Uutuuskirjoja Terkossa 10 / 2013

 

 

Luut ja ytimet : ihmiselimistö lyhyesti / Walter Nienstedt, Sinikka Kallio ; 10.-14. p. 2013.

” Luut ja ytimet on selkeä perusteos ihmiselimistön rakenteesta ja toiminnasta. Tässä kirjassa elimistön tarkastelu aloitetaan solusta ja kudosten rakenteista ja päädytään elintoimintoihin. Kirjan pedagogisena ajatuksena on vuoropuhelu tekstin ja kuvan kesken, sillä kokonaisuuden hahmottaminen, elimistön eri osat ja niiden nivoutuminen toisiinsa ovat parhaiten opittavissa kuvia hyväksi käyttäen. Kirjassa on lisäksi lisätietoa, tehtäviä ja hakemisto, joita voidaan käyttää monien eri oppimismenetelmien pohjana.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Työterveys 2.0 : järjestelmämme on muututtava / Markku Seuri.

” Työterveyshuoltoa on Suomessa tuotettu lähes samalla tavalla yli 30 vuotta. Työterveyshuoltomme kokonaisuus on globaalisti ainutlaatuinen, mutta se ei kuitenkaan vastaa riittävän hyvin nykypäivän tarpeisiin. Siitä on tullut osa terveydenhuoltomme monikanavaisen rahoitusjärjestelmän ongelmaa. Työterveyshuoltoon kuuluva sairaanhoito lisää perheiden perusterveydenhuollon pirstoutumista ja synnyttää eriarvoisuutta.
Työterveyshuolto 2.0 esittelee keinoja, joilla suomalaisen terveydenhuollon vaikuttavuutta voidaan lisätä. Kirjassa perustellaan, miksi huomio tulisi kohdistaa elintavoista johtuviin sairauksiin, työn fyysisen rasittavuuden mittaamiseen sekä työikäisen väestön huonoon fyysiseen kuntoon. Lisäksi esille nousevat esimerkiksi terveystarkastukset ja terveydenedistämisen ohjelmat.
Kirja kyseenalaistaa myös nykyistä lainsäädäntöä. Tarvitsevatko kaikki nykymuotoista työterveyshuoltoa? TyöTerveys 2.0Järjestelmämme on muututtavaMarkku SeuriRatkaisisiko työterveyshuollon hallittu purkaminen lääkäripulan?
Työterveyshuolto 2.0 on suunnattu kaikille työterveyshuollon kehittämisestä kiinnostuneille, kuten työterveyshuollon ammattilaisille, henkilöstöhallinnolle, jotka useimmiten vastaavat palveluiden ostosta, työterveyshuollon toimintaedellytyksistä päättäville, työterveyshuollon kouluttajille ja opettajille ja myös kaikille niille, joita kiinnostaa suomalaisen terveydenhuollon tulevaisuus.
Työlääketieteen dosentti Markku Seuri on toiminut koko uransa ajan työterveyden parissa; työterveyslääkärinä, opettajana, tutkijana, kouluttajan ja viime vuodet konsulttina. Kirja on hänen perusteltu puheenvuoronsa työterveyshuollon kehittämiseksi.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Sosiaali- ja terveydenhuollon perusteet / Johanna Lammi-Taskula (toim.) ; 7.-8. p.

“Uudistettu kirja antaa hyvän yleiskuvan sosiaali- ja terveysalan palveluista ja työtehtävistä tämän päivän Suomessa. Kirja selvittää havainnollisesti ja esimerkein sosiaali- ja terveydenhuollon päämääriä, toimintaa ja päätöksentekoa. Siinä kuvataan myös haasteita, joita hoito- ja hoivatyön kysynnän muutokset sekä palveluille asetetut uudet vaatimukset tuovat mukanaan. Kirja soveltuu sosiaali- ja terveysalan koulutukseen, alan ammateissa toimiville ja kaikille sosiaali- ja terveydenhuollosta kiinnostuneille.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Kuntoutumisen tukeminen / Outi Kari, Tuula Niskanen, Heidi Lehtonen, Virpi Arslanoski.

“Kuntoutumisen tukeminen kattaa nimensä mukaisen sisällön lähihoitajakoulutuksen perusopinnoista. Kirja on rakennettu käytännön esimerkkien, havainnollisen kuvituksen ja tehtävien varaan niin, että opiskelija saisi mahdollisimman konkreettisen otteen opiskeltavasta asiasta ja ymmärtäisi oman roolinsa työssä. Kuntoutumisen tukeminen -kirja – kattaa uusimpien lähihoitajatutkinnon perusteiden sisällöt – havainnollistaa ja konkretisoi asioita runsaalla kuvituksella ja tapausesimerkeillä – tutustuttaa lukijan hyvin moneen erilaiseen kuntoutujaryhmään – ohjaa opiskelijaa miettimään omaa rooliaan työelämässä – auttaa eriyttämään opetusta kolmitasoisilla tehtävillä – antaa mahdollisuuden kerrata opittua hauskoilla oppimispeleillä.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Potilassiirrot : taitava avustaja aktivoi ja auttaa / Leena Tamminen-Peter & Gustav Wickström.

