Terkko toimitti ORCID-tunnukset kaikille AMCH-kampuksen Principal Investigatoreille

Tieteellisten tuotosten yhdistäminen oikeisiin henkilöihin ja organisaatioihin on tärkeää sekä tutkijoille että näiden tutkimustoimintaa arvioiville tahoille. Tällä hetkellä tutkijan identifioinnin käytännöt ovat hajanaisia ja tekijöiden erottaminen toisistaan luotettavasti pelkästään henkilöiden nimien perusteella on mahdotonta. Nimet saatetaan eri yhteyksissä ilmoittaa eri muodossa, ja samannimisiä henkilöitä on paljon. Siksi luotettava tutkijoiden identifiointi edellyttää jonkinlaista tunnistejärjestelmää.

ORCID on avoin, voittoa tavoittelematon yhteisö, jonka päämääränä on luoda ja ylläpitää rekisteriä tutkijoiden identifioimiseksi ja heidän tieteellisen tuotantonsa yhdistämiseksi tunnukseen. OKM:n toimeksiannosta CSC:n toteuttama esiselvitys päätyi suosittelemaan ORCID:ia kansalliseksi tutkijatunnisteeksi. ORCIDia edellytetään jo usean tieteellisen lehden julkaisuprosessissa ja sen avulla on mahdollista tehdä tiedonhakuja esim. PubMed, Scopus ja Web of Science -tietokannoissa.

Terkko on tehnyt ORCID-tunnisteet kaikille Akateemisen lääketiedekeskus Helsingin (#amchelsinki) vastuullisille tutkijoille (Principal Investigator). Tämän lisäksi Terkko on tallentanut tunnisteet tutkijan Tuhat-profiiliin ja Terkon ylläpitämiin palveluihin. Tarvittaessa konsultoimme myös ORCID-profiilin tietojen täydentämisessä mm. julkaisuiden kohdalla.

ORCID Terkko Navigatorissa