Uutuuskirjoja Terkossa 03 / 2014

 

 

Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia / päätoimittajat: Olavi Pelkonen, Heikki Ruskoaho ; toimittajat: Jukka Hakkola … [et al.] ; 4. uud. p.

Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia -kirja perehdyttää lääkeaineiden ja muiden kemiallisten aineiden vaikutusmekanismeihin ja vaikutuksiin. Kirjassa esitellään laajasti elimistön säätelyjärjestelmiä ja sairauksien patofysiologiaa. Lääkeaineita koskevan tiedon omaksuminen ja soveltaminen helpottuu, kun tiedot sairauden etiologiasta, mekanismeista ja oireista yhdistyvät farmakodynamiikan perusteisiin.

Lääkeaineita koskevissa luvuissa käsitellään sairauskohtaisesti lääkkeiden käyttöaiheita ja haittoja. Teos tukee lääkkeiden tarkoituksenmukaista, oikeaa ja turvallista käyttöä.

Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia -kirjan neljännen painoksen sisältö on kauttaaltaan uudistettu ja ajantasaistettu. Kirjassa käsitellään uusimpia ja vasta markkinoille tulossa olevia lääkeaineita sekä entistä kattavammin niitä lääkeaineita ja hoitomuotoja, joiden merkitys on viime vuosina lisääntynyt.

Perusasiat esitetään havainnollisesti, erityisesti lääkeaineryhmiä ja yksittäisiä lääkeaineita käsitteleviä lukuja on selkeytetty helpottamaan keskeisten asioiden omaksumista. Monipuolinen nelivärinen kuvitus tukee asioiden ymmärtämistä. Uudistetun rakenteen myötä teos palvelee aiempaa paremmin oppikirjana sekä käytännön työn käsikirjana.

Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia on laadittu käsi- ja oppikirjaksi lääkäreille, kaikille terveydenhuoltoalalla ja lääketeollisuudessa työskenteleville sekä alan opiskelijoille.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

Hoidanko oikein? : eettinen kuormitus hoito- ja hoivatyössä / Gustaf Molander.

”Hoito- ja hoivatyön tekijät joutuvat usein tilanteisiin, joissa he kokevat, etteivät voi tehdä työtään riittävän hyvin eikä mikään toimintatapa ole kyllin hyvä. Työ käy raskaaksi, jos siinä herää toistuvasti omantunnontuskia. Kuinka painavaa eettistä kuormaa sinä kannat työssäsi?

Tässä kirjassa hoito- ja hoiva-alan eri ammattialojen työntekijät kertovat vaikeista päätöksistä ja huonosta omastatunnostaan, kun mikään vaihtoehto ei tunnu tarpeeksi oikealta. Kirja perustuu tutkimukseen, jossa on analysoitu konkreettisia vanhustyön tilanteita terveyskeskusten vuodeosastoilla, vanhainkodeissa ja yksityisissä palvelutaloissa eri puolilla Suomea. Teos tekee näkyväksi auttamistyön todellisuuden ja vaikeat valintatilanteet.

Kirjan tarkoitus on herättää lukijat kuuntelemaan omaatuntoaan ja miettimään eettisiä kysymyksiä sekä erilaisia tapoja käsitellä niitä. Mukana on käytännöllinen itsearviointimenetelmä, jonka avulla jokainen voi tunnistaa ja seurata oman eettisen kuormansa painopisteitä työssään. Sitä voidaan käyttää apuvälineenä, kun työyksiköissä neuvotellaan eettisesti ja toiminnallisesti parhaista mahdollisista toimintatavoista.

Gustaf Molander on sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri, psykologi ja sosiaaligerontologian sekä tanatologian dosentti. Kirjan loppusanat on kirjoittanut hoitotieteen ja gerontologisen hoitotieteen dosentti, terveydenhoitaja Pirkko Routasalo.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

Lempeä kuolema / toimittaneet Sinikka Airas, Pirkko Lahti, Ilkka Taipale ; 1. uus. p.

” ’Kun sairas lähestyy kuolemaa, myös silloin lääkärillä on pyhiä velvollisuuksia. Nämä liittyvät ns. eutanasiaoppiin, oppiin kuoleman lievittämisestä, joka on lääkintätaidon tarkeimpiä erikoisaloja.’ Näin kirjoitti jo vuonna 1847 Helsingin Aleksanterin yliopiston professori Immanuel Ilmoni. Tämä oppi on laiminlyöty nykyisin. Suomalainen debatti eutanasiasta alkoi, kun ruotsalaisen Clarence Blomquistin klassinen teos ilmestyi 1960-luvun puolivälissä. Nyt tuo kirja julkaistaan kokonaisuudessaan tässä uusintapainoksessa, johon on koottu tärkeimpiä puheenvuoroja eutanasiasta. Näistä tohtori Irma Kerppola-Sirolan artikkelit isänsä kuolemasta ja sairaaloiden äänettömistä, liikkumattomista potilasriveistä tulivat kuuluisiksi ulkomaillakin. ’Mikä sisässämme panee meidät jatkuvasti uhraamaan voimia ihmisen persoonattomalle ruumiille, vaalimaan loputtomasti hänen toukankuortaan, josta itse perhonen näyttää jo poistuneen’, hän kysyi.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

Terveyden- ja sosiaalihuollon yksikkökustannukset Suomessa vuonna 2011 / Satu Kapiainen, Antti Väisänen, Taru Haula.

”Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) on nyt ensimmäistä kertaa koonnut terveys- ja sosiaalipalveluiden yksikkökustannukset samaan raporttiin. Tässä raportissa esitellään yleisimpien terveys- ja sosiaalipalveluiden yksikkökustannuksia Suomessa vuonna 2011. Lisäksi raportissa esitellään sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyviä yleisimpiä tulonsiirtoja ja opastetaan lääkkeiden, hoitotarvikkeiden ja apuvälineiden kustannusten sekä matka- ja aikakustannusten ja tuotannonmenetysten laskennassa. Raportti on tarkoitettu kaikille niille, jotka tekevät Suomen terveyden- ja sosiaalihuoltoa koskevaa taloudellista arviointia tai jotka muuten tarvitsevat tietoa suomalaisten terveys- ja sosiaalipalveluiden yksikkökustannuksista.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

MS-kuntoutujien ryhmämuotoinen moniammatillinen avokuntoutus : kuntoutusmallin kehittäminen ja arviointi / Anna-Liisa Salminen, Päivi Hämäläinen, Maarit Karhula, Katja Kanelisto ja Juhani Ruutiainen.

”Tutkimuksen tavoite oli arvioida uuden ryhmämuotoisen moniammatillisen avokuntoutusmallin toimivuutta ja vaikutuksia MS-tautia sairastavan osallistumiseen ja arjessa selviytymiseen. Kaksivuotinen kuntoutus toteutettiin vuosina 2010–2012. Monimenetelmällinen monikeskustutkimus toteutettiin kolmella paikkakunnalla. Kokeiltavaan kuntoutukseen osallistuvia oli 80. Heistä 38 osallistui Kelan vaikeavammaisille tarkoitetun kuntoutuksen perusteella (KKRL 9 §) ja 42 harkinnanvaraisuuden perusteella (KKRL 12 §). Alkumittauksissa ryhmillä oli yhtä paljon osallistumista rajoittavia mielialan, uupumuksen ja kognitiivisen toimintakyvyn rajoitteita. Vertailuryhmään kuuluvat 19 kuntoutujaa saivat vakiintunutta kuntoutusta vaikeavammaisuuden perusteella (KKRL 9 §). Kuntoutusmallin osatekijöiden toimivuutta arvioitiin neljänä ajankohtana kuntoutujille, läheisille, palveluntuottajille ja yhteistyötahoille tehtyjen haastattelujen sekä kuntoutujien fokusryhmähaastattelun perusteella. Vaikutusten arvioinnissa päätulosmuuttujat olivat kuntoutujan osallistuminen, hänen arjen toiminnan ongelmansa ja niissä suoriutuminen sekä hänen kuntoutukselle asettamiensa tavoitteiden saavuttaminen. Kuntoutusmalli osoittautui toimivaksi. Energian säästämiseen, kognitioon, mielialaan ja kehonhallintaan liittyvät teemat edistivät kuntoutujien ymmärrystä oireiden haittaavuudesta ja niiden kanssa selviytymisestä arjessa. Ryhmämuotoisuus edisti kuntoutumista. Vertaistuki koettiin tärkeäksi. Harkinnanvaraisuuden (KKRL 12 §) perusteella valittujen kuntoutujien kokemat osallistumisen ongelmat vähenivät ja heidän arjen toiminnoista suoriutumisensa ja tyytyväisyytensä omaan suoriutumiseensa paranivat. Järjestämisvelvollisuuden (KKRL 9 §) perusteella valittujen kuntoutujien osallistumisen ongelmat ja arjen toiminnoista suoriutuminen eivät kohentuneet, mutta tyytyväisyys omaan suoriutumiseen parani. Vertailuryhmän osallistumisen ongelmat eivät vähentyneet, mutta heidän arjentoiminnoista suoriutumisensa ja tyytyväisyytensä omaan suoriutumiseensa paranivat.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

Alkuraskauden infektioseulonta Suomessa / Heljä-Marja Surcel, Taru Haula, Marjukka Mäkelä, Inka Aho, Eija Hiltunen-Back, Eeva Salo, Jaana Isojärvi, Jannika Backas, Jaana Leipälä.