“Hoito- ja hoivatyöhön liittyvät potilassiirrot vaativat hoitajalta fyysistä ponnistusta, joka helposti ylikuormittaa hoitajan tuki- ja liikuntaelimistöä.Tuki- ja liikuntaelimistön kuormittumista on kuitenkin mahdollista säädellä. Potilassiirtosuositusten taustalla on biomekaaniset kuormitustutkimukset ja asiantuntijalaitosten asettamat kuormituksen raja-arvot. Tarkoitus on kiinnittää hoitajien huomio omaansa sekä potilaiden turvallisuuteen. Potilaan oma aktiivisuus on oleellista, koska liiallinen avustaminen vie potilaalta nopeasti jäljellä olevan oman liikuntakyvyn. Potilaan aktivointi edistää hänen terveyttään ja samalla se myös vähentää hoitohenkilökunnan kuormittumista. Kirja on tarkoitettu kaikille, jotka avustavat potilaita siirtymisissä tai jotka vastaavat potilassiirtojen turvallisuudesta ja koulutuksesta.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Lähihoitajan käsikirja / Tuula Hovilainen-Kilpinen, Heli Oksanen ; 5. uud. p.

“Lähihoitajan käsikirja esittelee lähihoitajan perushoidon taitoja systemaattisen kirjaamisen rakenteen pohjalta. Perushoidon taitoja syvennetään osittain myös sairaanhoidollisella osaamisella. Kirja soveltuu käytettäväksi koko lähihoitajakoulutuksen ajan. Lisäksi se soveltuu erityisen hyvin myös työelämän tarpeisiin, koska asiat on selkeän jäsentelyn ansiosta helppo löytää kiireisessäkin tilanteessa. Lähihoitajan käsikirjassa on otettu huomioon: –uusi opetussuunnitelma –FinCC-luokituksen uudistuminen –systemaattisen kirjaamisen rakenne –ammattiosaamisen arvioinnin kohteet ja arviointikriteerit –näyttösuunnitelman tekeminen.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Kansamme taudit / Tiina K. M. Jaatinen, Jari Raudasoja ; 3.-6. p.

“Kirjassa kuvataan yleisimmät suomalaisten sairaudet ja niiden hoito Käypä hoito -suositusten mukaan. Asioita on havainnollistettu myös aidoin potilaskuvin. Kirjassa esitellään yleisimpien sairauksien aiheuttajia, oireita, tutkimuksia ja hoitoa. Kirjassa on linkkejä mm. potilasjärjestöihin ja muihin aihepiiriin sopiviin kohteisiin. Kirjan lopussa on lääketieteen termejä selittävä sanasto. Sosiaali- ja terveysalan opintojen lisäksi kirjaa voidaan käyttää lääketieteen käsikirjana sosiaali- ja terveysalan perustyössä. Kansamme taudit soveltuu myös terveyden edistämisestä ja tavallisista sairauksista kiinnostuneiden kansalaisten tiivismuotoiseksi tietolähteeksi.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Turvallisen lääkehoidon perusteet / Minna Taam-Ukkonen, Susanna Saano.

“Turvallisen lääkehoidon perusteet -kirjan lähtökohtana on lähihoitajien uusi opetussuunnitelma sekä STM:n Turvallinen lääkehoito -opas. Kirjassa käydään läpi lääkehoidon kannalta tärkeät teoreettiset perustiedot ja ohjataan turvallisen lääkehoidon toteuttamiseen. Kirja sisältää tärkeimpien sairauksien lääkehoidon sekä potilaan seurannan ja ohjauksen kannalta keskeiset asiat lähihoitajan näkökulmasta. Kirjan tavoitteena on yhdistää teoreettinen tieto käytännön hoitotyöhön. Teos soveltuu lähihoitajien perusopetuksen lisäksi ammatilliseen täydennyskoulutukseen.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Get better : English for practical nurses / Sari Mommo, MirjaJärvinen, Leena Hirvinen ; 1.-6. p.

“Get Better – English for Practical Nurses -kirja on suunnattu ensisijaisesti lähihoitajaopiskelijoille, mutta sopii lisämateriaaliksi myös ammattikorkeakouluihin ja kertausmateriaaliksi. Tekstit ja tehtävät ovat monipuolisia ja vastaavat oikeita työelämän tilanteita. Kirjassa ei ole ns. kehyskertomusta, joten sitä voidaan opiskella missä järjestyksessä tahansa ja siinä laajuudessa kuin halutaan. Tehtäviä voi myös eriyttää opiskelijaryhmän kielitaidon mukaan.
Aidot työelämän tilanteet edesauttavat oppimista ja sanojen mieleen painumista. Näin opiskelija aktivoituu käyttämään rohkeasti englannin kielen taitoaan vuorovaikutustilanteissa. Kirjassa olevien vinkkien perusteella opettaja löytää ryhmälleen sopivan toteuttamistavan.
Kirjassa esitellään keskeisimmät kielioppiasiat, mutta kieliopin osaamista ei korosteta, vaan tunneilla keskitytään ammattikielen sisältöihin. Opiskelijaa kannustetaan itsenäiseen kieliopin kertaamiseen – tehtävien ratkaisut opiskelija saa opettajalta.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Elämän puu : kirjoituksia saattohoidosta / toimittaneet Juha Hänninen ja Marjukka Luomala.

