment and/or cancer stem cells.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Progress in motor control : neural, computational and dynamic approaches / edited by Michael J. Richardson, Michael A. Riley, Kevin Shockley

“This volume is the most recent installment of the Progress in Motor Control series. It contains contributions based on presentations by invited speakers at the Progress in Motor Control VIII meeting held in Cincinnati, OH, USA in July, 2011. Progress in Motor Control is the official scientific meeting of the International Society of Motor Control (ISMC). The Progress in Motor Control VIII meeting, and consequently this volume, provide a broad perspective on the latest research on motor control in humans and other species.”

Saatavuus Helka-tietokannassa