Uutuuskirjoja Terkossa 10 / 2012

 

 

 

 

 

 

 

Nefrologia / toimittaja: Amos Pasternack.

”Nefrologia on alan ensimmäinen suomenkielinen oppikirja kolmeenkymmeneen vuoteen. Lääketieteellisen tutkimuksen nopea edistyminen on vaikuttanut nefrologiaan voimakkaasti. Dialyysihoito ja munuaisensiirto ovat olleet jo pitkään nefrologian keskeisiä alueita. Nyttemmin yhä tärkeämmiksi diagnostiikassa ja hoidossa ovat tulleet uudet kuvantamismenetelmät, kuten tietokonetomografia ja magneettikuvaus.

Nefrologia käsittää aikuisnefrologian keskeiset aiheet. Munuaisten rakenne ja toiminta selitetään elimen toimintahäiriöiden ja tautien syntymekanismien ymmärtämiseksi. Tautien jaottelu noudattaa vakiintunutta ryhmittelyä.

Nefrologia on tarkoitettu ensisijaisesti oppikirjaksi lääketieteen opiskelijoille, yleislääkäreille ja lääkäreille, jotka haluavat syventää nefrologiaa koskevia tietojaan. Kirja sisältää hyödyllistä tietoa myös kaikille muille terveydenhuollon ammattilaisille.”

 

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

 

 

 

 

Eutanasia : hyvä kuolema / Juha Hänninen

”Meidän velvollisuutemme on lievittää kanssaihmisten kärsimystä. Sairaanhoidossa se usein tarkoittaa hoidon tehostamista, mutta kun mikään ei auta, se voi tarkoittaa myös kuolinapua. Eutanasia : hyvä kuolema on ylilääkäri Juha Hännisen kannanotto ajankohtaiseen keskusteluun saattohoidosta, potilaan nukuttamisesta sietämättömien kärsimysten lievittämiseksi sekä eutanasiasta eli armokuolemasta.

Eutanasia ei ole ihmisen subjektiivinen oikeus. Se on lääketieteellinen toimenpide, joka pohjautuu ihmisen omaan toiveeseen ja lääketieteelliseen arvioon keinoista lievittää kärsimystä. Kun ihminen toivoo kuolemaa ainoana hyvänä asiana loppuelämässään, ideologinen ajatus saattohoidon ensisijaisuudesta kuolemaan nähden on potilaan yli kävelemistä.

Eutanasia : hyvä kuolema pohjautuu ylilääkäri Juha Hännisen aiemmin ilmestyneisiin pääkirjoituksiin, katsauksiin ja kolumneihin. Tässä teoksessa hän keskustelee itsensä kanssa saattohoidon mahdollisuuksista sekä eutanasiasta ja kuvaa, kuinka aiemmin eutanasiaa vastustaneesta saattohoitolääkäristä tuli ajan saatossa armokuoleman mahdollisuuden hyväksyjä. Kaksikymmentä vuotta kuolevien ihmisten hoitoa on osoittanut, ettei hoitoa aina ole.

Saattohoidon uranuurtajiin kuuluva ylilääkäri Juha Hänninen on työskennellyt Terhokodin johtajana vuodesta 1993. Hän on nähnyt työssään tuhansien kuoleman rajalla kamppailevien potilaiden kärsimykset. Hän tuntee myös lääketieteen rajallisuuden.”

 

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hyviä vuosia : arvokas ja turvallinen ikääntyminen / Sirkka-Liisa Kivelä

”Sirkka-Liisa Kivelä tarkastelee arvokkaan ja turvallisen vanhenemisen edellytyksiä yhteiskunnassamme. Millaisia ovat hyvän ja tasapainoisen vanhenemisen mahdollisuudet tänään? Mistä muodostuu ikäihmisen elämänlaatu? Miten itse voi vaikuttaa omaan vanhuuteensa?
Merkittävä este hyvälle vanhuudelle on ikäsyrjintä. Sen poistamiseksi on kuitenkin tarjolla keinoja, jos niihin vain halutaan tarttua. Niin fyysisen kunnon, muistin kuin mielialankin kannalta keskeisiä ovat elämäntavat, ja omilla ratkaisuillaan voi vaikuttaa vanhuuden hyvinvointiin ja elinoloihin. Tieto ikääntymisestä ja tarjolla olevista palveluista lisää turvallisuutta ja auttaa vanhenemaan tasapainoisesti.”

