Uutuuskirjoja Terkossa 06 / 2013

 

Simulaatio-oppiminen terveydenhuollossa / toim. Per Rosenberg et al.

”Simulaatiokoulutusta annetaan yhä enemmän ammattikorkeakouluissa, sairaaloissa ja yliopistoissa. Opetus perustuu tärkeään eettiseen ja potilasturvallisuuden periaatteeseen: potilaalla ei pidä harjoitella. Simulaatio-oppiminen terveydenhuollossa on ensimmäinen suomenkielinen simulaatiokoulutuksen oppi- ja käsikirja. Siinä kerrotaan muun muassa, millaista on oppiminen yleensä ja mitä on simulaatio-oppiminen, millaisia ovat sen opetuksen ja oppimisen periaatteet, miten simulaatioharjoituksia toteutetaan ja laitteita hankitaan. Kirja tarjoaa tukea simulaatiokoulutuksen suunnitteluun ja toteutukseen. Teos on tarkoitettu sekä terveydenhuollon ammattilaisille että opiskelijoille. Simulaatiokouluttajat voivat käyttää sitä käsikirjana, ja se sopii hyvin oppikirjaksi. Simulaatiokoulutusta suunnittelevien tai jo käyttävien yksiköiden on hyödyllistä hankkia teos koulutukseensa oppi- ja käsikirjaksi.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Kansanterveystiede

 

Kansanterveystiede / Jussi Kauhanen … [et al.]. ; 4. uud. p.

”Kansanterveystiede-kirja antaa kattavan kuvan kansanterveystieteen kehityksestä, sen nykyisistä paikallisista ja globaaleista haasteista sekä tulevaisuuden näkymistä. Kirja käsittelee terveyskysymyksiä tautiepidemioiden liikkeistä ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksiin ja terveyden edistämiseen. Kirjan loppuosa syventää modernin kansanterveystieteen keskeisiä teemoja.

Teos on tarkoitettu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, opettajille ja opiskelijoille sekä kaikille laaja-alaisesti terveydestä kiinnostuneille. Kansanterveystiedettä tarvitaan kunnan terveyspalveluissa, kliinisen lääketieteen ja muiden terveystieteiden kehittämisessä, hyvinvointitutkimuksessa, yhdyskuntasuunnittelussa ja kansainvälisessä yhteistyössä.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

Mielenterveyden psykologia / Timo Toivio, Esa Nordling. ; 3. uud. p.

”Mielenterveys ja varsinkin sen järkkyminen koskettaa muitakin kuin sairastunutta. Mielenterveyden arvioiminen on hankalaa, sillä se vaihtelee samalla tavoin kuin muukin terveydentila. Mielenterveyttä ei voi mitata kuten ruumiin lämpöä, sillä mielenterveys on suhteellista ja ihminen joutuu itse määrittelemään mielenterveytensä tilan.

Joihinkin mielen sairauksiin liittyy sairaudentunteen puuttuminen. Sairastuneen läheisten rooli on tärkeä, jotta avun tarve huomataan ja ongelmien kärjistyminen ehkäistään. Tämän vuoksi olisi tärkeää, että kaikilla on riittävä tietopohja mielenterveysasioista ja myös rohkeus ottaa puheeksi hoidon tarve silloin, kun on epäiltävissä, että läheisen mielenterveys järkkyy.

Erityisen tärkeää mielenterveyden horjumisen tunnistaminen on kaikille, jotka toimivat hoitoalalla. Ongelmat jäävät usein terveydenhoitojärjestelmässämme somaattisten oireiden alta huomaamatta.

Mielenterveyden psykologia on kattava, nykyaikainen oppikirja mielenterveydestä sekä siitä, kuinka kliinisen psykologian avulla mielenterveyden horjuminen on ymmärrettävissä, havaittavissa, tutkittavissa ja autettavissa. Kirjassa käsitellään myös ennältäehkäisevää mielenterveystyötä ja kuntoutusta, sekä toimivia hoitomenetelmiä.