“Terhokoti Helsingissä on saattohoidon edelläkävijä Suomessa: siellä on hoidettu kuolevia potilaita 25 vuotta, vuodesta 1988. Elämän puun artikkeleissa pohditaan fyysistä hoitoa kivunlievityksineen, mutta myös eutanasiaa, sielunhoitoa ja surua sekä omaisten ja henkilökunnan jaksamista raskaan hoitovaiheen aikana. Kirjoittajina ovat mm. arkkiatri Risto Pelkonen, kivunhoidon professori Eija Kalso, emeritusprofessori Amos Pasternack sekä psykoanalyytikko Pirkko Siltala. Kirjassa tarkastellaan saattohoitotyötä myös kansainvälisestä näkökulmasta.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Perioperatiivinen hoitotyö / Liisa Lukkari, Timo Kinnunen, Ritva Korte ; 1.-3. p.

“Ajanmukaisessa ja uusimpaan näyttöön perustuvassa kirjassa esitetään kattavasti perioperatiivisen hoitotyön perusteet ja lähtökohdat: toimenpide- ja leikkauspotilaan ohjaaminen, perioperatiivisen hoitotyön kirjaaminen, hoitoympäristön, aseptiikan ja steriilin toiminnan periaatteet sekä potilaan tarkkailu ja hoitotyö leikkauksissa ja anestesian aikana. Läpi kirjan kulkevat teemoina perioperatiivisen hoitotyön historia sekä kriittisen ajattelun tehtävät, joiden avulla lukijalla on mahdollisuus syventää oppimaansa. Perioperatiivinen hoitotyö -kirja on tarkoitettu hoitotyön oppikirjaksi ammattikorkeakouluun. Se soveltuu myös jatko- ja täydennyskoulutukseen, työelämään käsikirjaksi sekä perehdytyksen tueksi.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Tutkimus hoitotieteessä / Päivi Kankkunen, Katri Vehviläinen-Julkunen ; 3. uud. p.

“Tutkimus hoitotieteessä on oppikirja hoitotieteen tutkimusmenetelmistä. Kirjan kolmas painos on sisällöltään aikaisempia painoksia laajempi. Siinä käsitellään tiede- ja tutkimusmaailmassa tapahtunutta kehitystä muun muassa tutkimusmenetelmien yhdistämisen osalta, tutkimusetiikan ja julkaisujen tason arvioinnin näkökulmista. Myös tutkimusmenetelmien harjoitteluun tarkoitettu verkkomateriaali on uusittu. Teos on tarkoitettu tiede- ja ammattikorkeakouluissa opiskeleville sekä tutkimuksen teon avuksi käytännön hoitotyössä toimiville. Kirja soveltuu opiskelijalle itseopiskelun tueksi ja ensimmäiseksi tutkimusmenetelmäkirjaksi. Se auttaa myös tutkimustiedon käyttäjiä kertaamaan ja päivittämään tutkimuksen tekemisen ja tiedon lukemisen taitoja.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Vuorovaikutustaidot sosiaali- ja terveysalalla / Merja Mäkisalo-Ropponen ; 1.-2. p.

“Kirjassa käsitellään keskeisiä kohtaamisen tilanteita sosiaali- ja terveysalan arjessa. Ensimmäisenä käsitellään yhteiskunnallisten ongelmien tai haasteiden kohtaamista, sitten siirrytään itsensä kohtaamisen haasteisiin. Kyetäkseen auttamaan ja hoitamaan potilaita ja asiakkaita hoitotyöntekijän on tunnettava itsensä ja oltava sinut itsensä kanssa. Tämän itsetutkiskelun jälkeen tarkastellaan erilaisia työyhteisöjen kohtaamistilanteita. Miten työyhteisöön saadaan rakennettua oppivaan vuorovaikutukseen perustuvaa ilmapiiriä ja toimintakulttuuria? Kirjan loppuosassa pohditaan potilaan ja asiakkaan kohtaamiseen liityviä teemoja, esimerkiksi sitä, mitä on auttava vuorovaikutus. Kohtaamista ja vuorovaikutustaitoja ei voi oppia pelkästään teoriaa lukemalla. Siksi jokaisen teeman yhteydessä on runsaasti toiminnallisia tehtäviä, joiden avulla voidaan harjoitella ja syventää aihealuetta. Kirja on tarkoitettu niin johtajille, opettajille kuin tavallisille potilaita/asiakkaita kohtaaville sosiaali- ja terveysalan työntekijöille. Se sopii hyvin myös oppikirjaksi kaikkeen sosiaali- ja terveysalan koulutukseen.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Muslimi potilaana ja asiakkaana Suomessa / Abdel-Ghani Maïche ; 2. p.