 

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erikoistu vanhustyöhön / Suvi Kan, Leena Pohjola. 3. uud. p.

”Monipuolisessa teoksessa kuvataan iäkkäiden ihmisten kohtaamista, tukemista ja hoitamista sekä kotona että erilaisissa hoitoyksiköissä. Osaavalla hoidolla tuetaan iäkkään ihmisen omia voimavaroja sekä ylläpidetään ja lisätään iäkkään ihmisen toimintakykyä.
Iäkästä ihmistä ja vanhuutta tarkastellaan kirjassa monitieteisesti: hoitotieteen, yhteiskuntatieteiden ja lääketieteen näkökulmasta. Vanhustyötä ja sen työmenetelmiä kuvataan konkreettisesti ja käytännönläheisesti. Runsaalla kuvituksella havainnollistetaan opiskeltavia asioita.
Teos sisältää teoriaa ja menetelmiä, joilla rakennetaan iäkkään ihmisen arjesta mahdollisimman hyvä. Iäkkäiden ihmisten hoitoon liittyviä eettisiä kysymyksiä pohditaan kirjan kaikissa luvuissa.
Kirja on suunnattu ensisijaisesti lähihoitajakoulutukseen vanhustyön koulutusohjelman opintoihin. Se sopii myös oppikirjaksi vanhustyön erikoisammattitutkintoa opiskeleville sekä laajemminkin sosiaali- ja terveysalankoulutukseen. Kirja soveltuu myös käsikirjaksi ikääntyneiden parissa työskenteleville sekä iäkkäiden läheisille ja omaisille.”

 

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Käytännön mielenterveystyö / Päivi Hietaharju, Mervi Nuuttila

”Lähihoitajakoulutukseen tehdyssä kirjassa on kaksi osaa: ensimmäinen on tarkoitettu perusjakson opintoihin, toinen syventäviin opintoihin. Ensimmäisessä osassa on tietoa mielenterveyteen vaikuttavista tekijöistä, psyykkisten häiriöiden ja sairauksien synnystä sekä psykiatrisesta hoitotyöstä ja hoitojärjestelmästä. Lisäksi siinä esitellään keskeisiä psyykkisiä sairauksia sekä mielenterveys- ja päihdepotilaan koohtaaminen.
Toisessa osassa kuvaillaan käytännön hoitosuhdetyöskentelyä. Siinä esitellään hoitosuhteen keskeiset piirteet ja sen vaiheet sekä eri tavalla psyykkisesti sairastavien potilaiden hoitosuhteiden erityispiirteitä. Erikseen selostetaan, miten hoitosuhde etenee psykoottisen, skitsofreniaa sairastavan, masentuneen, maanisen, itsemurhavaarassa olevan, persoonallisuushäiriöisen ja päihdepsykoosissa olevan potilaan kanssa. Myös aggressiivisen potilaan kohtaaminen ja lääkehoidon toteuttaminen käydään läpi.
Kirja vastaa terveydenhuollon ammattilaisten käytännön mielenterveystyön opetuksen tarpeisiin. Kattavasta hoitosuhdeosiosta hyötyvät myös jo ammatissa toimivat hoitotyöntekijät.”

 

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mielenterveyshoitotyö / Carita Kuhanen, Pirkko Oittinen, Anne Kanerva, Tarja Seuri, Carla Schubert