Kirjan tekijät ovat kokeneita kliinisiä psykologeja, joilla on pitkä opetusura.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Irti masennuksesta

 

Irti masennuksesta / Jan-Henry Stenberg et al.

”Irti masennuksesta esittelee itsehoito-ohjelman, jonka avulla voi nousta ylös masennuksen kuopasta. Kirja perustuu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kehitettyyn verkkoterapiaan, joka tarjoaa kohdennettua etähoitoa mielenterveyden häiriöihin. Se pohjautuu kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan, joka on yksi tehokkaimmista ja tutkituimmista masennuksen hoitotavoista.

Irti masennuksesta sisältää kognitiivisten menetelmien ja käyttäytymisen aktivoinnin lisäksi luotettavaa ja tutkittua tietoa masennuksesta ja sen hoidosta ja mielialaan vaikuttamisesta. Sen opastavan ja helppokäyttöisen itsehoito-ohjelman avulla voi opetella ongelmanratkaisukeinoja, saada ohjeita ja tietoa terveellisistä elämäntavoista ja unesta, harjoitella sosiaalisia taitoja sekä tehdä rentoutusharjoituksia. Tämän kirjan neuvoja voi turvallisesti kokeilla kotona!”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Irti ahminnasta

 

Irti ahminnasta : kohti tasapainoista suhdetta ruokaan / Anna Keski-Rahkonen, Katarina Meskanen, Minna Nalbantoglu (toim.).

”Onko sinun vaikea hallita syömistäsi?

Kärsitkö ahminnasta?

Jos perhepitsat, irtokarkkisäkit ja jättisipsipussit aiheuttavat tuskaa, kirja Irti ahminnasta – Kohti tasapainoista suhdetta ruokaan auttaa. Sen käytännölliset ja selkeät harjoitukset palauttavat ahminnaksi karkailevan syömisen hallintaan.

Vaikka noin kolme prosenttia aikuisista kamppailee toistuvina ahmintoina ilmenevien syömisongelmien kanssa, terveydenhuollon piiristä on usein vaikea saada asiantuntevaa apua. Elintärkeä ruoka, joka voisi olla ilon ja mielihyvän lähde, muuttuu ruokaa ahmivalle tuskaisen himon ja ahdistuksen aiheuttajaksi. Myös painonhallinta muuttuu painajaiseksi.

Irti ahminnasta on itsehoito-ohjelma, joka auttaa saamaan syömisen hallintaan askel askeleelta. Askeleet perustuvat kognitiivis-behavioraaliseen teoriaan, jonka toimivuudesta ahmintahäiriön hoidossa on runsaasti tutkimusnäyttöä. Myös hyväksyvän, tietoisen läsnäolon (mindfulness) menetelmät ovat kirjassa mukana. Opas antaa eväitä myös ahmintoja ylläpitävien tekijöiden muuttamiseen – siihen, miten ahmimishäiriöt voidaan pitää poissa pysyvästi.

Kirja on tarkoitettu paitsi ahmijoille ja heidän läheisilleen myös terveydenhuollon ammattilaisille esimerkiksi työterveyshuollossa ja terveyskeskuksissa.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Viimeinen pisara

 

Viimeinen pisara : toipumisen avaimet : tietoa alkoholismista ja läheisriippuvuudesta / Mika Arramies, Tuulikki Hakkarainen.

“Tämä kirja on parasta, mitä olen lukenut suomen kielellä alkoholismista ja sen hoidosta. Kirjan ehkä merkittävin anti on useimmille arvoituksellisen alkoholismisairauden määrittely. Kun kirjan ajatukset saavat ilmaa siipiensä alle ja konkretisoituvat, sillä tulee olemaan suuri kansanterveydellinen ja -taloudellinen merkitys.” TM Hannu Savolainen, Minnesota-mallisen hoitotyön asiantuntija sekä alkoholismia ja sen hoitoa käsittelevän kirjallisuuden tuntija ja suomentaja.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

Ruuhkataidot : iloa vanhemmuuteen / Kaisla Joutsenniemi ja Veera Mustonen.