“Suomessa asuu 40 000 muslimia ja määrä on kasvussa. Terveydenhuollon laitoksissa henkilökunta tarvitsee usein apua kohdatessaan muslimipotilaita ja heidän omaisiaan. Myös muslimipotilaat ja heidän omaisensa saattavat epäillä suomalaisen terveydenhuollon pätevyyttä ja rehellistä suhtautumista muslimipotilaisiin. Usein epäluulon syynä ovat yhteisen kielen puuttuminen ja mahdolliset kulttuurien väliset erot. Potilaiden ja asiakkaiden lähtökohtien sekä kulttuurin tuntemus helpottaa ja parantaa vuorovaikutusta.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Eutanasia : puolesta & vastaan / toimittaneet Esko Seppänen & Ilkka Taipale.

“Ei elämästä selviä hengissä”, laulaa Juice Leskinen ja on oikeassa. Kuolema on jokaiselle ainutkertainen tapahtuma, mutta se ei ole kaikille sama. Jotkut ihmiset nukkuvat rauhallisesti pois, kun taas kaikkein huono-onnisimmat joutuvat odottamaan sietämättömissä kivuissa. Kulttuureille ja uskonnoille on yhteistä se, että sellaisissakaan tapauksissa kuolemaa ei ole tapana jouduttaa ihmistoimin ja omin voimin. Eutanasia on kreikan kieltä ja suomeksi “hyvä kuolema”. Siinä ihmiset auttavat kuolemansairaita kanssaihmisiään päättämään tuskansa, joita lääketiede ei kykene poistamaan. Eutanasia on kuitenkin useimmissa maissa laiton tapahtuma, ja kuolinavusta rangaistaan. Esko Seppäsen ja Ilkka Taipaleen mielestä tehokas kivunpoisto ja asianmukainen saattohoito kuuluvat kaikille. He ovat koonneet kirjan näkemyksistä, jotka liittyvät kuolemiseen henkilön itse toivoessa kuoleman nopeuttamista toivottomassa tilanteessaan. Kirjaan pyydetyt kirjoittajat edustavat eutanasiasta käytävän keskustelun eri puolia, he ovat laillistamisen puolesta ja sitä vastaan. Kirjoittamassa mm. Jorma Palo, Tuula-Liina Varis, Juha Hänninen, Paula Kokkonen, Timo Airaksinen, Claes Andersson ja Heikki Pälve.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Hiljainen ystävä : potilaan tarina / Jukka Kulmala.

“Teos, joka avaa lukijalleen kattavan kuvan sydänterveydestä sekä sydänsairauksista, riskistä saada sydänkohtaus, sairastumisesta sydän- ja verisuonitauteihin, sydänoperaatioista, akuuteista sydäntapahtumista toipumisesta sekä elämästä sydänsairauden kanssa.Aihetta käsitellään merkittävän laaja-alaisesti ja siksi se soveltuu erinomaisesti kaikille aiheesta kiinnostuneille, näiden sairauksien ja niiden riskitekijöiden piirin kuuluville henkilöille sekä heidän läheisilleen, eri ammattiryhmille sekä terveysalan poliittisille ja muille päättäjätahoille. Teos antaa myös potilaslähtöistä sekä lääketieteellistä tietoa sairaanhoito- järjestelmään kuuluvien organisaatioiden johtamiseen liittyen. Teoksen aihealueita voidaan hyödyntää myös laajemmin erilaisissa terveysalan koulutustilanteissa sekä käytännön toimintaa ohjaavina tekijöinä.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Huumeriippuvuus : irti riippuvuuden otteesta / Ulla Korhonen.

“Erilaiset huume- ja päihderiippuvuudet ovat monimutkaisia sairauksia, joihin on suhtauduttava samalla vakavuudella kuin muihinkin vakaviin sairauksiin. Riippuvuussairauden oireita – valehtelua, varastelua, väkivaltaa ja huumemaailman rikollisorganisaatioissa toimimista – on usein vaikeaa mieltää sairaudesta johtuviksi. Kun huumeriippuvainen saa riittävää ja pitkäkestoista hoitoa, hänen on kuitenkin mahdollista parantua sairaudestaan, jolloin myös sairauden oireet katoavat. Kirjailija peräänkuuluttaa velvoitehoidon (pakkohoidon) laajempaa käyttöönottoa, sillä huumeriippuvaisen itsensä on usein hyvin vaikea irtautua huumemaailman otteesta. Lähes poikkeuksetta toipuneet ovat kuitenkin kiitollisia siitä, että heidät ohjattiin, jopa “pakotettiin” hoitoon ja he saivat “elämänsä takaisin”. Vankilassa riippuvuussairaudesta on vain harvoin mahdollista parantua, ellei siihen liity riittävää hoitojaksoa. Ulla Korhonen on tehnyt pitkän uran huumetyön parissa ja tuo esiin toipuneiden kokemuksellisen näkökulman. Kokemuksellisen tiedon avulla myös nuoria pystytään suojelemaan paremmin huumekokeiluilta, ja auttamaan huumeiden käyttäjiä irtautumaan riippuvuuden otteesta. Kirja antaa huumeriippuvaisten läheisille, vanhemmille ja kasvattajille tietoa huumeriippuvuudesta ja siitä toipumisesta, ja puhuttelee myös alan ammattilaisia. Kirjan tärkein sanoma on, että huumeriippuvuus on sairaus, josta voi parantua, ja elämän voi jälleen saada omiin käsiinsä.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Tartuntataudit Suomessa 2012 / Jaakola, Sari … [et al.] (toim.).