”Jokaisella ihmisellä on oikeus hyvään mielenterveyteen ja ilman mielenterveyttä ei ole hyvää terveyttä. Mielenterveys antaa elämälle kivijalan, joka kantaa vastoinkäymisissä ja tukee arjessa koko elämän ajan. Yhteiskunnallisen tietoisuuden ja vaikuttamisen perustana on Mielenterveys ja päihdeohjelma 2009-2015. Kirjan näkökulma on kuitenkin laajennettu monikulttuuriseen mielenterveyshoitotyöhön ja tavoitteena on, että tulevat hoitajat edistävät erilaisuuden ymmärtämistä ja suvaitsevaisuutta yhteiskunnassa.
Mielenterveyshoitotyön lähestymistavoista painotetaan tässä kirjassa psykoedukaatiota. Psykoedukaatio tulee ymmärtää laaja-alaisena potilaan ja/tai potilaan perheen ja hoitajan välisenä jaettuna asiantuntijuutena, jossa korostuu vuorovaikutteinen prosessi. Potilaan ja hoitajan välinen yhteistyösuhde on mielenterveyshoitotyön ydin.
Kirjaan on valittu keskeiset mielenterveysongelmat ja erityiskysymyksiksi kriisissä ja itsemurhavaarassa oleva sekä uhkaavasti käyttäytyvä potilas. Näiden kaikkien potilasryhmien kohdalla tulee tietää mahdolliset hoitopolut, ja kuinka hoitotyön keinoin potilaita voi parhaiten auttaa. Kirjan lääkehoidosta kertova luku käsittelee yksityiskohtaisesti psyykenlääkkeiden erityispiirteitä, hyötyjä ja haittoja sekä käyttöalueita. Tavoitteena on syventää hoitajan näkemystä ja ymmärrystä psyykenlääkkeistä ja täten lisätä hänen valmiuksia opastaa ja ohjata potilaita psyykenlääkkeiden käytössä.
Kirja on tarkoitettu mielenterveyshoitotyön oppikirjaksi ammattikorkeakouluopintoihin. Kirjasta hyötyy kuitenkin laajasti käytännön hoitotyössä, kun tavoitteena on potilaan kokonaisvaltainen hoito.”

 

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mikä psykoterapiassa auttaa?: integratiivisen lähestymistavan perusteita / Sanna Eronen & Paula Lahti-Nuuttila (toim.)

”Mikä psykoterapiassa auttaa? -teokseen on koottu psykoterapia-alan asiantuntijoiden ajantasainen käsitys siitä, mikä on psykoterapian vaikuttavuus hoitomuotona, mitkä asiat psykoterapiassa johtavat hyvään hoitotulokseen ja siitä, miten psykoterapeutti tai hoitoalan työntekijä voi hyödyntää tätä ymmärrystä työssään. Lähestymistapa psykoterapiaan on integratiivinen – erilaisia psykoterapiasuuntauksia, menetelmiä ja tutkimustietoa yhdistelevä. Kirjassa kerrotaan mm. terapeuttisesta yhteistyösuhteesta, terapeutin ja asiakkaan vaikutuksesta psykoterapian onnistumiseen sekä integratiivisesta työskentelytavasta. Lisäksi kartoitetaan mm. kehityspsykologisen, lääketieteellisen ja neuropsykologisen tiedon integrointia psykoterapeutin tietopohjaan. Kirja käsittelee myös kaikkia psykoterapeutteja koskettavia käytännön kysymyksiä kuten kriisien kohtaamista sekä kehollisuuden merkitystä psykoterapiassa.

Tämä kirja on ensimmäinen suomenkielinen integratiivista lähestymistapaa esittelevä teos. Kirjoittajat ovat psykoterapeutteja, psykoterapia-alan kouluttajia ja tutkijoita.

Kirja on tarkoitettu kaikille psykoterapeuteille ja psykoterapeuteiksi opiskeleville sekä muille hoitoalan työntekijöille, jotka itse käyttävät terapeuttisia menetelmiä työssään tai ohjaavat asiakkaitaan psykoterapiapalveluiden pariin.”

 

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miltä musta tuntuu? : masennus ja siitä toipuminen / Anna-Liisa Lämsä (toim.).

”Tässä kirjassa on kyse matkasta, joka etenee masennuksen tummista syövereistä toipumiseen. Kyse on samalla myös kuntoutujien ja ammattilaisten kokemustiedon kautta rakentuneesta työskentelymallista ja työvälineistöstä. Niiden avulla kuntoutujat voivat löytää kykynsä kasata elämänsä sirpaleet kokonaisuudeksi. Työntekijät puolestaan saavat välineitä, joiden avulla he pystyvät auttamaan kuntoutujia heidän yksilölliset tarpeensa huomioivan kuntoutumismatkan rakentamisessa. Kirjan avulla opit ymmärtämään, mitkä asiat ovat keskeisiä mielenterveyskuntoutuksessa ja millaista tukea kaivataan kuntoutuksen eri vaiheissa.
Kirja on jatkoa Anna-Liisa Lämsän aiemmin toimittamille teoksille Mun on paha olla – Näkökulmia lasten ja nuorten psyykkiseen hyvinvointiin ja Mieli maasta – Masentuneen nuoren kohtaaminen ja tukeminen. Tällä kertaa tarkastellaan aikuisten masennusta ja siitä toipumista.”