”Tuntuuko elämä pikkulasten kanssa työleiriltä?

Vaivaako sinua syyllisyys vanhemmuuteen liittyvien ristiriitaisten odotusten keskellä?

Kärsitkö ruuhkasta, kun perhe, työ ja omat tarpeet vetävät eri suuntiin?

Työelämässä yksilöitä tuetaan palautteen, lämpimien lounaiden ja tyky-päivien avulla, mutta kotona odottaa siivous-, ruokkimis- ja hoivasavotta vailla perheen ulkopuolista tukea. Aikataulujen, perhelogistiikan ja kokonaistyömäärän hallitsemisen paineissa Ruuhkataidot auttaa tuomaan vanhemmuuteen ja perheeseen sitä rakkautta, yhdessäoloa ja seikkailua, mitä ne parhaimmillaan voivat antaa.

Kirja tarjoaa kymmenen ruuhkataidon ohjelman, jonka avulla vanhemmat saavat arjen sujumaan. Lukuisat käytännön harjoitukset kannustavat vanhempia kehittämään ajattelu-, tunne- ja vuorovaikutustaitojaan ja toimimaan aktiivisesti omien arvojensa mukaisesti. Tavoitteena on hyvän elämän polku, jonka kulkemisessa uudet taidot auttavat.

Ruuhkataidot perustuu kognitiivis-behavioristiseen terapiaan, jota lääkäri Kaisla Joutsenniemi ja kognitiotieteilijä Veera Mustonen ovat soveltaneet omien kokemustensa ja kehittämänsä valmennusohjelman pohjalta. Kirja auttaa vanhempia tunteiden ja ajattelun käsittelyssä, omien vahvuuksien löytämisessä ja käytännön ratkaisuissa. Harjoituksista saa parhaan hyödyn yhteistyössä puolison tai ystävien kanssa. Ruuhkataidot soveltuu myös ammattilaisten lisämateriaaliksi esimerkiksi neuvoloissa ja perheterapiassa.
Hyvinvoivat vanhemmat kasvattavat hyvinvoivia lapsia!”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

Hoitotyön vuosikirja 2013 : sairaanhoitaja & lääkehoito / Iiri Ranta (toim.)

”Millaista lääkehoidon osaamista sairaanhoitajalta vaaditaan?
Mitä lainsäädäntö sanoo sairaanhoitajan tehtävistä ja vastuusta lääkehoidossa?
Saako sairaanhoitaja määrätä lääkkeitä ja millaisin edellytyksin?
Miten potilasta ohjataan lääkehoidossa?
Miten ravinnon ja lääkkeiden yhteisvaikutus otetaan huomioon?

Turvallinen, tehokas ja tarkoituksenmukainen lääkehoito on olennainen osa sairaanhoitajan työtehtäviä. Lääkehoito perustuu tietoon ja taitoon sekä kykyyn tehdä päätöksiä erilaisissa hoitotyön toimintaympäristöissä.

Uutuusteos tarjoaa ajankohtaista ja monipuolista tietoa lääkehoidon osaamisvaatimuksista. Siinä on artikkeleita sairaanhoitajan lääkehoidon tehtävistä kuten kirjaamisesta ja potilasohjauksesta sekä lääkehoidon erityiskysymyksistä kuten rokottamisesta, lääkkeiden väärinkäytöstä ja itsehoitovalmisteista.

Sairaanhoitaja ja lääkehoito, Hoitotyön vuosikirja 2013 soveltuu tietolähteeksi ja innostajaksi niin opiskelijoille kuin terveydenhuollon ammattilaisille. Kirja kertoo, mikä hoitotyössä on tärkeää juuri nyt.