” Tartuntataudit Suomessa -raportti kuvaa vuoden tärkeimmät ilmiöt, epidemiat ja tautien yleisyyden. Julkaisusta löytyy tietoa hengitystie- ja suolistoinfektioista, hepatiiteista, sukupuolitaudeista sekä mikrobilääkeresistenssistä. Vuonna 2012 ajankohtaisia ilmiöitä olivat pastöroimattoman maidon ja eläinkontaktien välittämä EHEC-epidemia, jossa joutui useita lapsia tehohoitoon; matkailijoilla esiintyvät dengueinfektiot, jotka ovat lisääntyneet viime vuosina, uutena ilmiönä Madeiralta peräisin olevat infektiot; tippuritartunnoista kolmannes oli peräisin ulkomailta sekä gram-negatiivisten enterobakteetien resistenssitilanteen huononeminen edelleen – osa bakteerikannoista on saatu ulkomailta.
Tartuntaraportissa uusimpia tietoja verrataan aikaisempiin vuosiin, jolloin saadaan näkyviin myös pitkän aikavälin muutokset tartuntatautien esiintymisessä. Raportin tiedot kootaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämiin tartuntatautirekisterin tiedoista.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Muutosta liikkeellä : valtakunnalliset yhteiset linjaukset terveyttä ja hyvinvointia edistävään liikuntaan 2020.

” Väestön fyysisen aktiivisuuden ja liikunnan vähäisyys aiheuttaa merkittäviä ja yhä kasvavia haasteita suomalaiselle yhteiskunnalle. Liikkumaton elämäntapa lisää monia kansansairauksia, ikääntymisestä aiheutuvia ongelmia ja kansantalouden kustannuksia, heikentää työelämän tuottavuutta ja kilpailukykyä sekä on yhteydessä väestöryhmien välisiin terveys- ja hyvinvointieroihin. Jo pitkään on tiedetty liikunnan myönteisistä vaikutuksista lihavuuteen, tyypin 2 diabetekseen, tuki- ja liikuntaelinsairauksiin sekä masennukseen ja niiden ehkäisyyn.
Vaikka ihmiset harrastavat melko aktiivisesti liikuntaa vapaa-ajallaan, on muu osa päivästä paljolti istumista varhaiskasvatuksessa, koulussa, työssä, laitoksissa, kulkuneuvoissa ja kotona. Jo varhaiskasvatuksessa lapset ovat paikallaan 60 prosenttia ajastaan. Aikuisilla vastaava luku on 80 prosenttia. Liikunnan ja fyysisen aktiivisuuden lisäämiselle sekä istumisen vähentämiselle suomalaisessa yhteiskunnassa on siis suuri tarve.
Terveyttä edistävän liikunnan kehittämisessä on 2000-luvun alussa saavutettu tiivis ja toimiva poikkihallinnollinen yhteistyö, joka tämän linjaustyön avulla vahvistuu entisestään. Terveyttä edistävän liikunnan periaatepäätökset (2002 ja 2008) ovat toimineet hyvänä pohjana valtakunnalliselle terveysliikunnan edistämistyölle. Tässä linjaustyössä on pyritty vielä syvempään ja konkreettisempaan otteeseen, ja toimijoiden vahvaan sitouttamiseen jo työn aikana.
Linjausten visio vuoteen 2020 on, että suomalaiset liikkuvat enemmän ja istuvat vähemmän koko elämänkulun aikana. Visiossa keskeisiä ovat seuraavat näkökulmat: 1) Liikunnan ja fyysisen aktiivisuuden merkitys ymmärretään yksilön ja yhteiskunnan terveyden, hyvinvoinnin ja kilpailukyvyn perusedellytyksenä. 2) Eri hallinnonaloilla ja organisaatioissa luodaan mahdollisuudet fyysisesti aktiiviseen elämään. 3) Fyysisen aktiivisuuden edistäminen perustuu sidosryhmien välisiin kumppanuuksiin, toimiviin rakenteisiin ja hyvään johtamiseen. 4) Sukupuolten tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden tekijät tunnistetaan ja niihin vaikutetaan tehokkaasti. 5) Yksilöt tarttuvat parantuneisiin mahdollisuuksiin lisätä jokapäiväistä liikettään. 6) Suomi on entistä vahvempi fyysisesti aktiivisen kulttuurin mallimaa Euroopassa.
Linjaukset kohdentuvat erityisesti terveytensä ja hyvinvointinsa kannalta riittämättömästi liikkuvien aktivoimiseen sekä organisaatioiden toimintakulttuurien liikunnallistamiseen elämänkulun eri vaiheissa. Lisäksi kohdennettuja toimia suunnataan sellaisiin kohderyhmiin, joiden liikkumisesta on syytä olla eniten huolissaan, ja joiden osalta kehittämistoimenpiteet ovat olleet vähäisiä.
Suomen väestö tarvitsee kaikissa ikävaiheissa läpäisyperiaatteella, kaikkien hallinnonalojen myötävaikutuksella ja kumppanuudella fyysisen aktiivisuuden edistämistä ja liikkumattomuuden vähentämistä terveytensä ja hyvinvointinsa parantamiseksi. Yhteiskunnan sekä sen organisaatioiden ja päätöksentekijöiden tulee kannustaa, tukea ja ohjata yksilöitä ja yhteisöjä liikunnalliseen ja terveelliseen elämäntapaan.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Mielenterveys- ja päihdetyö osana kunnan hyvinvointia : opas strategiseen suunnitteluun / [kirjoittaja: Minna Laitila].