”Äitiysneuvolassa etsitään raskaana olevilta kuppa-, HIV- ja hepatiitti B -infektioita. Jos tartunta siirtyy äidiltä sikiölle, voi lapsi saada vaikean taudin tai jopa kuolla. Alkuraskauden infektioseulan tavoitteena on estää taudin tarttuminen sikiöön hoitamalla äiti ja lapsi ajoissa. Raportissa on selvitetty seulottavien infektioiden esiintyvyyttä raskaana olevilla, sekä seulontaan osallistuneilla että osallistumattomilla, Suomessa vuosina 2005 2009. Lisäksi arvioitiin infektioiden seulonnan vaikuttavuutta ja kustannuksia mallittamalla. Seulonnan arvioidaan Suomessa estävän vuosittain noin 28 vastasyntyneen infektiota. Ilman seulontaa tartunnat olisivat arviomme mukaan aiheuttaneet vuosittain yhden lapsen kuoleman, kahden vammautumisen ja neljälle lapselle elinikäisen HIV-lääkityksen tarpeen. Yhden tartunnan estämisen kustannukset olivat keskimäärin 38 000 euroa. Raportti on tarkoitettu sosiaali- ja terveydenhuollon päättäjille ja työntekijöille. Keskeisiä kohderyhmiä ovat äitiys- ja lastenneuvoloiden asiantuntijat ja valtakunnallisten ohjeistusten laatimisesta vastaavat henkilöt. Tuloksia voidaan hyödyntää laadittaessa yhtenäisiä valtakunnallisia ohjeita näiden tautien ehkäisyyn, seulontaan, hoitoon ja seurantaan raskaana olevilla ja heidän lapsillaan.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

Challenges and opportunities for respiratory syncytial virus vaccines / edited by Larry J. Anderson, Barney S. Graham

“Although respiratory syncytial virus (RSV) has been a high priority for vaccine development for over 50 years now, still no vaccine is available and none has yet demonstrated sufficient promise to move to licensure. The success of RSV immune prophylaxis and the availability of ever more powerful tools to study the immune response and pathogenesis of disease, combined with the ability to construct a wide variety of vaccines using different vaccine platforms, give us grounds to believe that an RSV vaccine is within reach. This book brings together in one source what is currently known about the virus: its clinical and epidemiologic features; the host response and pathogenesis of the disease; vaccines, vaccine platforms, and treatment; and animal and tissue culture models of RSV infection. It is designed to organize the critical information relevant to RSV vaccine development, facilitate the assimilation of data, and speed progress toward producing a safe and effective vaccine.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

Diagnosis and management of chronic liver diseases / editor, Anne M. Larson ; consulting editors, Douglas S. Paauw, Edward R. Bollard.

“Chronic liver diseases progressively destruct liver tissue, leading to fibrosis and cirrhosis. Liver diseases can be caused by viral, autoimmune, or toxic (drugs/alcohol). Most conditions can be managed pharmacologically for indefinite periods of time. The articles in this issue will review best practices for managing and treating patients who present with these chronic problems, like hepatitis, nonalcoholic fatty liver, end stage liver disease, and drug-induced injuries.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

Recurrent first trimester pregnancy loss / editor William H. Kutteh ; consulting editor William F. Rayburn.

“This issue of the Obstetrics and Gynecology Clinics in North America will focus on the advances in the evaluation and management of Recurrent Pregnancy Loss (RPL) that have emerged within the last few years. Although spontaneous pregnancy loss occurs in approximately 15% to 20% of clinically recognized pregnancies in reproductive-aged women, RPL occurs in 2% to 5% of the same population. Recent reports on large populations of women with RPL have helped to characterize the incidence and diversity of this heterogeneous disorder, and a definite cause of pregnancy loss can be established on over 50% of all couples after a thorough evaluation. New diagnostic strategies, which include 23-chromosome microarray genetic testing of the products of conception in failed pregnancies, offer the promise of understanding the cause of most pregnancy losses. These recent advances, combined with the contributions from the authors in this issue of Clinics and many others interested in this field, lead to the publication of the long-awaited publication on evaluation and treatment of RPL from the Practice Committee of the American Society for Reproductive Medicine. A complete evaluation will include investigations into genetic, anatomic, immunologic, endocrinologic, and iatrogenic factors.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

Primary care ENT / editors Gretchen Dickson, Rick Kellerman ; consulting editor Joel J. Heidelbaugh.

“This issue of Primary Care: Clinics in Office Practice, edited by Gretchen Dickson, MD and Rick Kellerman, MD, is devoted to Primary Care ENT. Articles in this issue include Otitis Externa; Disease of the Internal Ear; Hearing Loss; Dizziness and Vertigo; Rhinitis; Sinusitis; Epistaxis; Laryngitis; Pharyngitis; Mouth Disease; and Neurological Syndromes pertaining to the Head and Neck.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

https://helka.linneanet.fi/cgi-bin/Pwebrecon.cgi?BBID=2512729