Teoksen kirjoittajat ovat alansa monipuolisia asiantuntijoita, kehittäjiä ja uranuurtajia.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Suomalaisten sairaudet

 

Suomalaisten sairaudet / Tiina K. M. Jaatinen, Jari Raudasoja.

”Kirjassa kuvataan yleisimmät suomalaisten sairaudet ja niiden hoito Käypä hoito -suositusten mukaan. Lisäksi teoksessa esitellään yleisimmät tautiryhmät ja käsitellään muun muassa terveyden edistämistä sekä lasten ja vanhusten tauteja. Mukana on myös kuvaus lääkärin vastaanoton vaiheista.Sisällön käsittelyssä on kiinnitetty erityistä huomiota lähihoitajan työssään kohtaamiin asioihin. Kun lähihoitaja itse ymmärtää tarpeeksi kansansairauksista, hän pystyy myös paremmin tukemaan hoitotyössä kohtaamiaan ihmisiä.Lukujen alkuun on sijoitettu anatomian ja fysiologian tiivistelmä, jonka avulla sairauksia voi ymmärtää syvällisemmin. Sairauksiin ja niiden hoitoon liittyvät tapausesimerkit tehtävineen auttavat niin ikään opiskelijaa sisäistämään luvuissa käsiteltyjä asioita.Tämä Kansamme taudit -kirjan tekijöiden uusi kansansairauksien perusteiden käsikirja on tarkoitettu erityisesti lähihoitajaopintoihin.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Lääkehoidon käsikirja

 

Lääkehoidon käsikirja / Susanna Saano, Minna Taam-Ukkonen

”Lääkehoidon käsikirjan lähtökohtina ovat sairaanhoitajien lääkehoidon osaamisvaatimukset, sairaanhoitajakoulutuksen opetussuunnitelmat ja STM:n Turvallinen lääkehoito -opas. Kirjan antaa lääkehoitoa toteuttaville sairaanhoitajille perusteet lääkehoidon juridiseen, eettiseen, teoreettiseen, kliiniseen ja päätöksenteon osaamiseen. Lääkeaineiden ja niiden vaikutusten lisäksi keskeisiä teemoja ovat lääkehoidon suunnittelu ja toteuttaminen, lääkehoidon vaikutusten arviointi, dokumentointi, vuorovaikutus, moniammatillinen yhteistyö, tiedonhaku ja lääkelaskenta. Kirjassa oppimista tuetaan sitomalla teoria kliiniseen työhön potilasesimerkkien ja tehtävien avulla. Kattavat taulukot ja kokonaisuutta hahmottavat kuvat auttavat muistamista. Jokaisen luvun alkuun on koottu miellekarttaa, joka auttaa lukijaa hahmottamaan kunkin luvun kokonaisuuden. Lukujen loppuun on koottu keskeiset asiat tiivistelmiksi.Teos soveltuu sairaanhoitajien, terveydenhoitajien, kätilöiden ja ensihoitajien lääkehoidon koulutukseen sekä ammatilliseen täydennyskoulutukseen esimerkiksi rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden saaville sairaanhoitajille.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Kehittyvä kotihoito

 

Kehittyvä kotihoito / Eija-Riitta Ikonen ; 3. uud. p.

”Kunnat kehittävät sosiaali- ja terveyshuollon palvelujaan vastaamaan ikääntyvän väestön tarpeisiin. Yhä useammassa kunnassa kotipalvelu ja kotisairaanhoito on yhdistetty kotihoidoksi. Millaisia vaatimuksia tämä asettaa työntekijöille ja miten kotihoito kehittyy?Kehittyvä kotihoito on lähihoitajaksi tai sairaanhoitajaksi opiskelevalle suunnattu oppikirja ja oiva käsikirja jo työssä toimiville. Kirjassa esitellään yksityiskohtaisesti kotihoidon asiakasryhmät sekä kotihoidon erilaiset palvelut. Teos antaa valmiuksia myös kotihoidon kehittämiseen, kotisaattohoitoon sekä ravitsemuksen ja lääkehoidon seurantaan.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Kuntouttava lähihoito

 

Kuntouttava lähihoito / Annukka Suvikas, Leena Laurell, Pia Nordman. ; 7. uud. p.