“Päihdehaittojen ehkäiseminen ja mielenterveyden edistäminen ovat tärkeitä kunnan tehtäviä, joilla on ratkaiseva vaikutus kuntalaisten hyvinvointiin. Mielenterveys- ja päihdeongelmilla sekä niiden ehkäisemisellä ja vähentämisellä on runsaasti yhtymäkohtia. Siksi kunnan on järkevää koota näitä koskevat tehtävät yhteiseen strategiaan. Mielenterveys- ja päihdestrategia puolestaan on luontevaa kytkeä osaksi kunnan hyvinvointikertomusta, joka kokoaa kunnan eri strategiat ja ohjelmat yhteen. Tässä oppaassa kuvataan tiiviisti yksi tapa laatia mielenterveys- ja päihdestrategioita kunnassa, seutukunnassa tai laajemmilla alueilla. Oppaassa kerrotaan lyhyesti strategiatyön taustaa sekä määritellään keskeisiä käsitteitä. Opas on tarkoitettu käytännön työkaluksi kaikille, jotka tekevät mielenterveys- ja/tai päihdetyötä kunnissa tai ovat muutoin mukana kuntien strategiatyössä. Se soveltuu strategiasuunnittelun avuksi myös kuntien muissa toiminnoissa. Tämä opas on uudistettu versio teoksesta Mielenterveys- ja päihdetyön strateginen suunnittelu kunnissa (THL 2009). Uutena teemana on nostettu esiin ongelmapelaaminen. Kuntalaisten omaa osallistumista strategiaprosessiin korostetaan aiempaa vahvemmin.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Stahl’s essential psychopharmacology : neuroscientific basis and practical application / Stephen M. Stahl ; 4th ed.

“With this fully revised fourth edition, Dr Stahl returns to the essential roots of what it means to become a neurobiologically empowered psychopharmacologist, expertly guided in the selection and combination of treatments for individual patients in practice. Embracing the unifying themes of ‘symptom endophenotypes’, dimensions of psychopathology that cut across syndromes, and ‘symptoms and circuits’, every aspect of the text has been updated to the frontiers of current knowledge, with the clarity of explanation and illustration that only Dr Stahl can bring. Integrating much of the basic neuroscience into the clinical chapters, and with major additions in the areas of psychosis, antipsychotics, antidepressants, impulsivity, compulsivity and addiction, this is the single most readily readable source of information on disease and drug mechanisms. This remains the essential text for all students and professionals in mental health seeking to understand and utilize current therapeutics, and to anticipate the future for novel medications.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Health in all policies : seizing opportunities, implementing policies / edited by Kimmo Leppo, Eeva Ollila, Sebastián Peña, Matthias Wismar, Sarah Cook.

“Health in All Policies (HiAP) is an approach to policies that systematically takes into account the health and health-system implications of decisions, seeks synergies, and avoids harmful health impacts to improve population health and health equity. It is founded on health-related rights and obligations and has great potential to improve population health and equity. However, incorporating health into policies across sectors is often challenging and even when decisions are made, implementation may only be partial or unsustainable. This volume aims to improve our understanding of the dynamics of HiAP policy-making and implementation processes. Drawing on experience from all regions, and from countries at various levels of economic development, it demonstrates that HiAP is feasible in different contexts, and provides fresh insight into how to seize opportunities to promote HiAP and how to implement policies for health across sectors. Part I sets the scene with five chapters on the concept and history of HiAP, links between socioeconomic development and health, the social determinants of health, and the importance of preserving national policy space for health in a globalizing world. Part II assesses progress in eight policy areas including early childhood development, work and health, mental health promotion, agriculture, food and nutrition, tobacco, alcohol, environment and development assistance. Part III draws together lessons for the health sector, as well as for politicians, policy-makers, researchers and civil society advocates.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Oxygen transport to tissue XXXV / Sabine Van Huffel… [et al.], editors.