 

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ADHD : diagnosointi, hoito ja hyvä arki / [Virpi Dufva ja Mirjami Koivunen (toim.)]

”ADHD tarkoittaa aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriötä, jonka keskeisiä oireita ovat keskittymisvaikeudet, yliaktiivisuus ja impulsiivisuus. Näitä oireita esiintyy useimmilla ihmisillä joskus ja jossain määrin, mutta tämän diagnoosin saavat ne henkilöt, joilla oireita on runsaasti ja niistä aiheutuu merkittävää haittaa toimintakyvylle. Kouluikäinen ADHD-oireinen lapsi pyrkii liikuskelemaan oppitunnin aikana tai voi yhtä lailla olla takapenkin uneksija. Aikuisilla ylivilkkaus usein vähenee ja tarkkaamattomuus korostuu.

ADHD on kehityksellinen neuropsykiatrinen häiriö, jonka oirekuvan kehittymiseen vaikuttavat sekä perimä että erilaiset ympäristötekijät. Tuen määrällä voidaan merkittävästi vaikuttaa ADHD-oireisten hyvinvointiin. Lapset, jotka ovat saaneet runsaasti tukea haasteiden voittamiseksi, ovat oppineet keinoja, joiden avulla pärjätä oireiden kanssa — tai niistä huolimatta.

Tässä kirjassa kerrotaan monipuolisesti, miten lasta, nuorta ja aikuista voi tukea, jos hänellä on ADHD, ja mistä ADHD-oireinen löytää itse apua ja tukea. Teoksessa esitellään myös, miten ADHD ilmenee, miten se diagnosoidaan ja millaista hoitoa ja kuntoutusta on saatavilla. Kirja on hyödyllistä luettavaa opetus-, kasvatus-, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille sekä vanhemmille ja muille läheisille, jotka kaipaavat vinkkejä ADHD-oireisen tukemiseen. Teos soveltuu myös hyvin nuorille ja aikuisille, joilla itsellään on ADHD.”

 

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lähijohtamisen perusteet terveydenhuollossa / Hannele Laaksonen, Jouni Niskanen, Seija Ollila. 2. uud. p.

”Terveydenhuollon lähiesimies tarvitsee tietoa niin henkilöstön ja toimintojen johtamisesta kuin taloushallinnostakin. Kirjassa käsitellään tiiviisti lähiesimiesten tarvitsemat tiedot ja taidot. Kirjan rakenne ohjaa tarkastelemaan organisaatiota tai työyksikköä henkilöstön, asiakkaan, prosessin ja talouden näkökulmista. Kirjan tehtävät ohjaavat pohtimaan aiheita omakohtaisesti.
Kirja ilmestyy nyt kokonaan uudistettuna. Uutta sisältöä ovat mm. työuupumusta, työn imua ja voimistavaa ja eettistä johtamista koskevat asiat. Delegointi, päätöksenteko, johtajan vastuu ja alaistaidot tulevat käsittelyyn. Uudistetussa kirjassa ovat mukana myös laatujärjestelmät, uudet sähköiset tietojärjestelmät sekä julkisen terveydenhuollon ajankohtainen lainsäädäntö.
Kirja on tarkoitettu ensisijaisesti terveysalan korkea-asteen opintoihin. Se soveltuu hyvin myös lähiesimiesten täydennyskoulutukseen.”

 

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Psykiatrian luokituskäsikirja : suomalaisen tautiluokitus ICD-10:n psykiatriaan liittyvät diagnoosit

= Psykiatrisk klassifikation av sjukdomar : psykiatrirelalaterade diagnoser i den finska sjukdomsklassifikationen ICD-10.  

2. painos.

”Tautiluokitus ICD-10:stä julkaistiin vuonna 2011 kolmas suomalainen painos. Erillispainoksena julkaistaan samalla toinen painos mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöihin liittyvistä diagnooseista Maailman terveysjärjestön (WHO) luokituksesta ICD-10. Tämä on suunniteltu palvelemaan erityisesti mielenterveyspalveluissa työskentelevää henkilöstöä.