”Kuntouttava lähihoito kertoo kuntoutuksen perusteista, palvelujärjestelmästä, asiakkaista ja kuntoutumisen edistämisestä. Kirjan punaisena lankana kulkevat vuorovaikutuksellinen toiminta, toimintakyvyn arviointi ja kuntoutumisen edistäminen lähihoitajan työssä.Kirjan ensimmäisessä osassa käsitellään kuntoutumisen käsitettä, ammatillisen toiminnan periaatteita ja kuntoutumista prosessina. Toinen osa keskittyy muun muassa päivähoidossa olevien lasten, vammaisten, vanhusten, mielenterveyskuntoutujien ja päihdeasiakkaiden kuntouttamiseen liittyviin erityiskysymyksiin.Kirjan seitemännessä, uudistetussa painoksessa on otettu mukaan lähihoitajan työhön vaikuttavat lakimuutokset esimerkiksi perusopetuslaissa ja vanhuspalvelulaissa. Lähihoitajan yhä keskeisempi osaamisalue on toimintakyvyn arvioiminen, joten siihen liittyviä asioita on uudistettu esimerkiksi vanhusten kuntoutuksen sisällöissä.Teos on suunnattu ammatilliseen peruskoulutukseen.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Ensihoito

 

Ensihoito / toim. Markku Kuisma … [et al.]. ; 3. uud. p.

”Ensihoito on suomalaisten asiantuntijoiden kirjoittama ensihoidon hoitotason oppikirja. Kirjassa keskitytään ihmisen terveyden ja elämän kannalta merkittävimpiin ensihoitoa vaativiin tilanteisiin yhdistämällä lääke- ja hoitotieteellinen tietoperusta. Kirja on täysin uudistettu ja päivitetty laitos edeltäjästään Uusi ensihoidon käsikirja. Kirjan kaikki luvut on uudistettu ja tarkistettu ja hoito-ohjeet päivitetty vastaamaan alan viimeisintä tutkimustietoa. Täysin uusia kokonaisuuksia ovat sähkötapaturmat, poliisijohtoiset ensihoidon erityistilanteet ja säteilyonnettomuudet.Kirjan ensisijaisena kohderyhmänä ovat ammattikorkeakouluissa ensihoitajatutkintoa suorittavat opiskelijat, hoitotason sairaankuljetuksessa toimiva henkilöstö, ensihoitolääkärit sekä ensihoidon vastuulääkärit. Kirja soveltuu oppimateriaaliksi kaikille ensihoidon opintoja suorittaville sekä ensihoidossa ja hätäkeskuksissa.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

Cancer : principles and practice of oncology / authors: Vincent T DeVita Jr., Theodore S. Lawrence, Steven A. Rosenberg ; 9th ed.

Cancer: Principles and Practice of Oncology has been acclaimed by the worldwide medical community as the standard-setting oncology reference. Its primary goal is to present the practicing oncologist with the practical as well as cutting-edge information needed to ensure the best possible care for each individual patient. The hallmark of this book from its inception and a major reason it has gained worldwide acceptance as the definitive source of cancer information has been its approach to the treatment of cancer patients by stage of presentation with a tightly coordinated description of the role of each treatment modality in the care of individual patients. To ensure a balance multidisciplinary approach, a surgeon, a medical oncologist, and a radiation oncologist author each of the major treatment chapters. Each of the major treatment sections is preceded by an updated, brief chapter describing the molecular biology of that cancer and the prospects this new information holds for the improved management of cancer patients. Greater emphasis has been given in recent editions to the increasing importance of molecular biology and cancer screening and prevention, as well as palliative care, supportive oncology and quality of life issues.

