PLOS ONE, eLIFE, PeerJ – kolme lehteä jotka mullistavat STM-julkaisemisen

STM-julkaisemisessa (Scientific, Technical, Medical) tapahtuu juuri nyt suuria asioita. Markkinoille on ilmestynyt uusia julkaisukanavia, jotka haastavat perinteiset tieteelliset lehdet monella eri tavalla. Nämä kaikki kolme ovat Open Access -lehtiä, joten niiden artikkelit on kenen tahansa luettavissa.  Suurin ero on julkaisemiseen ja artikkelin hyväksyntään liittyvissä maksuissa.

PLOS ONE (Terkko Factor: ***) on vakiintunut toimija, joka julkaisee jo tällä hetkellä n. 3% kaikista STM-artikkeleista. Se laskuttaa kirjoittajiltaan ACP:n (Article Processing Charge) USD 1350. Lyhyessä ajassa PLOS ONE -lehdestä on tullut suomalaisten lääketieteilijöiden suosituin julkaisukanava.

PLOS ONE Terkko Navigatorissa: http://www.terkko.helsinki.fi/plos-one

PLOS ONE julkaisut Helsingin yliopistossa

eLIFE on biolääketieteen uusi Open Access -lehti, jossa julkaistaan vain huipputason artikkeleita. Ne vaihtelevat perustutkimuksesta niveltävään, soveltavaan ja kliiniseen tutkimukseen, joka on poikkeuksellisen vaikuttavaa ja merkittävää. eLIFEn taustaorganisaatiot ovat Howard Hughes Medical Institution, Max Planck Society ja Wellcome Trust, kolme merkittävää kansainvälistä rahoittajaa. eLIFEssa julkaiseminen on (ainakin alkuvaiheessa) täysin maksutonta, se ei edellytä artikkelimaksuja tai jäsenmaksuja.

eLIFE Terkko Navigatorissa: http://www.terkko.helsinki.fi/elife

PeerJ,  joka on julkaissut juuri ensimmäiset artikkelinsa, on uusin tulokas megalehtimarkkinoille. Julkaiseminen perustuu yhden kerran maksettavaan jäsenmaksuun, jonka jälkeen lehdessä voi julkaista ilman erillisiä APC-maksuja. Jäsenmaksut alkavat USD 99:stä, joten lehden on potentiaalista olla todella edullinen ratkaisu paljon julkaiseville.

PeerJ Terkko Navigatorissa: www.terkko.helsinki.fi/peerj