År 2011 publicerades den tredje finländska upplagan av sjukdomsklassifikationen ICD-10. Därför utkommer nu andra upplagan av den separata publikationen med diagnoser på psykiska sjukdomar och beteendestörningar enligt Världshälsoorganisationens (WHO) klassifikation ICD-10. Publikationen är framför allt avsedd för personalen inom den psykiatriska vården.”

 

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

 

 

 

 

Työterveyshuollon psykologiset käytänteet / Satu Kaski

”Teknologian nopea kehittyminen ja globalisaatio ovat tehneet työstä kiireisempää. Ihminen ei muutu samassa tahdissa toimintaympäristön kanssa. Työterveyshuollossa tarkastellaan näköalapaikalta työelämän, perhe-elämän ja yksilön kehityksen muutoksia. Ne nostavat esille myös asiantuntijoiden ja ammattihenkilöiden oman osaamisen ja jaksamisen kysymyksen. Miten auttaa asiakkaita muuttuvassa maailmassa?
Teoksen tavoitteena on antaa työterveyshuollon ammattihenkilöille ja asiantuntijoille uusia näkökulmia ja työskentelytapoja työterveystyöhön. Lisäksi kirja tarjoaa organisaatioille uudenlaisia avauksia kehittää yhteystyötä työterveyshuollon kanssa sekä mahdollisuuksia työterveyspsykologisen tiedon hyödyntämiseen. Näin organisaatiot ja työterveyshuolto voivat yhteistyöllään lisätä ja vahvistaa työhyvinvointia ja pitkäaikaisterveyttä.
Teos on käsikirja työterveyshuollossa työskenteleville asiantuntijoille ja ammattihenkilöille sekä työsuojeluorganisaatioille ja muille henkilöstöasioiden parissa työskenteleville.”

 

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ammattitaudit ja ammattitautiepäilyt 2010 : työperäisten sairauksien rekisteriin kirjatut uudet tapaukset / Panu Oksa … [et al.].

”Ammattitautien ja ammattitautiepäilyjen kokonaismäärien lisäksi julkaisussa on erikseen vakuutuslaitosten ammattitauteina vahvistamat sairaudet. Vahvistettu ammattitauti tarkoittaa, että vakuutuslaitos on saanut riittävät selvitykset ja tehnyt päätöksen pitää tutkitun sairautta ammattitautina. Vahvistettujen ammattitautien lukumäärä on sen hetken tieto, jolloin aineisto on saapunut Työterveyslaitokseen. Määrä kasvaa myöhemmin, koska tutkimusten valmistuessa osa epäilyistä varmentuu ammattitaudiksi. Siten tulevien vuosien julkaisuissa edellisten vuosien vahvistettujen ammattitautien määrä on aina jonkin verran suurempi.”

 

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laaja terveystarkastus : ohjeistus äitiys- ja lastenneuvolatoimintaan sekä kouluterveydenhuoltoon / Tuovi Hakulinen-Viitanen… [et al.]

”Laaja terveystarkastus on uusi lakisääteinen terveystarkastus, jossa ovat aina mukana lapsi ja hänen vanhempansa. Laajan terveystarkastuksen tavoitteet ovat tärkeät: vahvistaa koko perheen hyvinvointia, varhentaa tuen tarpeiden tunnistamista, tarjota tukea oikeaan aikaan ja ehkäistä syrjäytymistä. Oppaassa kuvataan laajan terveystarkastuksen järjestäminen alusta loppuun, taustoineen ja yksityiskohtineen.
Oppaassa esitellään mm.
– laajan terveystarkastuksen määritelmä ja tavoitteet
– käytännön järjestelyt (kutsuminen, ajanvaraus) ja ajankohdat
– terveydenhoitajan ja lääkärin työnjako
– lapsen ja perheen elämäntilanteen arvioimisen tavat sekä
– tarkastusten keskustelunaiheet ja teemat.
Yhtä lailla yhtenäisiä suuntaviivoja luodaan
– käyntien kirjaamiseen ja tilastoimiseen
– lisäkoulutuksen suunnitteluun sekä
– vastuun jakamisen ja johtamisen järjestelyihin.
Ohjeistus on kirjoitettu terveydenhoitajille ja lääkäreille sekä kuntien päätöksentekijöille, jotta he voivat järjestää ja kehittää laajoja terveystarkastuksia yhteisten linjausten mukaisesti. Oppaan kantavana teemana on monensuuntainen yhteistyö, jota tehdään niin perheenjäsenten kuin monien ammatti-ihmistenkin kanssa.”