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

Nasopharyngeal carcinoma : keys for translational medicine and biology / edited by Pierre Busson.

“This volume intends to contribute to “translational medicine and biology”. By this, we mean a bi-directional process whose aim is to develop knowledge from basic science towards diagnostic and therapeutic applications and reciprocally to raise new questions for basic scientists. One general requirement for translational research is to establish a multidisciplinary knowledge base shared by the actors of various specialties. This is precisely the aim of the 12 chapters of this book. It will be useful for scientists, including PhD students, who want to become more familiar with the main concepts of NPC pathology, medical imaging and current therapeutics. Conversely, medical doctors who want to update their knowledge of NPC biology will benefit from chapters on viral and cellular oncogenesis and various aspects of host-tumor interactions.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

Geriatric dermatology / editors David R. Thomas, Nicole M. Burkemper.

“This issue of Clinics in Geriatric Medicine features expert clinical reviews on Geriatric Dermatology which includes current information on topics such as diagnosis and management of bullous disease, common skin cancers in older adults, psoriasis, management of pressure ulcers, management of venous stasis disease, approach to diabetic and vascular ulcers, diagnosis and management of soft tissue infections, cutaneous fungal infections in older adults, mangagment of scabies and generalized pruritus, herpes zoster and other herpes infections, and adverse drug effects in aging skin.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

Blunt trauma injuries in the athlete / editor Thomas M. Deberardino

“The issue will include papers on several of the most common blunt trauma injuries, including muscle contusions, genitourinary injuries, splenic and liver injuries, and trauma to the head (concussions). Although some of the topics in the proposed table of contents have been touched upon in recent years, it has been an exceptionally long time since an overview issue like this has been published. It will provide some much needed coverage for integration in Clinical Key.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

Head, eyes, ears, nose, and throat emergencies / editors Alisa M. Gibson, Kip R. Benko

“This issue of Emergency Medicine Clinics guest edited by Drs. Alisa Gibson and Kip Benko focuses on Head, Eyes, Ears, Nose, and Throat emergencies. It features article topics such as: Inflammatory/infectious ophthomology, Eye trauma and other catastrophes, Facial fractures, Mandible fractures and dental trauma, Facial wound management, Ear, Sore throat, Oral lesions, and Salivary gland pathology.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

Chronic lymphocytic leukemia / editor Jennifer R. Brown

“This issue of Hematology/Oncology Clinics is edited by Dr. Jennifer Brown and focuses on Chronic Lymphocytic Leukemia. Article topics include: What Have Recent Genomic Advances Taught us About CLL?, Biology of CLL in Different Microenvironments,What is the Significance of Stereotyped BCRs in CLL?, Understanding Immunodeficiency in CLL, MBL vs CLL: How Important is the Distinction?, Risk Stratification of CLL in 2012, Minimal Residual Disease Measurement in CLL, The BTK Inhibitor PCI-32765 in CLL, and Evolving Role of Stem Cell Transplantation in CLL.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

Rheumatic rarities / editor Jonathan Kay

“Guest edited by Jonathan Kay, this issue of Rheumatic Disease Clinics will cover the latest research and evidence surrounding the diagnosis, treatment and management of rarely seen rheumatic diseases.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

Diagnosis, evaluation, and treatment of non-muscle invasive bladder cancer / editor Sam S. Chang

“Of the three types of bladder cancer, Non-Muscle Invasive Bladder Cancer (NMIBC) is the most common form and is diagnosed in over 70% of cases. This issue of the Urologic Clinics focuses on NMIBC and includes articles on periopertive chemotherapy, office fulguration, TURBT, surveillance strategies, and radiation therapy in type-1 tumors.”

Saatavuus Helka-tietokannassa