“Includes information from 2012’s 40th annual conference of the International Society on Oxygen Transport to Tissue (ISOTT), held in Bruges, Belgium. Covers aspects of oxygen transport from air to the cells, organs and organisms; instrumentation and methods to sense oxygen and clinical evidence. Includes contributions from scientists (physicists, biologists and chemists), engineers, clinicians and mathematicians. From the 40th annual conference of the International Society on Oxygen Transport to Tissue (ISOTT), held in Bruges, Belgium in August 2012, this volume covers aspects of clinical applications, muscle oxygenation, cancer, measurement technologies, oxygen transport modelling and Near-Infrared Spectroscopy (NIRS), cell metabolism and brain oxygenation. Each topic was presented by one or two invited speakers, and a series of contributed talks.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Viral entry into host cells / edited by Stefan Poehlmann, Graham Simmons.

“For a virus to invade a host cell it needs to penetrate the physical barrier imposed by the plasma membrane. Viruses have evolved specialized surface proteins to meet this challenge. These proteins facilitate delivery of the viral genetic information into the host cell by either fusing the viral envelope with a host cell membrane or by forming membrane pores. Membrane fusion and pore formation critically depend on the engagement of host cell receptors and receptor choice is a key determinant of viral tropism. The multi-faceted interplay between viral and cellular factors during virus entry is a fascinating field of study, which can provide important insight into viral pathogenesis and define new targets for intervention. This book provides a comprehensive overview of this exciting field of research.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Neurobiology of respiration / Mieczyslaw Pokorski, editor.

“Respiration is a field of the scientific study that undergoes fast developments. A better understanding of the cellular and neural mechanisms underlying respiratory disorders and lung function is essential for the use of the evidence-based therapy and for optimizing the patient care and prophylactic measures. This book provides a comprehensive update on the basic and clinical respiratory research, and on the detection and management of respiratory pathologies. The molecular signaling lies at the base of the pathophysiology of the respiratory system and therapeutic interventions. The neurobiological studies have just started to unravel the complexities of how the molecular signals are translated into respiratory regulation in health and disease. This book helps translate non-clinical findings into clinical applications. It provides diagnostic tips that help the clinician in qualified decision making and describes novel biomarkers that facilitate diagnosis. The book also tackles the importance of the knowledge of the psychosomatic background of disease in getting the optimal patient outcome. The interventional epidemiological studies included in the book correspond to translational medicine that encompasses the basic and social sciences with the goal to improve the health and quality of life. The chapters presented in the book describe the findings of original studies, which were thoughtfully planned and executed in a controlled manner. The book satisfies a requirement for staying abreast of the latest developments in both scientific and clinical sides of respiratory neurobiology. The book will be an enduring base of reference in the field of respiration for years to come. This book is a required text for respiratory scientists, neuropathologists, and for clinicians searching for ’bench-to-bedside’ treatments of respiratory disorders.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Interventional pulmonology / editor Ali L. Musani.

“This issue of Clinics in Chest Medicine is Guest Edited by Ali Musani, MD, FCCP, FACP, at National Jewish Health and will focus on Interventional Pulmonology. Article topics include flexible and rigid bronchoscopy, trachael stenosis, gene therapy, airway stents, EBUS-TBNA / Staging of lung cancer, endobronchial ablative therapies, management of malignant pleural effusion, medical pleuroscopy, pleural and pulmonary ultrasound, and lung cancer screening.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Endocrine and neuropsychiatric disorders / editor Eliza B. Geer ; consulting editor Derek Leroith.

“This issue of Endocrinology Clinics brings the reader up to date on the important advances in research in endocrinology topics covered include reproducnd psychiatry. Guest edited by Eliza Geer, the topics covered include stress, sleep disorders, antipsychotic medications, eating disorders, insulin resistance, drug and alcohol addictions and more.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

The diabetic foot / editor, Andrew J. Boulton.

“This issue of Medical Clinics covers the current best practices surrounding the management of patients with diabetic foot complications. Guest edited by Andrew Boulton, the topics covered will include ulcer prevention, interventional procedures, Charcot neuropathy, therapeutic treatments and more.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Breast disorders / editors Victoria L. Green, Patrice M. Weiss ; consulting editor William F. Rayburn.

“This issue of the Obstetrics and Gynecology Clinics con breast disorders covers imaging modalities, benign breast disorders, hereditary breast and ovarian cancer, contemporary managment and treatment options for breast cancer. There is also an article devoted to Special considerations in breast cancer patients and survivors.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Infectious disease / edited by Michael A. Malone ; consulting editor Joel J. Heidelbaugh.