 

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tyttöjen ja naisten ympärileikkauksen estämisen toimintaohjelma 2012-2016 (FGM).

 

”Tyttöjen sukuelinten silpominen ts. tyttöjen ympärileikkaus on kaikissa muodoissaan yksi väkivallan muoto, joka loukkaa tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksia. Myös Suomessa on oltava selkeät ohjeet kuinka toimia tyttöjen ympärileikkauksen ehkäisemiseksi, uhkatilanteisiin puuttumiseksi ja lasten suojelemiseksi sekä ympärileikkauksen tekijöiden oikeudelliseen vastuuseen saattamiseksi.

Toimintaohjelman tarkoituksena on luoda pysyviä valtakunnallisia ja alueellisia rakenteita tyttöjen ja naisten ympärileikkauksen estämiseksi. Täten halutaan  varmistaa jo olemassa olevan osaamisen säilyminen sekä ennaltaehkäisevän työn kehittäminen pitkäjänteisesti. Lisäksi toimintaohjelman tarkoituksena on yhteistyön tehostuminen, työnjaon selkeytyminen ja koordinaation parantumineneri viranomaistahojen ja muiden toimijoiden kesken. Samalla Suomi osaltaan vastaa kansainvälisistä sitoumuksistaan koskien naisten ja lasten ihmisoikeuksien edistämistä sekä naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemistä. Valtakunnallisen toimintaohjelman päätavoitteina on estää tyttöjen ympärileikkaukset Suomessa, sekä lisätä jo ympärileikattujen naisten hyvinvointia ja elämänlaatua. Keskeisiä toimenpiteitä ovat koulutuksen varmistaminen, ammattihenkilöstön osaamisen ylläpitäminen ja kehittäminen, materiaalin tuottaminen, asenteisiin vaikuttaminen, tutkimuksen edistäminen, yhteistyön ja koordinaation kehittäminen sekä tiedottaminen.

Toimintaohjelma on suunnattu erityisesti päättäjille ja ammattihenkilöille, jotka kohtaavat työssään ympärileikattuja tai ympärileikkausuhan alaisia tyttöjä ja naisia sekä heidän perheitään, mutta myös koulutus- ja tutkimusorganisaatioille, järjestöille ja yhteisöjen avainhenkilöille, joiden kulttuuriperinteisiin tyttöjen ympärileikkaus kuuluu. Toimintaohjelman julkaiseminen on samalla suositus kunnille ohjelman käyttöön ottamiseksi ja edistämiseksi omassa työssä. Toimintaohjelman toimenpiteet on aikataulutettu vuosille 2012-2016, jona aikana tyttöjen ympärileikkauksen vastaisen toiminnan tulisi vakiintua osaksi seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelmaa sekä muiden hallinnonalojen maahanmuuttajia koskevia ohjelmia. Toimintaohjelma tukee myös Naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämisen ohjelmaa.”

 

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neuroscience / editors Dale Purves … [et al.]. 5th ed.

“A classy introductory text to how the nervous system works highlighting the challenges, controversies, and uncertainties in neuroscience. The 15 contributors (neurobiology, Duke U. Medical Center) extend both their talents in neuroscience and teaching in a systematic outline of the nervous system’s organization, neural signaling, sensation and sensory processing, movement and its central control, brain development, and complex brain function including discussions of cognition, sleep, and sexuality. Includes quality color illustrations and photographs.”

 

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Robbins basic pathology / [edited by] Vinay Kumar, Abul K. Abbas, Jon C. Aster. 9th ed.

“Robbins Basic Pathology delivers the pathology knowledge you need, the way you need it, from the name you can trust! This medical textbook’s unbeatable author team helps you efficiently master the core concepts you need to know for your courses and USMLE exams.