“This issue of Primary Care: Clinics in Office Practice features expert clinical reviews on Infectious Disease which includes current information on Viral Hepatitis, Sexually Transmitted Disease, HIV/AIDS, Tick-borne Illness, MRSA, Pneumonia, Ear Infections, Urinary Tract Infections, Meningitis, Gastroenteritis, Tuberculosis, and Upper Respiratory Infections.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Disaster mental health : around the world and across time / editors, Craig L. Katz, Anand Pandya.

“Disasters! Looking beyond their acute impact to how they affect communities in the years that follow is the focus of discussion in this issue of Psychiatric Clinics. Reviews of cases of well known disasters such as 9/11, the 2004 South Asian tsunami, Hurricane Katrina, the Haiti earthquake of 2010, the 3/11/11 “triple disaster” in Northern Japan, and others are presented from the perspective of local experts who have been asked to take a long view of what they learned and may still be learning from their post-disaster experiences that mental health professionals faced with future disasters should know. World renown experts in disaster psychiatry and global psychiatry, Craig Katz and Anand Pandya, lead this publication.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Clinical guidelines for chronic conditions in the European Union / edited by Helene Legido-Quigley … [et al.]

“Chronic noncommunicable diseases make up a large part of the burden of disease and make a huge call on health systems’ resources. Clinical guidelines are one of the ways European countries have tried to respond and to ensure a long-term perspective in managing them and addressing their determinants. This book explores those guidelines and whether they actually affect processes of care and patients’ health outcomes. It analyses:
•        the regulatory basis, the actors involved and processes used in developing clinical guidelines across Europe;
•        innovative methods for cost-effective prevention of common risk factors, developing coordinated patient-centred care and stimulating integrated research;
•        the strategies used to disseminate and implement clinical guidelines in various contexts; and
•        the effectiveness of their utilization.
This study reviews for the first time the various national practices relating to clinical guidelines in 29 European countries (the European Union (EU), Norway and Switzerland). It shows that, while some have made impressive progress, many are still relying on sporadic and unclear processes. The level of sophistication, quality and transparency of guideline development varies substantially across the region, even when the system for producing guidelines is well established. There are nevertheless clear examples that – if shared – can assure and improve quality of care across Europe.
This study was commissioned by the European Commission’s Directorate-General for Health and Consumers. It also benefited from links with the ECAB/EUCBCC FP7- research project on EU Cross Border Care Collaboration (2010–2013).”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Governing public hospitals : reform strategies and the movement towards institutional autonomy / edited by Richard B. Saltman, Antonio Durán, Hans F.W. Dubois.

“The governance of public hospitals in Europe is changing. Individual hospitals have been given varying degrees of semi-autonomy within the public sector and empowered to make key strategic, financial, and clinical decisions themselves. This study explores the major developments and their implications for national and European health policy. The study focuses on hospital-level decision-making and draws together both theoretical and practical evidence. It includes an in-depth assessment of eight different country models of semi-autonomy, in the Czech Republic, England, Estonia, Israel, the Netherlands, Norway, Portugal and Spain. The evidence that emerges throws light on the shifting relationships between public-sector decision-making and hospital-level organizational behaviour and will be of real and practical value to those working with this increasingly important and complex mix of approaches.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Floods in the WHO European region : health effects and their prevention / edited by: Bettina Menne and Virginia Murray.

“In 2009–2011, the WHO Regional Office for Europe and the United Kingdom Health Protection Agency undertook a project to investigate the adverse health effects of floods and to understand how best to protect the health of populations during floods in the WHO European Region. The project had two main components. A questionnaire was sent to 50 of the 53 Member States of the WHO European Region to collect information on recent experience of floods, their health effects and current preparedness and response mechanisms. In addition, a systematic review was undertaken of the epidemiological literature on the global impact of flooding on health. Analysis of the returned questionnaires and the peer-reviewed literature brought to light many issues pertinent to Europe. These findings will help WHO to prepare evidence-based guidance for the European Region on health concerns before, during and after flooding incidents and the measures for prevention, response and recovery.”

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

Climate change and health : a tool to estimate health and adaptation costs.

“The WHO Regional Office for Europe prepared this economic analysis tool to support adaptation planning to protect health from the negative effects of climate change in European Member States. It is based on a review of the science, and provides step-by-step guidance on estimating: (a) the costs associated with damage to health due to climate change; (b) the costs for adaptation in various sectors to protect health from such damage; and (c) the efficiency of adaptation measures: the cost of adaptation versus the expected returns, or averted health costs. The tool is expected to be applied in Member States mainly by ministries responsible for climate-change adaptation. It consists of a document describing the methods step-by-step and a manual with an Excel spreadsheet, which is a visual aid for calculating costs. Requests for the Excel spreadsheet should be sent by e-mail to climatechange@ecehbonn.euro.who.int.”

Saatavuus Helka-tietokannassa