• Get a rich understanding of all essential pathology concepts with expert guidance from an all-star editorial team.
• Grasp the connections between basic science and clinical medicine with clinicopathologic correlations throughout. “

 

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osteoporosis / guest editor Sol Epstein ; consulting editor Derek Leroith

“This issue of Endocrinology and Metabolism Clinics provides a comprehensive review of osteoporosis written by the world’s leading experts. Topics include new mechanistic insights into pathophysiology; bisphosphonates; combination therapy; atypical fractures; non-BP anti resorbers; anabolic therapies; calcium; the impact of Vitamin D on bones; extraskeletal effects of Vitamin D; glucocorticoid osteoporosis; relation to anorexia nervosa, coeliac disease, and diabetes; and male osteoporosis.”

 

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Central nervous system malignancies / guest editors Jill Lacy, Joachim M. Baehring

“Topics include: Neoplastic Meningitis and Epidural Metastases: Evaluation and Management; Management of Brain Metastases: Surgery, Radiation, or Both?; Meningiomas/Nerve Sheath Tumors/Pituitary Tumors: Diagnosis and Treatment; Medulloblastoma/Primitive Neuroectodermal Tumor and Germ Cell Tumors: The Uncommon but Potentially Curable Primary Brain Tumors; Primary CNS Lymphoma: Overview of Current Treatment Strategies; Anaplastic Gliomas: Radiation, Chemotherapy, or Both?; Low Grade Gliomas: When and How to Treat?; Glioblastoma Multiforme: Overview of Current Treatment and Future Perspectives.”

 

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Early arthritis / guest editors Karina D. Torralba, Richard S. Panush, Francisco P. Quismorio Jr.

“To ensure the best possible clinical outcomes for arthritis patients, it is essential that they be seen early and treated appropriately at the earliest opportunity. Early therapy has proven much more effective than that given late. This issue of Rheumatic Disease Clinics of North America brings the rheumatologist up to date on the latest treatments and interventions in evolving arthritis and established early arthritis. Topics covered include early rheumatoid arthritis, psoriatic arthritis, undifferentiated arthritis, oligoarthritis, osteoarthritis, and others. Imaging modalities are addressed as well as various contemporary treatments including biologics.”

 

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recent advances and future directions in trauma care / guest editor Jeremy W. Cannon.

“An important review on trauma for the general surgeon! Topics include spectrum of TBI from mild to severe, management of complex extremity injuries, long-range ICU transport, advanced technologies in trauma/CC management, non-compressible torso hemorrhage, trauma system configurations in other countries, graduate medical education in trauma/CC and acute care surgery, improving care in the trauma ICU, damage control surgery, massive transfusion and damage control resuscitation, burn/electrical/environmental injury resuscitation, pre-hospital management and tactical combat casualty care, research and analytics in trauma care, verification and regionalization of trauma systems, and more!”

 

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Controversies in female pelvic reconstruction / guest editors Roger R. Dmochowski, Mickey Karram ; consulting editor Samir S. Taneja

“This issue of the Urologic Clinics is unique in that it examines the Controversies in Female Pelvic Reconstruction from both the urology and urogynecology standpoint. Areas of controversy regarding evaluation and therapy for a number of conditions unique to women’s health are examined. Topics covered include urethral bulking, robotic/laparoscopic prolapse repair, management of bladder pain syndromes, and urodynamics.”

 

Saatavuus Helka-tietokannassa

 

 

 

 

 

 

 

Social determinants of health and well-being among young people : Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) study : international report from the 2009/2010 survey / edited by Candace Currie … [et al.]

“Through this international report on the results of its most recent survey, the Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) study supplies the up-to-date information needed by policy-makers at various levels of government, nongovernmental organizations, and professionals in sectors such as health, education, social services, justice and recreation.

The latest addition to a series of HBSC reports on young people’s health, this report presents findings from the 2009/2010 survey on the demographic and social influences on the health of young people (aged 11, 13 and 15 years) in 43 countries and regions in the WHO European Region and North America. Responding to the survey, the young people described their social context (relations with family, peers and school), physical health and satisfaction with life, health behaviours (patterns of eating, tooth brushing and physical activity) and risk behaviours (use of tobacco, alcohol and cannabis, sexual behaviour, fighting and bullying). Statistical analyses were carried out to identify meaningful differences in the prevalence of health and social indicators by gender, age group and levels of family affluence.

The aim was to provide a rigorous, systematic statistical base for describing cross-national patterns, in terms of the magnitude and direction of differences between subgroups, thus contributing to a better understanding of the social determinants of health and well-being among young people, and providing the means to help protect and promote their health.”

 

Saatavuus Helka-tietokannassa